Сесія онлайн: нові часи та нові вимоги

May 18, 2020

Коронавірус додав головного болю студентам і, звісно, ж викладачам. Заняття вже давно перемістилися в інтернет, але як, наприклад, здати сесію онлайн? Міністерство освіти і науки розробило методичні рекомендації закладам вищої освіти щодо проведення семестрового оцінювання студентів і складання атестаційних іспитів. Так, дистанційна комунікація учасників освітнього процесу може здійснюватися через засоби комунікації, вбудовані до системи управління навчанням (LMS), електронну пошту, месенджери (Viber, Telegram та інші), відеоконференції (MS Teams, ZOOM, Google Meet, Skype), форуми, і чати.

Залікова сесія – відповідальний етап напередодні іспитів. Адже це не лише форма підсумкового контролю, а й оцінка власних знань, отриманих за семестр, та обов’язкова умова для подальшого навчання. Це також, безперечно, новий досвід як для студентів так і для викладачів, оскільки сесія відбувається онлайн.

Старший викладач Агапітова А. Ю. проводила заліки на платформах Zoom та Google Classroom. Було створено форми для відповідей в форматі Excel для зручності заповнення, подальшої перевірки та швидкого отримання результатів. В Google Classroom було розміщено білети, до яких студенти отримували доступ безпосередньо перед заліком.

  

На 1 курсі спеціальності «Професійна освіта» та на 1 курсі спеціальності «Туризм» відбувся залік з дисципліни «Іноземна мова», який викладала асистент кафедри англійської філології Медяник Г. А. Результати заліку показали, що систематичне вивчення предмету впливає на остаточні знання студентів. Протягом всього семестру, відвідуючи аудиторні заняття та засвоюючи предмет на дистанційні платформі, більшість із них змогли якісно підготуватися до заліку.

  

Доцент кафедри англійської філології Христюк С. Б. провела заліки з дисципліни «Англійська мова» на платформі Zoom в режимі відео-конференцій та виконанням підсумкових тестів електронних навчальних курсів навчального порталу НУБіП України, зокрема, Англійська мова (МВ). Ч 2., Англійська мова (ЕФ). Ч 2., Англійська мова (ГРС, ПО). Ч 2. зі студентами факультету інформаційних технологій, гуманітарно-педагогічного факультету та інституту неперервної освіти і туризму.

Так, 21 квітня 2020 року відбувся залік зі студентами спеціальності «Комп’ютерні науки» 4 курсу, групи КН 16001б (зараховано 14 студентів), 3ст  курсу, групи КН-17002бск (зараховано 10 студентів); 24 квітня заліки складали студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» 2 курс, групи ІПЗ-18007бск (зараховано 15 студентів, не з’явилися 4 студента), 3 курсу, групи ІПЗ-17005бск (зараховано 10 студентів, не з’явився 1 студент), 4 курсу, групи ІПЗ-16006б (зараховано 17 студентів, не з’явилися 3 студента); 27 квітня залік складали студенти 1 курсу заочної форми навчання спеціальності «Психологія» групи ПС -19001бз (зараховано 4 студента); 14 травня складали залік студенти 1 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» групи ГРС-2019_2  підгрупи 2 (зараховано 13 студентів, не з’явилися 3 студента) та студенти 1 курсу заочної форми навчання спеціальності «Міжнародні відносини» групи МВ-19001бз (зараховано 4 студента); 15 травня залік склали студенти 1 курсу спеціальності «Міжнародні відносини» групи МВ-19001б (зараховано 20 студентів, не з’явилися 2 студента).

  

  

Старший викладач Розгон І. Ю. проводила заліки на платформах Zoom зі студентами 2 курсу спеціальності «Економіка».


   

  

Доцент кафедри англійської філології Шанаєва-Цимбал Л. О. провела заліки з дисципліни «Англійська мова» зі студентами 1 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа», «Публічне управління та адміністрування», «Право» та «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» на платформі Zoom в режимі відео-конференцій. Також, викладач готує групу студентів зі  спеціальності «Соціальна робота» до єдиного вступного іспиту з англійської мови, так як 12 травня розпочалась онлайн-реєстрація на єдиний вступний іспит із іноземної мови (ЄВІ) та єдине фахове вступне  випробування (ЄФВВ).

Старший викладач Сергієнко І. В. проводила залік таким чином:
1. В групу студенти написали номер білета та слідкували, щоб номер не повторювався.
2. Далі я висилала кожному файл із завданнями.
3. Після чого одразу всі переходили за посиланням в зум та писали тести. На написання заліку виділялася 1 пара (1 година 20 хвилин).
4. Після написання студенти відправляли на зворотню електронну скриньку виконані роботи.
5. Про результат студента повідомлялося особистим повідомленням.

Оскільки такий досвід здачі та прийому заліків у нас вперше, як студенти, так і викладачі до цього процесу віднеслись дуже відповідально. Надалі такий спосіб буде не доречний, тому що студенти вміють підлаштовуватись до будь-яких умов здачі і оцінити адекватно їх знання буде набагато важче.


Людмила Шанаєва-Цимбал,
доцент кафедри англійської філології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook