ПРОФЕСОРУ ВІТАЛІЮ АНДРІЙОВИЧУ ГАЙЧЕНКУ – 75 РОКІВ!

26 листопада 2015 року

26 листопада 2021 року виповнюється 75 років видатному українському вченому радіоекологу, доктору біологічних наук, академіку Академії наук вищої школи України,  почесному доктору International personnel Academy,  Лауреату премії ім. І.І. Шмальгаузена в галузі екології Національної Академії наук України, професору кафедри екології агросфери та екологічного контролю Національного університету біоресурсів і природокористування України Гайченку Віталію Андрійовичу.

Головним науковим напрямком діяльності професор Гайченка В.А. стало вивчення механізмів відповіді фауністичних комплексів суходільних екосистем на змінені внаслідок радіоактивного забруднення умови існування, зокрема вплив забруднення на формування та функціонування цих комплексів, а також прогнозування можливих шляхів адаптації тварин до нових умов. На основі особистих досліджень ним розроблена новітня концепція екологічної радіостійкості диких тварин, які живуть в умовах постійного опромінення іонізуючою радіацією, а також вперше в світі показано, що господарська діяльність людини у природних і напівприродних екосистемах справляє не менш потужний негативний вплив на фауністичні комплекси, ніж радіоактивне забруднення території. Віталій Андрійович збагатив науку працями першорядного значення; одноосібно і у співавторстві ним опубліковано у вітчизняних і закордонних виданнях понад 250 наукових праць, серед яких 8 монографій з питань радіаційної екології: «Животные в радиоактивной зоне», «Tiere im radioaktiven Strahlenfeld», «Чорнобильська катастрофа», «Аутореабілітаційні процеси в екосистемах Чорнобильської зони відчуження» та ін.

Щиро і сердечно вітаємо Вас, вельмишановний Віталіє Андрійовичу, із Днем народження! Зичимо Вам творчих успіхів і натхнення, втілення всіх задумів і здійснення найзаповітніших мрій, родинного тепла і любові, миру і злагоди в сім’ї і в нашій Україні. Многая літа!

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook