Зустріч без краваток. Егідіус Варейкіс: «Глобальне лідерство ХХІ століття»

February 21, 2021

 19 лютого 2021 р. на базі кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету відбулася відкрита лекція та неформальна онлайн-зустріч викладачів, аспірантів кафедри, студентів спеціальностей "Флологія", "Міжнародні відносини" і "Освітні, педагогічні науки", науково-педагогічних працівників та аспірантів різних факультетів Національного університету біоресурсів і природокористування України з відомим литовським дипломатом Егідіусом Варейкісом. До розмови долучилися представники інших навчальних закладів, зокрема, доктор філософських наук, професор, завідувачка кафедри філософії Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова Мозгова Наталя Григорівна, аспіранти цього закладу, студенти Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького.

   Для багатьох учасників зустрічі, пан Варейкіс вже став добрим другом, з яким неодноразово у лекційній аудиторії і навіть за чашкою запашної кави обговорювали євроінтеграційні перспективи України. Не менш актуальною та цікавою була і сьогоднішня зустріч. Розмовляли про Китай, про його геополітичні перспективи та загрози, які несе з собою вихід «Дракона» на широку міжнародну арену. В цьому контексті пан Варейкіс звернув увагу на досить неоднозначне ставлення демократичного світу до Китаю, яке, на думку дипломата, зумовлене популярністю у всьому світі відносно недорогої китайської продукції. Бізнес зацікавлений у співпраці з Китаєм, що, свою чергою, стало причиною дещо поблажливого ставлення політичних лідерів ЄС до китайської зовнішньої та внутрішньої політики. Попри те, що вона не відповідає цінностям і стандартам ЄС, щодо Китаю, на відміну від тієї ж Білорусі, не вводять жодних економічних санкцій. Для Європи, проблема Китаю – це «сірий гіпопотам», тобто далека проблема, вирішення якої ще можна відтермінувати.

 

   Розглядаючи питання геополітичного лідерства Китаю, пан Варейкіс звернув увагу й на історично сформоване самовизначення Китаю, як природного центру світу. Ця ідея сьогодні набуває чималої популярності в китайському соціумі, тим самим викликаючи чимале занепокоєння у європейського демократичного світу. Китай – централізована недемократична держава, а тому її претензії на гегемонію у міжнародному просторі постають прямою загрозою демократичним цінностям. З огляду на це, в сучасному світі, як вважає литовський дипломат, формується нове протистояння, яке змусить всіх учасників міжнародної політики, так само як і в часи «холодної війни», чітко визначитися зі своєю геополітичною орієнтацією. Ця проблема не омине й України, яка, як сподівається пан Варейкіс, залишиться з демократичним світом, представляти який у майбутньому, на думку дипломата, ймовірніше за все будуть США.

   Підсумовуючи свою доповідь пан Варейкіс зазначив, що сьогодні «китайська загроза», для Євросоюзу – це не що інше як «сірий гіпопотам». Наразі немає жодної конфронтації, а бажання уникнути конфлікту очевидне з обох сторін, а тому вирішення усіх пов’язаних з цим проблем і суперечностей відкладається усіма можливими способами. Утім, на думку пана Варейкіса, ситуація залишається непростою з огляду на невпорядкованість китайських державних кордонів та відсутність етнокультурної та громадянської єдності китайського населення. Цілісність Китаю, наголосив дипломат, яка наразі утримується диктатом Пекіну, зруйнується під впливом демократизації. Це ж, своєю чергою, дає підстави очікувати не тільки нових збройних конфліктів у світі, а й зумовленої ними світової війни.

 

   Попри те, що зустріч була присвячена Китаю, під час дискусії учасники заходу обговорювали й багато інших актуальних проблем сьогодення. Зокрема, торкнулися проблеми міграції мусульманського населення в Європу, безпеки, перспективи безвізу та євроінтеграції України, вакцинації і зумовленого нею перерозподілу сфер геополітичного впливу, взаємини України з НАТО тощо. Цікавими в процесі обговорення виявилися проблеми історичних взаємин України та Литви, Речі Посполитої та багатьох інших питань.
    Зустріч відбувалася у теплій та доброзичливій атмосфері. Цікавими були запитання, багато жартували, водночас акцентуючи увагу на важливих проблемах сучасної геополітики. Розмова була невимушеною і цікавою, а тому для аудиторії більш ніж три години зустрічі пролетіли непомітно. Прощаючись, домовилися, що такий захід буде не останнім і в подальшому всі ми знову зустрінемося для обговорення складних проблем сучасної міжнародної політики та пошуку оптимального для України геополітичного курсу.

Світлана Сторожук,
професор кафедри філософії та міжнародної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook