Зустріч наставника магістрів 2 курсу ОП «Агрохімсервіс в прецизійному агровиробництві»

17 жовтня 2021 року
     12 жовтня в переддень святкування дня захисника України на кафедрі агрохімії та якості продукції рослинництва згідно плану виховної роботи наставника магістрів 2 курсу ОПП «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» та з метою формування патріотизму, активної соціальної позиції проведена зустріч на якій обговорено джерела започаткування святкування дня козацтва 14 жовтня.
   Магістри обговорювали та дискутували про роль козацтва у становленні сучасної України. Згадали, що протягом 1990—2014 рр. українські козаки зробили значний внесок у справу реального втілення національної ідеї в українському суспільстві.
   Відмітили, що 15 листопада 2001 р. було прийнято положення «Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002—2005 роки». Метою Національної програми є подальший розвиток і утвердження козацтва як громадської сили, здатної істотно впливати на процес консолідації суспільства. Вона передбачає участь українського козацтва у військово-патріотичному вихованні молоді; створенні, відродженні, відновленні та охороні заповідних місць і об'єктів; проведення освітянських, культурно-просвітницьких заходів, науково-дослідної, пропагандистської та видавничої роботи; організацію туризму, спортивних змагань; здійснення господарської, природоохоронної та міжнародної діяльності. Студенти згадали, про існування літніх шкіл, які дають можливість формувати у юнаків певних навиків та формують активну соціальну позицію.
   Обговорили питання, чому день козацтва святкується 14 жовтня. Відмітили, що з давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
   Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова. Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

   
   Студентам було цікаво відмітити участь козацтва у сучасних подіях та вплив на формування сучасного, молодого Українця. Бесіда була цікавою та насиченою

 

Ніна Бикіна,
куратор магістрів 2 року навчання
ОПП «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook