Гостьова лекція «Особливості технології та сучасні тренди використання харчового ароматизатора ваніліну» для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК значна увага приділяється проведенню гостьових лекцій від провідних фахівців галузі. Такі лекції сприяють поглибленню теоретичних знань та набуттю практичних навичок з метою формування майбутніх конкурентоспроможних фахівців  у галузі харчових виробництв. 

 6 жовтня 2025 року для студентів 2-го курсу ОС «Бакалавр» в рамках вивчення дисципліни «Хімія смаку, запаху, кольору» відбулася гостьова лекція головного технолога ТОВ «ВАНІЛІН» Дмитрюк Тетяни.  Доповідь на тему «Особливості технології  та сучасні тренди використання харчового ароматизатора  ваніліну» викликала жвавий інтерес серед учасників заходу. 

Лекторка розповіла, що  ТОВ "Ванілін" вже більше 20 років є  ексклюзивним дистриб'ютором в Україні норвежської компанії Borregaard і виробником сухих харчових ароматизаторів на основі кристалічного ваніліну з рослинної сировини. 


Під час лекції студенти дізналися багато цікавого про ванілін: що 85 % ваніліну світового виробництва – це синтетичний продукт, який виробляють з нафтохімічної сировини (гуаякол) (самий економічний метод); тільки  15% ваніліну з лігніну, виробляється з деревини за технологією Borregaard ( екологічний метод); і  менше 1 % - це натуральний ванілін,  екстрагований безпосередньо з ванільних стручків. Також лекторка ознайомила студентів з особливостями технології виробництва кристалічного ваніліну компанії Borregaard, який виробляють з норвезької ялини. Лекторкою було акцентовано увагу на сучасних технологічних рішеннях, які дали змогу зробити  виробництво  високо екологічним та одержати продукцію, що сертифікована за міжнародними стандартами якості ISO, FSSC 22000, відповідає вимогам органічного виробництва  та кошерності. 


 Студенти дізналися про інноваційні  можливості застосування ваніліну   як  природного консерванту (завдяки антимікробним властивостям  ефективно пригнічує ріст цвілевих грибків, дріжджів та деяких бактерій у хлібобулочних виробах, соусах та джемах), що ванілін має здатність до маскування небажаних смаків та  може покращувати смакові характеристики веган-продуктів і протеїнових сумішей. 

 Доповідач розповіла про сучасні тренди використання ваніліну у харчових технологіях, а саме: у кондитерських виробах ванілін підсилює смак какао, маскує гіркоту темного шоколаду та створює гармонійний смаковий профіль; у молочних продуктах ванілін додає солодкість без цукру, покращує текстуру та подовжує термін придатності завдяки антиоксидантним властивостям; у напоях ванілін балансує кислотність, маскує штучні підсолоджувачі та створює преміальне сприйняття продукту.

Самим пізнавальним було те, що головний технолог привезла 15 зразків своєї продукції, які було розроблено спеціально для різних харчових продуктів, а студенти під час лекції мали наочну можливість оцінити кожний зразок і зробити відповідні висновки щодо інтенсивності запахів і відтінків ароматів ваніліну.

Особливої атмосфери інтерактивності лекції надала вікторина, під час якої студенти відповідали на запитання, пов’язані з темою лекції. Переможці отримали подарунки і сувеніри  від  ТОВ «Ванілін». 

Впродовж всієї лекції відбувалася жвава дискусія: студенти ставили запитання, ділилися власними думками та отримували ґрунтовні відповіді від лекторки. Такий формат дозволив не лише закріпити теоретичні знання, але й краще засвоїти практичні аспекти використання ароматизаторів від ТОВ «Ванілін» у харчових технологіях. 


Захід став важливим кроком у налагодженні співпраці між факультетом та виробництвом ТОВ «Ванілін». Під час спілкування з деканом факультету професоркою Ларисою Баль-Прилипко, було досягнуто домовленостей про подальшу співпрацю, про використання продукції ТОВ «Ванілін» при проведенні наукових досліджень магістрів та бакалаврів та висвітлення  інноваційних доробок у наукових працях університету. 

Деканат факультету, викладачі і студенти щиро дякують головному технологу Дмитрюк Тетяні за змістовну лекцію з практичною складовою та передають подяку керівництву ТОВ «Ванілін». 

Дякуємо нашим Збройним силам України за можливість навчатися в такий складний час в країні!

 

Любов ТКАЧЕНКО, доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів