Г.В.Ф. Гегель і сучасність: що робить Гегеля актуальним сьогодні?

November 19, 2020

В рамках заходів, присвячених Міжнародному дню філософії, на кафедрі філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету до 250-річчя від дня народження Г.В.Ф.Гегеля було проведено Круглий стіл «Розумність дійсності та здійснення розуму: дискусія про актуальність».
   Філософію цього видатного мислителя неможливо переказати двома-трьома тезами. Тим більше, що охоплює вона буквально всі можливі сфери пізнання. Звичайно, мова Гегеля складна для сучасного читача. Але думки філософа про громадянське суспільство, про свободу особистості і права людини дуже актуальні донині. Геґель суттєво вплинув на розвиток не тільки філософії минулого та позаминулого століть, а й сучасних соціальних наук. Із полеміки з його вченням виросли марксизм, позитивізм і екзистенціалізм. Про предмет і сенс геґелівської логіки сперечалися і продовжують сперечатися досі, шукаючи найбільш точних методів її інтерпретації. Його філософія охоплює буквально всі можливі сфери пізнання. Але ключовою для нас залишається діалектика — «рушій будь-якого наукового розгортання думки»: теза і антитеза в своєму синтезі породжують новий етап розвитку, протиріччя є поштовхом до руху вперед, а конфлікт провокує новий стрибок в пізнанні і так — до безкінечності.

   Важко переоцінити роль німецької класичної філософії у вихованні культури мислення сучасної людини. Тому тематичний круглий стіл відбувся за наявності великої кількості учасників. До участі було залучено аспірантів, магістрантів та студентів різних факультетів та спеціальностей НУБіП України. Відкрила захід та дискусійну панель завідувачка кафедри філософії та міжнародної комунікації Савицька І.М. словами Г.В.Ф. Гегеля: «Мова — надзвичайно потужний засіб, але потрібно мати багато розуму, щоб ним користуватися». Модераторами заходу стали викладачі кафедри філософії доц. Горбатюк Т.В. та доц. Супрун А.Г., асистент каф. англійської філології Самардак Д.В. Круглий стіл було проведено за активним обговоренням зазначеної проблематики: Ґ.В.Ф. Геґель і сучасність. що робить Геґеля актуальним сьогодні? Місце Ґ.В.Ф. Геґеля вісторії філософії з погляду сучасності, переклад творів Гегеля, спадщина Ґ.Ф.В. Геґеля в незалежній Україні…

 

   Аспіранти, студенти творчо підійшли до аналізу проблеми пізнання Гегелем Абсолютного духу та Абсолютної ідеї, обговорили особливості діалектичного розвитку Гегеля, актуалізували його теорію в контексті сучасного світорозуміння.
   Дискусія проходила у звичному для сьогодення онлайн форматі. Головним меседжем, який прозвучав наприкінці заходу було те, що кожен з нас повинен прагнути до світла розуму, який вказує нам шлях до майбутнього. Такий діалоговий формат круглого столу був для аспірантів, магістрів та студентів справжнім складним творчим робочим процесом, в ході якого вони змогли показати динамічний спосіб мислення, альтернативний спосіб світосприйняття та світорозуміння, а також спробували, деякою мірою, самовиразитись як інтелектуали.
   Отже, висновок, до якого дійшли молоді науковці: філософія Гегеля актуальна і сьогодні! Адже творче і глибоке засвоєння ідей великого німецького філософа сприяє формуванню творчого мислення, що дає можливість підвищити логічну культуру мислення, опанувати необхідні знання, вміло їх використовувати як у процесі навчання, так і в подальшій професійній діяльності.

Аліна Супрун,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook