Вшановуючи пам’ять Михайла Грушевського

9 November 2016, 10:05

2016 рік для кафедри історії і політології насичений подіями, пов’язаними зі святкуванням 150-річчя з дня народження Михайла Сергійовича Грушевського – визначного історика, археолога, літературознавця, соціолога, публіциста, письменника, організатора української науки, громадсько-політичного і державного діяча, засновника Української Народної Республіки. Відкрив цей перелік круглий стіл «Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою (М. Грушевський)», що пройшов у березні.

Його було присвячено висвітленню теоретичних проблем історичної пам’яті, впливу на неї державотворчих та цивілізаційних здобутків українського народу, важливих подій та процесів вітчизняної історії, місцю національної пам’яті у суспільно-політичному житті України, визначенню ролі історичної, політологічної, соціологічної, краєзнавчої, країнознавчої, лінгвістичної, філософської та психолого-педагогічних наук в контексті збереження історичної (національної) пам’яті як важливої складової самоідентифікації та консолідації українців.

 

     У квітні ми провели науково-тематичний семінар «Спадщина Михайла Грушевського», де основна увага акцентувалась на сучасному стані дослідження різних аспектів життя, діяльності, творчості Михайла Грушевського в контексті українського та світового історичного процесу, його ролі у державотворчих процесах і масовій свідомості сучасного українського суспільства. Було означено віхи культурно-історичної, громадсько-політичної, науково-педагогічної діяльності М. Грушевського, наукових надбань вченого, їхню трансформацію у грушевськознавство та місце методологічних настанов, історіографічних концепцій мислителя у новітній вітчизняній та зарубіжній науці.

     У травні на гуманітарно-педагогічному факультеті проходила міжнародна науково-практична конференція «Феномен Михайла Грушевського як державного діяча, науковця». Крім вітчизняних науковців, освітян, істориків, молодих вчених, інтерес до неї виявили наші колеги з Польщі, США, Молдови, Ізраїлю, Канади, Греції. Як зазначив декан факультету Василь Шинкарук, постать Михайла Сергійовича настільки багатогранна, що перелік всіх його іпостасей не обмежується визначеннями: державний діяч, науковець, історик, публіцист. Підтвердження цьому – доробок ученого, що налічує більше двох тисяч наукових праць, його політична і наукова діяльність, громадянська позиція, погляди та усе життя.

     Протягом останньої декади вересня науково-педагогічні працівники кафедри історії і політології організували та провели екскурсії для студентів перших курсів ННІ лісового і садово-паркового господарства, енергетики, автоматики і енергозбереження, факультетів економічного, інформаційних технологій, аграрного менеджменту, агробіологічного до музею Михайла Грушевського, поклали квіти до пам’ятника М. Грушевського на вулиці Володимирській.

    

 

     У жовтні відбувся ще один круглий стіл – «Діяльність Михайла Грушевського на посаді голови Наукового товариства імені Тараса Шевченка».
    У ході наукової дискусії основна увага акцентувалась на сучасному стані дослідження різних аспектів життя, діяльності, творчості Михайла Грушевського у контексті українського та світового історичного процесу, ролі у державотворчих процесах і масовій свідомості сучасного українського суспільства.

     А завершальним штрихом циклу заходів, присвячених 150-й річниці з дня народження Михайла Грушевського стали історичні читання «М. Грушевський: ми не іконописці, а історики».

 

Сергій Білан,
завідувач кафедри історії і політології  

 
 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook