Підсумки діяльності кафедри в 2023 році

December 25, 2023

   Ось і підходить до завершення 2023 рік. Тому тут підіб'ємо підсумки діяльності кафедри в цьому році.

   Викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України задіяні не лише в освітній складовій університету, а й активно співпрацюють з Національною академією аграрних наук України. Попри складні умови українські вчені продовжують свою наукову роботу, займаються вирішенням як глобальних та і місцевих проблем.

   Аспіранти кафедри також активно працювали протягом року та в лютому успішно пройшли атестацію.

   Успішно пройшли перевірку готовності кафедри до аудиторних занять та з 6 березня успішно розпочали навчальний процес згідно розкладу на другий семестр 2022 - 2023 н.р.

   На фаховому семінарі на базі Наукової ради НДІ рослинництва та ґрунтознавства 8 березня 2023 року Роман Спряжка пройшов попередню експетизу дисертаційної роботи.

   Для магістрів-селекціонерів в березні викладачі кафедри організували виїзне заняття згідно розпорядження деканату агробіологічного факультету до Навчально-наукового центру «Сучасні методи створення та ідентифікації сортів рослин».

   За співпраці кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського з ННЦ «Інститут землеробства НААН України» відбувається підготовка майбутніх селекціонерів.

   Більше 80 студентів ОС "Бакалавр" та ОС "Магістр" прийняли участь в студентській олімпіаді з дисципліни "Селекція і насінництво польових культур".

   Провели ювілейний ХХ Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер і генетик» у офлайн і онлайн форматах в НУБіП України 29 березня 2023 року під керівництвом Засновника та Голови конкурсу Віталія Жемойди, доцента кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, кандидата сільськогосподарських наук НУБіП України.

   Провели виїзне практичне заняття з дисципліни «Сільськогосподарська мікробіологія з основами вірусології» для студентів агробіологічного факультету спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» І року навчання 19 квітня 2023 року у відділі мікробіологічних досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБІП України під керівництвом лектора – професора кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Тетяни Мельничук.

   Молоді селекціонери-бакалаври успішно захистили курсові проекти.

   На заняття з дисципліни «Ринок сортів та насіння» для магістрів ОПП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур" (лектор Віталій Жемойда, професор кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського) був запрошений радник офісу ФАО в Україні Малков Михайло Володимирович.

    В рамках дисципліни «Насінництво сільськогосподарських культур» для ОС Бакалавр (лектор Віталій Жемойда, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, асистент Роман Спряжка) студенти 4 курсу 1 групи 12 травня 2023 року ознайомилися з селекційною технікою на кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенко. Гостинно зустрів на кафедрі і провів практичне заняття для майбутніх селекціонерів завідувач кафедри Юрій Гуменюк, к. т. н., доцент.

   Провели навчальні практики для студентів 1 - 3 курсів агробіологічного факультету (nubip.edu.ua/node/128202nubip.edu.ua/node/129764nubip.edu.ua/node/130886).

   На базі кафедри пройшов ІІІ етап конкурсу Малої академії наук України - захисту наукових робіт школярів України, - що був проведений 18-19 травня 2023.

   В 2023 році на кафедру генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського прийшли 4 аспірантів, виробничників – представників провідних селекційних та насіннєвих компаній світу.

 

   Випустили 22 бакалаврів, перспективних спеціалістів, що невдовзі неодмінно стануть передовиками в галузі селекції і насінництва.

   Згідно наказу МОН України до Іллінецького аграрного фахового коледжу для проведення комплексного кваліфікаційного іспиту по перевірці підготовки фахівців денної і заочної форми навчання та присвоєнню освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст та фаховий молодший бакалавр зі спеціальності 201 "Агрономія" був запрошений кандидат сільськогосподарських наук, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Національного університету біоресурсів і природокористування України, Жемойда Віталій Леонідович в якості голови комісії.

   На засіданні разової спеціалізованої вченої ради РСВР 019, що проходило 7 липня, відбувся прилюдний захист дисертації Спряжки Романа Олеговича на тему: «Підбір вихідного матеріалу для створення гібридів кукурудзи за основними біохімічними показниками», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство» та спеціальності 201 «Агрономія».

   Провели декілька виїзних занять до біотехнологічної лабораторії та селекційних полів компанії ВНІС (nubip.edu.ua/node/131120,  nubip.edu.ua/node/136462nubip.edu.ua/node/137210).

   19 липня 2023 у змішаному форматі відбулось засідання Президії Національної академії аграрних наук України, на якому було розглянуто питання стану та перспектив селекції кукурудзи в умовах кліматичних флуктуацій.

   Для забезпечення ефективної практичної складової у підготовці фахівців відповідно до робочого навчального плану магістри-селекціонери успішно пройшли виробничу практику та презентували звіти за результатами проведеної роботи.

   На агробіологічному факультеті 14 серпня від кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського одразу двоє викладачів стали кураторами першокурсників: Олександр Макарчук, завідувач кафедри, та Тетяна Мельничук, професор кафедри.

   Відкриту лекцію Башкірова Наталія Вікторівна, доцент кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, 11 вересня в офлайн форматі провела для магістрів першого року навчання спеціальності 201 «Агрономія» ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур».

   Світлана Омельчук, староста гуртка "Селекціонер-генетик", відвідала міжнародну конференцію в Сіднеї присвячену селекції ріпаку.

   Науковці кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського 12 жовтня 2023 р. прийняли участь у Міжнародній науковій конференції «Зернова галузь – проблеми та перспективи технологічного забезпечення» з нагоди 100-річчя від дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка НААН України Валентина Сергійовича Цикова.

   3 листопада 2023 року відбулось перше в цьому навчальному році засідання наукового студентського гуртка "Селекціонер-генетик" в змішаному режимі. На зібрані були присутні в очно і онлайн бакалаври 4-го курсу, магістри 1 та 2 років навчання, аспіранти та викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва імені професора М.О. Зеленського.

   Магістри плідно працювали впродовж усього терміну навчання, пройшли виробничу практику в різних куточках мальовничої України, на основі своїх досліджень написали дипломні роботи, «спойлер» яких відбувся 9 листопада на Постерній конференції на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.

   На кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського пройшов успішний захист магістерських кваліфікаційних робіт 16 молодими спеціалістами, здобувачами ОС "Магістр" за ОПП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур".

   А вже в перший день зими 2023 року аграрний сектор поповнився 16-ма кваліфікованими селекціонерами.

Рік виявився досить плідним для кафедри. Віримо, що наступний рік принесе нам ще більше перемог.

До зустрічі в новому 2024 році!

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook