День української мови та писемності відзначили студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

11 листопада 2021 року

Українці - стародавній народ,
а мова їхня багатша і всеосяжніша,
ніж персидська, китайська,
монгольська і всілякі інші.
Е. Челебі

    Щороку 9 листопада українці відзначають День української писемності та мови, це свято було встановлено наказом Президента України 6 листопада 1997 року. Дата обрана не просто так, адже в цей день ми відзначаємо два свята: День вшанування Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія і День української писемності та мови. Нестор-Літописець був монахом, письменником та літописцем. Вчені вважають, що з праці «Повість минулих літ», автором якої він є, починається писемна українська мова. Упродовж століть наша мова, зазнавала суттєвих утисків і заборон, але нині вона має державний статус.

     Незмінними традиціями святкування цього важливого дня для нашої нації є проведення Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, а також написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

     Цей рік не став винятком, тому всі бажаючі жителі країни могли долучитися до написання диктанту, трансляція якого почалася 9 листопада 2021 року о 10:00 годині ранку. Трансляція радіодиктанту відбулася: на радіо - Українське радіо та Радіо Культура; на телебаченні - UA:ПЕРШИЙ, UA:КУЛЬТУРА та регіональне суспільне телебачення; в мережі інтернет - ютуб-канал, фейсбук-сторінка Українського радіо, фейсбук-сторінка Радіо Культура, фейсбук-сторінка UA:ПЕРШИЙ та інтернет-сторінки регіональних філій Суспільного. Над методичною роботою працювала мовознавець Лариса Масенко, а от текст самого диктанту зачитав Юрій Андрухович. Але перед тим як розпочати писати диктант, видатний український письменник ознайомив всіх учасників із правилами проведення дійства.

     Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК теж не були осторонь такої визначної події і долучилися до написання Всеукраїнського щорічного диктанту національної єдності. Диктант цього року мав назву «Слідом за пам’яттю». А от перевірити свої роботи та проаналізувати помилки можна буде трохи згодом. Текст опублікують 11 листопада о 11:00 на сайті Українського радіо.

.

     Окрім того, Студентська Організація та Студентська Рада факультету харчових технологій запустила челендж до Дня української мови та писемності, який триватиме до 10 листопада включно.

 

     Умови такі: зняти відео читання вірша поета чи поетеси, які народилися в тій самій області що і сам студент, прикріпити назву та автора поезії і обов’язково викласти це відео в соціальну мережу Instagram з позначкою сторінки нашого факультету. Всі учасники будуть нагороджені додатковими балами за участь та креатив.

 

 

    Щоб підтримати бажаючих, студентський актив факультету спершу теж взяв участь в цьому челенджі і відзняв відео - вітання з читанням уривків поезій видатних українських поетів, які були уродженцями різних куточків України. Рекомендуємо всім насолодитися даною родзинкою і гідно оцінити учасників.

 

Щиро вітаємо всіх з Міжнародним днем рідної мови.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Бережіть та плекайте нашу унікальну українську мову.

 

І давайте не будемо забувати влучну цитату геніальної Ліни Костенко:

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Ангеліна Кулачок,
студентка 2 курсу 1 групи
Тетяна Розбицька,
вихователь гуртожитку

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook