Журналісти-практики Галина Бабій та Дмитро Грінченко в медіалабораторії НУБіП

26 October 2023, 12:35

 Цього року День української писемності та мови відзначатиметься 27 жовтня. Традиційно в НУБіП України відбувається низка заходів із популяризації української мови. Зокрема студенти візьмуть участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності, зможуть відвідати низку конференцій та наживо поспілкуватися з професіоналами, професія яких дотична до популяризації та удосконалення української мови.

Студентам спеціальності «Журналістика» випала нагода познайомитися та поспілкуватися із Дмитром Грінченком – журналістом, радіо- та телеведучим, Галиною Бабій – радіоведучою Українського радіо, авторкою радіо- та телепрограм. Вони розповіли про своє поетапне становлення у професії, поділилися порадами для майбутніх журналістів, розповіли про цікавинки у професійній діяльності на радіо та телебаченні.

Галина Бабій почала свою кар’єру з музичного редактора на Українському радіо, на той час вона вирішила випробувати свою удачу і не дарма, її потенціал та диплом із музичною освітою допомогли їй без складнощів досягти бажаного. Зараз Галина Бабій є автором та сценаристом проєктів та не оминає можливості впускати в своє життя мистецтво, і також зацікавила ним нас.

    

Дмитро Грінченко почав розповідати про свої дитячі мрії, які стосувалися саме тієї царини, у якій він знаходиться зараз. Він завжди тяжів до роботи із текстами, зараз він редагує, пише та створює з нуля тексти сюжетів, які ми маємо нагоду слухати по радіо та бачити на телебаченні. Дмитро не читає новини, він додає акцентів та робить так, ніби ця інформація призначена саме для вас. Він починав свою кар’єру з Куликівщини Чернігівської області, потім навчався на журналіста, і зараз працює на Суспільному.

Гостей-професіоналів об’єднує любов до своєї професії, одразу помітно, що вони фахівці і безмежно люблять свою професію. І, звісно, відразу помітні «поставлені» голоси, чітку дикцію і водночас приємні для слуху голоси.

Студентів та викладачів зацікавила інформація про радіодиктант, читатиме його цього року Олексій Гладковський – актор, відомий як головний герой у фільмі «Довбуш», авторка тексту – Катерина Калитко – українська поетеса, перекладачка, авторка поетичних збірок і прозових творів.

Одним із найцікавіших запитань до гостей була тема про професійне вигорання. Галина Бабій розповідала про свій досвід і дійшла до думки, що як би не було, погано, то треба розуміти, що є той, кому гірше, тому треба уникати цього, а сама ж вона реабілітується музикою та мистецтвом.

Дмитро Грінченко задумувався над цим, бо він розуміє, що його новини щодня тепер починаються із інформації про загиблих, поранених, ранкові обстріли та ракетні атаки. Він же знайшов для себе заспокійливе у пошуках історії свого роду – тим і відволікається.

Зустріч із Галиною Бабій та Дмитром Грінченком допомогла розставити головні сенси професії журналіста: мати людяність, не просто читати текс, а «бачити через камеру» глядача, якому ти подаєш інформацію, формувати своє коло людей, фаховість важливіше впізнаваості, і, не побувавши у всіх галузях професії, не буде впевненості у власному виборі.

Журналісти-гості разом зі студентами відвідали медіалабораторію, відповіли на запитання журналістів. У студії медіалабораторії Галина Бабій та Дмитро Грінченко провели міні-майстер клас – вони озвучили тексти, які виголошують у студіях радіо та телебачення Суспільного! Це справді було неперевершено!

Єлізавета Махонюк, Іван Січкар (фото),
студенти спеціальності «Журналістика»

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook