Студентки факультету інформаційних технологій 4-го року навчання діляться враженнями про навчання в Туреччині за програмою Mevlana Exchange Program.

February 5, 2019
   НУБіП України - провідний та прогресивний університет, він надає можливість своїм студентам отримувати подвійну міжнародну освіту, подорожувати та навчатися закордоном за програмами обміну. Так, студентки факультету інформаційних технологій 4го року навчання вибороли шанс поїхати на навчання в Туреччину за програмою Mevlana Exchange Program. Отримавши досвід в одному з кращих технічних університетів Туреччини Yıldız Teknik Üniversitesi, Гавриленко Анна та Дарія Хомич поділилися своїми враженнями в нашій статті.
 

Яким чином ви дізналися про програму? Що вимагають від студентів, котрі хочуть поїхати по програмі обміну?

   Якщо людина прагне чогось домогтися, вона завжди буде шукати шляхи реалізації своїх мрій. Університет дуже допомагає в цьому плані, адже про програму обміну ми дізналися в міжнародному відділі. Нам запропонували програму Mevlana, як виявилося, ми були першими хто скористався нею від нашого університету. Декан факультету – Глазунова Олена Григорівна та координатор на факультеті – Тужик Катерина Леонідівна, активно нам допомагали в пошуку інформації та підготовці документів до відправлення. Така міжнародна програма має ряд переваг, таких як: навчання англійською мовою, можливість отримати новий досвід у своїй спеціалізації, відчути та проникнутися життям іншої країни. Наявність стипендії є також не менш важливим фактором. Вимоги до студентів стандартні, вони особливо не відрізняються від інших програм:
  • Високий середній бал за всі роки навчання (4,0 і вище);
  • Знання англійської мови, В1/В2 (Intermediate/Upper Intermediate) та сертифікат, що підверджує даний рівень. Знання турецької мови не обов’язкове, ви матимете можливість відвідувати мовні курси беспосередньо під час навчання;
  • Бажання вчитися та розвиватись.
 
   Для в’їзду до Туреччини студентам віза не потрібна, ми перетинали кордон на правах безвізового режиму. Після, в найближчі 30 днів необхідно підготувати документи та подати заявку на оформлення дозволу на проживання в країні (Residence Permit), турецькою Ikamet. 


Чим відрізняється турецька освіта від української?

    Будь-яка система освіти – це процес, який об’єднує та інтегрує багато складових. Отже, і система навчання в університеті Стамбула їх також має. Одна з основних – це побудова взаємодії між студентом та викладачем. Усі студенти мають можливість самостійно обирати предмети, котрі вони хочуть вивчати за своєю спеціальністю, в яку сферу професії вони хочуть поглибитися. Таким чином, в Туреччині відсутнє поняття навчальної групи - один і той самий предмет можуть відвідувати студенти різних спеціальностей факультету та різних років навчання. Отримати освітній ступінь студенти можуть лише в тому випадку, якщо складуть абсолютно всі екзамени з обраних предметів та покриють фіксовану кількість навчальних кредитів. Також популярними формами навчального процесу є: робота у групах, колективні проекти, практичні заняття на підприємствах, проектні роботи з наставниками, наочні практики та багато іншого. Свої бали за предмет студенти можуть набрати на midterm exams та final exams, також враховуються оцінки за проектні та домашні роботи.

 

      Звичайно, що для плідної та успішної праці студенти мають комфортні умови та повний соціальний пакет. На території кампусу (університетське містечко) є їдальня, де за фіксовану суму можна дуже смачно почастуватися (1,85 ліри = менше 10 гривень), якщо не подобається їжа в öğrenci yemek salonu, тоді можна перекусити в місцевих кафе, де ціни справді студентські. На великій території кампусу також розмістилися два професійні спортивні зали, басейни (зимові та літні), цілодобова бібліотека (так, навчатися можна навіть вночі!), кінотеатр, студентська лікарня, футбольні та баскетбольні майданчики та багато іншого. Єдине що від тебе вимагають – навчайся, удосконалюйся та будь соціально активним.
 

Як найкраще облаштувати студентський побут в Стамбулі?

      Проживання. Кожен має свої вимоги для побудови власного побуту в новій країні, тому є декілька варіантів проживання. Більшість іноземних студентів надають перевагу гуртожиткам – жіночим, чоловічим або комбінованим. Переважно вони є приватними, тому умови на високому рівні, ціни відповідні. Також є можливість орендувати квартиру або кімнату, зазвичай ціна залежить від стану помешкання, наявності меблів і розташування відносно метро. Знайти квартиру можна через ріелторів, але їхні послуги зазвичай складають половину суми оренди, яку потрібно оплатити наперед. Тому краще шукати варіанти за допомогою спеціальних додатків або на турецьких сайтах.

     Інфраструктура та транспорт. Стамбул – величезний мегаполіс, офіційно тут нараховують більше 20 млн. населення! Тому, надмірний трафік та цілодобові затори на дорогах – це буденна річ для городян. Тут ви можете знайти величезну кількість громадського транспорту: bus, minibus, metrobus (особливий вид транспорту, котрий ви знайдете лише у Стамбулі), metro, marmaray (підземне метро, що проходить під Босфорським проливом та з’єднує два континенти – Азію та Європу), ship та tram. Тому перше, що потрібно зробити – це купити Student Istanbulcard (Oğrenci Istanbulkart) та поповнити її в найближчому автоматі, це полегшить та економить ваші кошти та час.

      Розваги та туристичне життя. У Стамбулі є все, та навіть більше! Якщо Ви вважаєте, що двічі відвідати одне й те саме місто буде нецікаво, тоді ви глибоко помиляєтесь! Туристична столиця Туреччини доводить зворотнє. Кожної хвилини Ви відкриваєте для себе новий Стамбул - місто, де в гармонії співіснують речі, котрі неможливо поєднати разом: модернові будинки, що комфортно розташувались близь старих дерев’яних; православні церкви сусідствують з мечетями; атмосферні східні базари поруч з гігантськими торговими центрами. Як сказав Наполеон: «Якщо Земля була б єдиною державою, Стамбул був би її столицею». Тому, які б не були ваші вподобання, ви знайдете це у Стамбулі!
Незважаючи на навчання, ми продовжували займатись особистими справами та вести активний спосіб життя: займалися в спортзалі, орендували велосипеди, їздили у гори, адже студентська картка дає тобі неабиякий дискаунт та відкриває багато дверей, варто лише захотіти.

 
 
 

Чи знайшли ви нових друзів?

    Звичайно так! А як ще можна провести студентські роки без нових та цікавих знайомств? За це ми дякуємо Erasmus Student Network (ESN) - це загальноєвропейська студентська організація і її мета - підтримка і розвиток студентських обмінів. Саме там ми мали можливість знайти нових друзів з багатьох куточків Землі. Також в Туреччину на навчання їдуть студенти з країн СНД, тому Співтовариство Російськомовних Студентів Стамбула допомагає зустрітися разом та весело приводити свій вільний час.
 

Ваші загальні враження від країни та програми обміну?

     Це був неймовірий досвід, що наситив нас новими враженнями. Безмежно вдячні за можливість навчання в іноземній країні, культурного та естетичного збагачення, можливості вивчати турецьку мову та вдосконалювати свою англійську. Велике щастя відвідати місто-музей під відкритим небом. Стамбул - найбільше місто Туреччини, головний порт і торгово-економічний центр, столиця всіх імперій, на території яких він опинявся. Про нього можна годинами говорити в найяскравіших барвах. Місто зачарує найвибагливішого туриста, охопить своєю красою та колоритом. Тут зупиняється час і ти, переповнений щастям, натхненням і наснагою, розумієш, яка велична ця країна, що прийняла тебе і відкрила тобі свою душу. На нашу думку, це був дуже крутий експірієнс, який ми точно захочемо повторити у майбутньому!
Фото: Mevlana1 «Istanbul, Galata bridge»

 

Анна Гавриленко та Дарія Хомич
Студентки факультету інформаційних технологій, 4 курс

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook