На економічному факультеті пройшов захід із відзначення Дня пам’яті та примирення і 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

May 8, 2019

   Вшановуючи подвиг Українського народу у боротьбі за свободу, увічнення пам'яті загиблих у Другій світовій війні, належного відзначення у 2019 році Дня пам'яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України 7 травня на економічному факультеті відбувся тематичний захід.
Мета тематичного заходу виховувати мужність, почуття патріотизму, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни.
    Організатором даного заходу виступив куратор 1 курсу 3 групи, старший викладач кафедри обліку та оподаткування Олег Криворот.
Олег Григорович звернувся до студентів із запитаннями на знання історії. Студенти в переважній більшості справилися з відповідями.
    Дру́га світова́ війна́ — наймасштабніша світова війна в історії людства. Почалася 1 вересня 1939 і тривала 2 194 дні до 2 вересня 1945, коли на борту лінкора «Міссурі» підписано капітуляцію Японської імперії перед союзними державами. Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50—55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн.

 

Далі прозвучала авторська поезія Олега Криворота:

До обеліска важко йти, не просто,
Не слухають, підкошуються ноги,
Звернуло у літах за дев»яносто,
Але сьогодні свято Перемоги!
Горять свічки на київських каштанах,
Наче в парадній формі всі берізки,
Під руку сиві йдуть однополчани,
Іх зовсім мало біля обеліска.
Восьмий десяток вже пішов відтоді,
До переможної не всі дожили дати,
Та кровоточить рана, бо на сході,
Як в Другу Світову гримлять гармати!
Порушились післявоєнні плани,
І знову кличуть фронтові дороги…
Низькій уклін вам любі ветерани,
Будьте здорові! З святом Перемоги
!

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн. військових і підпільників, понад 5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8–10 млн. осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд. радянських рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

 

По очах присутніх було видно, що тематичний захід викликав зворушливий емоційний стан, всі були в роздумах. На завершення Олег Григорович прочитав ще одного вірша:

Привід для радості знайти не зовсім просто, 
ви скажете напевно всі мені, 
а особливо коли вам за дев»яносто,
моя бабуся сама старша із рідні! 
Живе тривалий час в моєї тітки, 
власна кімната у будинку є, 
померли всі подруги однолітки, 
розказує нам про життя своє! 
Не скаржиться вона що дуже хвора, 
каже прожила вже своє вона, 
у пам'яті жахи голодомору,
у спогадах її страшна війна! 
По телефону я до неї обізвуся,
з Днем Перемоги підберу прості слова,
привід для радості, - у мене є бабуся,
я вдячний долі, що вона жива!

Віталій Нагорний 
заступник декана
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook