Clima Еаst – чи готові аграрії до змін?

4 May 2017, 13:31

28 квітня 2017р. в приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства України за результатами проекту Clima Еаst відбувся підсумковий семінар «Визначення шляхів адаптації сільського господарства до зміни клімату», що передбачав ознайомлення зацікавлених фахівців галузі з розробленою стратегією.

 

Учасниками семінару від НУБіП України стали завідувач кафедри ґрунтознавства і охорони ґрунтів ім. проф. М.К.Шикули, професор Анатолій Балаєв та  професор цієї ж кафедри Сергій Булигін, доценти кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Олеся Скриник, Анна Ярош, а також асистент цієї ж кафедри Ліна Горбатенко.

 Головними доповідачами семінару були міжнародні та національні експерти – учасники проекту та розробники стратегії. Загальний огляд зробила  Марджена Ходор, яка поінформувала присутніх про мету проекту Clima Еаst. Він спрямований на пошук і розробку шляхів мінімізації наслідків зміни клімату, визначення готовності до цих змін аграрного сектору країн східного партнерства та передбачає сприяння поширенню інформації щодо державної політики, нормативно-правової бази та експертних знань ЄС у цій сфері.

З сучасними та прогнозованими змінами основних та спеціалізованих агрокліматичних характеристик в Україні ознайомила присутніх Віра Балабух – старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту. Експерт наголосила, що згідно прогнозних оцінок підвищення середньої температури повітря та зміна розподілу атмосферних опадів в цілому можуть призвести до істотної трансформації переважної частини агрокліматичних зон України. Також було відзначено фахове застереження щодо зростання кількості та інтенсивності екстремальних метеорологічних явищ, що особливо актуалізує потребу сільського господарства у визначенні адаптаційних підходів до змін клімату.

 

  Надзвичайно цікавим та корисним стало знайомство з Європейським досвідом адаптації аграрного сектору до кліматичних змін (на прикладі Польщі), яким поділився експерт проекту Єжи Козира з Державного  науково-дослідного інституту ґрунтознавства та рослинництва (Польща).

 Підсумковим виступом семінару стала презентація проекту «Стратегії адаптації українського сільського господарства до кліматичних змін», розробленого Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України та проектом Clima Еаst, що була представлена експертом Валерієм Грековим з Українського центру екології ґрунтів. Стратегія пропонує рекомендації щодо пріоритетних дій з адаптації сільського господарства України до зміни клімату та визначає шляхи її реалізації.

 

 У фінальній частині заходу присутнім була надана можливість, висловити своє бачення проблеми та поставити питання до експертів проекту. Обговорення було активним, запитання – гострими, що ще раз підкреслило актуальність теми та небайдужість експертного середовища. Дискусії продовжувались навіть по закінченню семінару в кулуарах Міністерства. Проте, завершились дебати традиційно – спільним фото учасників зустрічі.

 

Григорій  Демидась,

завідувач кафедри кормовиробництва,

меліорації і метеорології 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook