Плідна співпраця: лісівники-практики та лісівники-науковці закладають міцну базу майбутніх лісів Вінничини

July 6, 2016

1 липня 2016 року спільно з професорсько-викладацьким складом кафедри лісівництва і кафедри біології лісу та мисливствознавства навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України та керівництвом Вінницького ОУЛМГ було організовано науково-практичний семінар на тему: «Лісівничо-екологічні методи, досвід та перспективи ведення лісового господарства у дібровах Вінницького ОУЛМГ» який був проведений на базі ДП «Іллінецьке ЛГ» та «Дашівське ЛМГ».

Активна співпраця між Вінницьким ОУЛМГ та відповідними кафедрами ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБІП України щодо створення демонстраційних ділянок постійних пробних площ з екологічно орієнтованого ведення лісового господарства розпочалася ще у 2006 році.

На базі ДП "Іллінецьке ЛГ" кафедрою лісівництва закладено дослідні ділянки щодо поліпшення складу дубових насаджень рубками догляду зі сприянням посиленню плодоношення дуба та появи його природного поновлення і формування цільового деревостану за параметрами, наближеними до природного стану із застосуванням групово-поступових рубок.

Обговорення впровадження системи несуцільних способів рубок головного користування

На лісових ділянках Іллінецького лісництва учасники семінару обговорили питання догляду за дубом під час проведення прохідних рубок та методичні підходи щодо їх відводу, щоб забезпечити догляд за стовбуром дерев головного деревного виду, сприяти плодоношенню дерев дуба для майбутнього поновлення насаджень природнім шляхом. А також обговорили доцільність впровадження системи несуцільних способів рубок головного користування виходячи із досвіду їх використання на відповідних пробних площах.

Начальник Вінницького ОУЛМГ Анатолій Бондар зупинився на питаннях формування біологічно стійких високопродуктивних штучних насаджень за участю дуба звичайного. А нам потрібно зберегти саме дуб як головний лісоутворюючий вид подільських лісів. В штучно створених дубових лісах уже відпрацьована технологія вирощування дерев майбутнього. Учасники семінару, оглянувши ділянки дуба звичайного різних років створення, переконалися у високій ефективності проведення лісокультурних заходів. При чому Анатолій Омелянович підкреслив, що лісівники Вінниччини відходять від усталених порядків агротехніки посадки лісових культур. А саме, механізована підготовка ґрунту перед посадкою здійснюється утворенням борозни, потім культиватором КЛБ-1,7 відбувається нагортання відваленого родючого шару ґрунту (рис. 2) куди і висаджуються сіянці дуба, крім цього така операція забезпечує чудову аерацію ґрунту та його рихлення для кращого укорінення сіянців.

Лісові культури дуба, створені висаджуванням сіянців у гребінь

А також схем змішування деревних видів, переходячи на 4 і 3 метрові міжряддя, що дозволяє збільшити долю участі дуба у насаджені та його запас майже удвічі, порівняно із 6-8 метровими міжряддями.

Лісові культури дуба звичайного з розміщенням посадкових місць 4 х 0,7 м

Не потребує особливої дискусії технологія штучного вирощування дуба за рахунок введення до складу лісових насаджень, цінних супутніх деревних видів яблуні, черешні, груші, береки, горіха чорного, модрини сибірської. В майбутньому лісівники оцінять саме такий видовий склад, що дасть високий економічний ефект. Деревина горіха чорного, наприклад, втричі дорожча від деревини дуба звичайного.

Чисті та змішані з дубом культури горіха чорного

Під час екскурсії у ДП «Дашівське лісомисливське господарство» учасникам семінару було висвітлено порядок організації та упорядкування мисливського господарства, його перспективи та недоліки. Викладачі кафедри біології лісу та мисливствознавства разом зі студентами перейняли багаторічний практичний досвід у своїх колег та поділилися своїми теоретичними надбаннями і порадам.

На екскурсії у ДП «Дашівське лісомисливське господарство»

Підсумовуючи проведену спільну роботу, начальник ВОУЛМГ Анатолій Бондар підкреслив, що ліси як складний природний біокомплекс потребують постійної уваги науковців і практиків-виробничників. Адже, це – особливий вид господарської діяльності. Тут помилок не може бути, бо наші помилки зможуть виправити тільки наступні покоління лісівників. Тому такою важливою є сьогоднішня робота з молодими кадрами з належним рівнем теоретичної, наукової та практичної підготовки.

Сергій Ковалевський

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook