Виїздні лабораторні заняття для здобувачів вищої освіти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

25-27 вересня у Києві пройшла ХХІV Міжнародна спеціалізована виставка екотоварів ЕСО-Ехро 2025, яка стала місцем для максимально ефективного та продуктивного спілкування з фахівцями в області натуральної, органічної та екологічно чистої продукції.


У виставковому павільоні ХХІV Міжнародної спеціалізованої виставки ЕСО-Ехро 2025, для студентів 2 і 4 курсу ОС «бакалавр» було проведено виїздні лабораторні заняття, метою яких було ознайомлення з технологічними особливостями виробництва новітніх органічних харчових продуктів з натуральної сировини, а також органолептична оцінка цих продуктів. Заняття проводили доценти кафедри технології м′ясних, рибних та морепродуктів к.т.н. Любов Ткаченко і Анастасія Іванюта.

На стендах виставки здобувачі вищої освіти мали можливість ознайомитися з органічною та екологічно чистою харчовою продукцією майже 53 підприємств України, які представили свою різноманітну продукцію як оздоровчого напряму так і крафтову органічну (сири, м′ясні делікатеси, напої, рослинні олії, кондитерські вироби (цукерки, зефір, пастилу).


Найбільш цікавими стендами були: Асоціація виробників амаранту і Амарант БІО. Основною метою діяльності Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції є сприяння розвитку аграрного сектору України в частині координації дій сільгоспвиробників, що вирощують амарант, та переробників, які використовують насіння, шрот, борошно, олію, пластівці, вегетативну масу амаранту в своєму технологічному процесі.Студенти дізналися не тільки про чудодійні властивості амаранту, про екотехнології вирощування амаранту та перспективи використання амаранту та продуктів його переробки в хлібопекарській, фармацевтичній галузях, у виробництві дитячих, дієтичних, спортивних, безглютенових та інших продуктів харчування. Також студенти мали нагоду продегустувати смачну продукцію з амаранту, а саме печиво, три виду чаю, батончики і, навіть, кашу.


«Я вперше дізналася про таку рослину як амарант, про її властивості, що тільки ця рослина має в своєму складі речовину сквален, яка захищає клітини від дії вільних радикалів, які спричиняють передчасне старіння – поділилася своїми враженнями студентка 2-го курсу 3 групи Юля Кравченко».

Студенти дізналися про технологію та продукцію виробника «Алфея - жива олія» та подивилися як шляхом холодного пресування одержують рослинні масла із насіння олійних культур. Для отримання рослинних олій використовують насіння розторопши,льону, чорного тмину, гарбуза, кунжуту.Кожен вид рослинних олій за своїм складом унікальний і має свої корисні особливості, яких немає у інших масел.


Зацікавив студентів також стенд «Калиновецький равлик». Це родинна ферма у Київський області, яка вирощує HelixAspersaMuller – найцінніший вид їстівного равлика. Дізналися про особливості вирощування равликів, їх споживчу цінність та скуштувати ескарго з різними соусами та равликовий паштет.

Ознайомилися з продукцією ТМ «Жива сила винограду», яку виготовляють на основі концентрату зі шкірки та кісточок темних сортів винограду, Продукція виготовляється в Україні з якісної європейської сировини. Продукти рекомендовані для підвищення рівня гемоглобіну в крові, зміцнення імунітету, профілактики захворювань серцево-судинної системи, підвищення працездатності та заспокоєння нервової системи.


На стенді «TopSpirulina» студенти скуштували коктейль на основі спіруліни «TopSpirulina» - єдиний в Україні імпортер органічних спіруліни з високогірного озера Ченхай, одного з двох озер в світі, де спіруліна росте природньо без агрохімії та добрив. Спіруліна - це суперфуд №1 у світі, комплексно оздоровлює організм та насичує його необхідними для здоров'я мінеральними речовинами, вітамінами та амінокислотами.


Сподобалася продукція ТМ «СосіджХаб» майстернею ковбас, яка представила найбагатший асортимент ковбасок для грилю. Головний технолог розповів студентам, що ковбаски «СосіджХаб» мають неповторний смак та створені з використанням натурального українського м'яса, національних, місцевих інгредієнтів, із застосуванням німецьких технологій у поєднані з традиційною ручною роботою. Він запросив студентів на підприємство «СосіджХаб» для проходження практики з подальшим працевлаштуванням.


Усі студенти були в захваті від смачних напоїв виробника «Сосновий квас». Це єдиний в Україні еко-квас, створений на основі натуральної екологічно чистої соснової смоли. Асортимент складається з 4 унікальних лікувальних квасів: сосновий (закваска с зелених соснових шишок); вівсяно-сосновий квас (екстракт соснової хвої та овес); тонік (полин, овес, сосна), сосновий мандарин (цедра мандарину, екстракт соснової хвої). За рахунок використаних інгредієнтів квас має оздоровчі властивості: допомагає в усуненні запальних процесів та є профілактичним противірусним засобом; сприяє очищенню нирок, виводячи надлишок токсинів; додає енергії і бадьорості.


Студент 2 курсу Блонар Констянтин: «Я вперше спробував такий смачний квас. Важливо те, що цей квас не тільки смачний, а ще не містить консервантів і барвників та має оздоровчі властивості для організму людини».


Стенд КУЛДІМ професійно зацікавив студентів 4 курсу. КУЛДІМ ‒ це сучасна українська кухня у центрі столиці, де переосмислено традиційні рецепти та створюється їжа, яка дарує силу та натхнення для розв’язання щоденних задач: КУЛДІМ ‒ це страви доброго самопочуття з українським характером, це не просто їжа а New Ukrainian Casual Food. Літера «Д» у лого має сенс: вона символізує домашній стіл, за яким кожен з нас обожнює збиратися зі своєю родиною. Щоденне меню з широким асортиментом кожного ранку готує професійний штат кухарів та кондитерів. Шеф кухар особисто відбирає всі інгредієнти, використовуючи лише високоякісні та свіжі продукти, переважно від локальних постачальників.


Студентка Коломієць Ірина зауважила, що особливої привабливості заслуговує поєднання сучасного підходу приготування страв з автентичними українськими смаками, що робить страви водночас знайомими й новими. Вона відмітила також цікавий дизайн стенду та креативність концепції, яка надихає на професійний розвиток у сфері ресторанного бізнесу.

Виїздні лабораторні заняття пройшли цікаво та продуктивно: студенти дізналися багато нового про екопродукцію та отримали практичний досвід щодо оцінки натуральних харчових продуктів, які було представлено на стендах виставкиЕСО-Ехро 2025.



Дякуємо нашим Збройним силам України за можливість навчатися в такий складний час в країні!


Любов Ткаченко, доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів