Землевпорядники обмінялися досвідом оцінки земель з французьким експертом Робертом Левеком

February 22, 2018
На факультеті землевпорядкування НУБіП 21 лютого 2018 року відбувся науково – практичний семінар на тему «Досвід Франції у проведенні загальнонаціональної  оцінки земель», спільно з ГО «Асоціація фахівців землеустрою України».
 
З вітальним словом до учасників конференції звернувся Голова ГО «Асоціація фахівців землеустрою» Анатолій Полтавець та декан факультету Тарас Євсюков, який відмітив, що головна мета зустрічі - поділитися досвідом Франції в оцінці земель, що є високорозвиненою індустріально – аграрною державою. За обсягами сільськогосподарської продукції Франція посідає третє місце в світі та перше місце в Західній Європі. Також декан факультету представив головного експерта заходу Роберта Левека - директора «TerresdEurope», члена Європейської організації з розвитку сільської місцевості.
 
До слова було запрошено експерта Роберт Левека, який представив доповідь на тему«Досвід оцінки земель Франції». Доповідач є директором технічного бюро, що входить до організації регулювання земельного ринку «Safer». Організація має великі масштаби та має філії по всій Франції, яка  була створена в 1960 році з метою допомагати молодим фермерам з організацією господарства.  Тепер «Safer» володіє інформацією про ціни на ринку землі та всі нюанси, які з цим пов’язані.
 
Завдяки тому, що «Safer» отримала доступ до інформації про вартість землі,  була створена загальна база даних про продаж земельних ділянок, що пропонуються для продажу або ж знаходяться в оренді. В цій базі міститься інформацію про ціни на ріллю, луги та виноградники.
Експерт зазначив, що вартість земельної ділянки у Франції розраховується як відношення орендної плати до банківського проценту. Щодо орендної плати, то у Франції вона відповідає доданій вартості, отриманій з 1 га землі.
 
Роберто Левек представив таблицю варіювання цін по регіонах та еволюцію цін з 1950 року по 2016 рік. Останнім часом ціни на землю аналізують раз на три роки.
На останок зазначив, що  у Франції щороку продається 1,5% сільськогосподарських земель, в той час як в Німеччині - 0,5% сільськогосподарських земель. Ціна на землю залежить від пропозиції і попиту.
 
До обговорення долучилися  присутні. Експерт Михайло Амосов запитав про  відмінність ціни на землю по всій території Франції.  Завідувача кафедри землевпорядного проектування Андрія Мартина цікавило, чи правда, що «Safer» штучно контролює розподіл продажу земель і її вартість, що зменшує вигоду від угоди як для продавця, так і для покупця. Доцента Антона Кошеля - рівень автоматизації даних оцінки земель і доступність до них громадськості. Представник відділу оцінки землі Держгеокадастру України Олександра Василишина запитала про випадки, коли можуть відмовити у продажу землі. А декан Тарас Євсюков цікавився особливостями зміни меж міст, і чи потрібен адміністративний дозвіл для їх розширення.
 
Цікаво було послухати і студентам. На захід завітали представники факультету землевпорядкування та економічного, які теж активно долучилися до дискусії.
 

Доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook