Ольга Кравченко: «Стипендією Кабінету Міністрів оцінено мою роботу стосовно розробки підходів до оцінки токсичності наноматеріалів і продуктів нанотехнологій»

September 17, 2018

     Цього року стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених отримали п’ятеро представників НУБіП. Серед них – викладач кафедри загальної хімії Ольга Кравченко, з якою наша сьогоднішня розмова.

  • За яку роботу отримали стипендію Кабміну для молодих вчених?

     – Стипендія була призначена за науковий доробок протягом останніх років, що включає захист кандидатської дисертації, більше 20 наукових статей, в тому числі у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз, 2 патенти на винаходи, керівництво ініціативною науковою тематикою, участь у 2 бюджетних науково-дослідних роботах та закордонне стажування в Ізраїльському океанографічному та лімнологічному науково-дослідному інституті, під час якого проводила дослідження у межах 2 науково-дослідних тематик. Усі дослідження пов’язані з розробкою підходів до оцінки токсичності наноматеріалів і продуктів нанотехнологій.

  • У чому актуальність та інноваційність цієї теми?

     – Загальновідомо, що наноматеріали – рушійна сила науки та техніки у ХХІ століття. Разом з тим, перш ніж упроваджувати їх у біологію, медицину, сільське господарство, потрібно провести комплексну оцінку їхнього впливу на предмет токсичності та екологічної безпечності на біологічних системах різного рівня організації. Ми проводимо комплексну оцінку на токсичність, тобто досліджуємо не тільки виживаність організмів (у нас є ціла батарея організмів: мікроорганізми-безхребетні-рослини-риби), а й аналізуємо плодючість, рівень накопичення наноматеріалів, оцінюємо гено-та цитотоксичність. І вже базуючись на цьому комплексі контролів розробляємо екологічно безпечні біоцидні препарати на основі полімер/неорганічних нанокомпозиційних матеріалів для знезараження рибних комплексів, а також гігієнічних матеріалів та тканин.

  • Чи очікували побачити своє прізвище серед стипендіатів?

     – Якщо чесно, то ні. Це стало приємною несподіванкою. Але, безумовно, стипендія Кабміну – це гарний стимул не зупинятися на досягнутому, постійно працювати над собою та самовдосконалюватися і поштовх до нових ідей.

Розмовляла Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook