ГАЛАБУРДА Марія Алімівна

Доцент

Доцент , Кандидат біологічних наук
Дисципліни викладання

1.    Аналіз ризиків харчових продуктів та кормів («Ветеринарна гігієна, санітарія, експертиза»)
2.    Державна ветеринарно-санітарна експертиза («Ветеринарна медицина»)
3.    Гігієна харчових продуктів («Ветеринарна медицина», курс викладається англійською мовою)
4.    Ветеринарне громадське здоров'я (для PhD)
5.    Судова ветсанекспертиза (спеціалізація «Ветеринарна гігієна, санітарія, експертиза»)(2022-2024)
6.    Офіційний аудит (спеціалізація «Ветеринарна гігієна, санітарія, експертиза»)
7.    Курс підвищення кваліфікації з управління здоров'ям молочного худоби для ветеринарів в Україні (в рамках нідерландсько-українського проекту в молочному секторі «Інфомолоко» (2010-2011)
8.    «Моніторинг та методи підвищення якості сільськогосподарської продукції» (2007-2010) (спеціалізація «Якість, стандартизація та сертифікація» факультету харчових технологій та контролю якості сільськогосподарської продукції)
9.    Ветеринарна політика («Ветеринарна гігієна, санітарія, експертиза») (2022-2024)
 

Освіта

Закінчила з відзнакою факультет ветеринарної медицини Білоцерківського державного аграрного університету за спеціальністю "Ветеринарна медицина"

Дисертаційне дослідження

Вплив випромінювання інфрачервоного і червоного діапазонів на сомітогенез та стан антиоксидантної системи ембріонів перепела японського

Наукові інтереси

Оцінка ризиків безпечності харчових продуктів та впровадження концепції «Єдиного здоров’я"

Стажування

Жовтень – листопад 2024 р. – WE Lead Food 2024 – 8-тижнева онлайн-програма від https://learning.eitfood.eu/courses/we-lead-food;
4 листопада 2024 р. – Семінар з біоінформатики та даних про мікробіом від Національного колаборативного центру даних про мікробіом (National Microbiome Data Collaborative: https://microbiomedata.org);
Січень-квітень 2023 р. – стипендія Вернера Балтеса, Німецький федеральний інститут оцінки ризиків (BfR), Берлін, Німеччина;
Вересень 2021 р. – курс «Запобігання експлуатації знань подвійного призначення та неявних знань у Центральній/Східній Європі та країнах Балтії», Університет Теннессі (онлайн);
Лютий 2020 р. – «Системи управління якістю: управління та контроль якості та стандартні операційні процедури (СОП)», проведений Metabiota, Київ, Україна;
Березень 2019 р. – «Розв’яжемо головоломку безантибіотикового виробництва...» для сучасного тваринництва, BIOMIN GmbH, Відень, Австрія;
Лютий 2019 р. – Академія ЄС-Східне партнерство: підтримка нового покоління науковців у галузі європейських студій, Київ, Україна;
Червень – липень 2018 р. – Програма сертифікації з безпеки харчових продуктів Пенсильванського державного університету, Київ, Україна
Квітень 2017 р. – Структурування освітнього процесу, інноваційні методи та технології: досвід Міжнародного університету Шиллера, Париж, Франція;
Червень 2016 р. – SANTERO (ризик-орієнтований нагляд за здоров'ям тварин в Європі), Літня школа – онлайн-тренінг з розробки та оцінки системи нагляду RISKSUR, проведений партнерами проекту SANTERO (зокрема CIRAD, DG, RVC, SAFOSO, SVA);
Липень 2016 р. – Тренінг з управління біологічними ризиками, Київ, Україна;
Жовтень 2010 р. – Тренінг в рамках проекту «Розробка післядипломного курсу для ветеринарів в Україні», Факультет ветеринарної медицини, Кафедра здоров'я сільськогосподарських тварин, Утрехтський університет, Нідерланди (в рамках нідерландсько-українського проекту Infomoloko);
Жовтень 2010 р. – Навчання в рамках проекту «Розробка післядипломного курсу для ветеринарів в Україні», Факультет ветеринарної медицини, Кафедра здоров'я сільськогосподарських тварин Утрехтського університету, Нідерланди (в рамках нідерландсько-українського проекту Infomoloko);
2010 р. – Навчання в рамках проекту Twinning «Підтримка ветеринарних служб України в удосконаленні правових та технічних аспектів системи контролю безпеки харчових продуктів», Київ, Україна;
2009 р. – навчання в рамках проекту EuropeAid/114025/C/SV/UA на семінарі з вимог ЄС до імпорту продуктів тваринного походження, Київ, Україна;
листопад 2005 р. – управління безпечністю харчових продуктів: принципи HACCP та ISO 22000:2005, навчальний курс для інспекторів
 

Експертна, проектна та громадська діяльність

1999-2001 International research program (NATO Collaborative Linkage Grant (SA LST.CLG977291) - Principal investigator.
Модуль Жана Монне «Інтеграція політики та засад Єдиного здоров'я ЄС  в Україні» (101048229 - EU4OH - ERASMUS-JMO-2021-HEI- TCH-RSCH) (2022-2025) - координатор.

Модуль Жана Монне «Контроль безпеки харчових продуктів ЄС» (587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE)(2017-2020) - координатор.

Член Асоціації «Платформа європейських досліджень для сталого розвитку».
Член Наукової експертної групи з оцінки ризиків (НЕГОР) у сфері біологічних небезпечних факторів для підтримки процесів управління ризиками Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.  

2022-2025 Grant of Erasmus+ Programme, Jean Monnet Module "Integration of EU One Health Policy and Framework in Ukraine" (101048229 - EU4OH - ERASMUS-JMO-2021-HEI- TCH-RSCH) - Academic coordinator and principal investigator

2022-2025 Grant of Erasmus+ Programme, Jean Monnet "European Union policies and best practices in academic project management: ProEU" (101085243-ProEU) - project expert

2019-2022 Jean Monnet Project “Enhancing European Union Studies and Research on Smart, Sustainable and Inclusive Growth in Ukrainian Universities” (611278-EPP-1-2019-1-UA- EPPJMO-SUPPA) - Sector coordinator.

2017-2020 Grant of Erasmus+ Programme, Jean Monnet Module "EU Food Safety Control" (587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE) - Academic coordinator and principal participant 

Вибрані публікації
  1. Robert Opitz, Matthias Greiner, Christine Müller-Graf, Thomas Selhorst, Mariia Galaburda Yersinia enterocolitica in minced meat:  model testing with Shiny RRisk Proceedings of the International Conference "One Health: Social Dimensions", December 3, 2024. – Kyiv: NUBiP of Ukraine, 2024. - p. 44-47
  2. Halaburda, M. K., & Galaburda, M. A. (2024). Economic analysis of legal support of the One Health policy. Actual Issues of Modern Science. European Scientific e-Journal, 32, 38-49. Ostrava: Tuculart Edition, European Institute for Innovation Development doi:10.47451/ecn2024-07-03
  3. R. Opitz, M. Greiner. T. Selhorst, C. Müller-Graf, et al., web application shiny rrisk for quantitative stochastic exposure and risk modelling, URL: http://shiny.bfr.bund.de/apps/shiny-rrisk, last retrieval: 05.03.2024 (see “OPEN” model “*Yersinia enterocolitica* in minced meat”).
  4. Galaburda, M.A., Kuzminska, O.H., Halaburda, M.K. (2023) ICT for food safety education: a case study of an Erasmus+ Jean Monnet Module on EU food safety control CEUR Workshop Proceedings, 2023, 3535, pp. 184-195 (link)

  5. Galaburda, M., Yustyniuk, V., Kuzminska, O., Galat, M., & Correa, M. (2022). Awareness of antibiotic resistance for the environmental health and sustainable development: a crosssectional study. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science Vol. 1049, No. 1, p. 012045. doi:10.1088/1755-1315/1049/1/012045

  6. Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти [Електронний ресурс]: Підручник / І.Л. Якименко, Л.П. Петрашко, Т.М. Димань, О.М. Салавор, Є.Б. Шаповалов, М.А. Галабурда, О.В Ничик, О.В. Мартинюк. – К.: НУХТ, 2022. – 337 с. (link)

  7. Galaburda, M.; Kuzminska, O. and Halaburda, M. (2022). Information and Communication Technologies in Application, Dissemination and Evaluation of Erasmus+ Jean Monnet Activities. In Proceedings of the 1st Symposium on Advances in Educational Technology – Volume 2: AET, ISBN 978-989-758-558-6, pages 396-402. DOI:10.5220/0010932100003364

  8. Kucheruk M.D., Galaburda M.A. Potential risk in the organic poultry production and its prevention. Scientific journal of Veterinary Medicine, 2020. № 2. P. 28-38. https://doi.org/10.33245/2310-4902-2020-160-2-28-38