Радіодиктант національної єдності

27 October 2023, 9:00

 Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови у День у День української писемності та мови, який  відзначали 9 листопада. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців та знавців української мови по всьому світу.  Цьогоріч радіодиктант відбувся 27 жовтня, відповідно до нового календаря.

    "Радіодиктант — це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально. Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів! Українці й усі, хто знає або вчить, розуміє, любить українську мову, разом писатимуть текст під диктування — це буде неймовірно потужна енергетика єднання!" — поділилася на сторінках соцмереж координаторка проєкту "Радіодиктант національної єдності" виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.
          Особливо важливим це єднання стало минулого року: радіодиктант у 2022 році писали понад півмільйона людей на шести континентах, разом з ученими на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. На перевірку тексту радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, зокрема з тимчасово окупованих територій, а також із понад двадцяти іноземних країн.
          Кафедра культурології традиційно є активною учасницею диктанту, тому писала текст, написаний перекладачкою, письменницею, авторкою прозових творів, лауреаткою Шевченківської премії Катериною Калитко під диктування актора театру та кіно, театрального режисера Олексія Гнатковського і нині. 
 
Звісно, долучилися до написання диктанту і студенти, які вивчають етнокультурологію, зокрема, студенти факультету інформаційних технологій, гуманітарно-педагогічно факультету ( навіть ті, що працюють онлайн):
 
          А ще ми щиро вдячні ношому любому Сергію Віталійовичу Дудку За те, що за будь-якої можливості він – з кафедрою, тому диктант сьогодні теж писав!
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook