Науковці університету – учасники Міжнародної конференції фінансових кафедр у Варшавському університеті наук про життя - SGGW-WULS (Польща)

September 17, 2019

        11 – 13 вересня 2019 р. у Варшавському університеті наук про життя - SGGW-WULS (Польща) відбулася Міжнародна науково–практична конференція «Фінанси – 95 років після проведення реформ Владислава Грабського», відомого політика, економіста, який провів знамениту грошову реферму, що дозволила країні подолати катастрофічну гіперінфляцію і економічний хаос. Саме уряд Владислав Грабський у квітні 1924 року ввів в обіг злотий, що замінив польську марку.
        Відкриваючи даний захід професор Мирослав Василевський відзначив важливу роль фінансів та банківського сектору у стимулюванні економіки, наголосив на важливості поєднання теоретичних знань та практичних рішень. Саме ці питання та пропозиції по їх вирішенню були озвучені присутніми спікерами, серед яких були науковці університетів Польші, як то: проф. Мар’ян Бінек, проф. Ярослав Голебівський, проф. Андрій Бушко, проф. Богдан Клепацькі, проф. Джерсі Кітовскі, проф. Збігнів Корзєб, проф. Гразіна Міхальчук та інші.
      На конференції також були присутні практики–представники банків та міжнародних організацій: проф. Малгожата Іваніч–Дроздовська, Міхал Краковяк, Маріуш Чолева, проф. Агата Адамська, проф. Грасіна Анципарович, Вальдемар Збітек та інші.


Питання, що обговорювались польськими колегами охоплювали широке коло проблем та викликів у сфері фінансів та ведення банківської діяльності, поєднання фінансової науки та практики, впровадження ІТ рішень та їх вплив на економічну ефективність діяльності підприємств.
    У їх виступах було зазначено, що надійна і ефективна банківська система сприяє економічному зростанню шляхом спрямування ресурсів для їх найбільш продуктивного використання і сприяє більш ефективному розподілу ресурсів. Сильна та потужна банківська система сприяє зростанню за рахунок підвищення швидкості сукупних заощаджень і темпів приросту капіталовкладень, прискорення накопичення фізичного капіталу. Фінансовий розвиток також сприяє зростанню конкуренції за рахунок зміцнення і стимулювання інноваційної діяльності, які підтримують розвиток динамічної ефективності.


   Завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко презентувала результати дослідження на тему: «Оцінка заставного майна при визначенні кредитоспроможності позичальника». В доповіді було зазначено, що якісна оцінка кредитоспроможності позичальника передбачає аналіз не лише фінансового стану, а й зовнішнього середовища функціонування підприємства та галузевих особливостей, які обумовлюють специфіку проведення фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання. Систематизація та аналіз існуючих підходів до визначення кредитоспроможності суб’єкта господарювання та його надійності, з точки зору своєчасного погашення боргу банку, дозволили доповідачу зробити висновок, що для мінімізації кредитного ризику доцільним є врахування галузевої специфіки діяльності позичальника не лише при визначенні його кредитоспроможності, а й при визначенні вартості майна, що надається у заставу, та моніторингу кредитної операції.

Виступи спікерів носили практичний характер, викликали жваві дискусії та обговорення. За результатами конференції сформовано пропозиції та рекомендації по покращенню фінансового клімату та доступу до банківських ресурсів.

Наталія Шевченко,
доцент кафедри фінансів

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook