Зустріч гуманітаріїв з Вінфрідом Шнайдер-Детерсом, німецьким публіцистом-україністом

September 16, 2023

   Гостьові лекції наших закордонних колег завжди викликають зацікавленість і у викладачів, і в студентів. Тож не стала винятком і зустріч з німецьким публіцистом-україністом Вінфрідом Шнайдер-Детерсом, на яку завітали студенти гуманітарно-педагогічного факультету спеціальностей «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Філологія (англійська)», «Філологія (німецька)».

    Розпочала зустріч декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка наголосила на важливості подібних гостьових лекцій для студентів. Проведення подібних заходів є особливо актуальним, оскільки вони сприяють поглибленню знань студентів та підвищенню рівня професійної підготовки.

 

   Голова Наглядової ради НУБіП України, доктор політичних наук, професор Микола Томенко представив слухачам пана Вінфріда Шнайхер-Детерсома.

 

   Вінфрід Шнайдер-Детерс (Winfried Schneider-Deters), публіцист, засновник і перший керівник українського представництва Фонду імені Фрідріха Еберта, близький до німецьких соціал-демократів. Автор двотомника "Українські доленосні роки 2013‒2019" ‒ найдокладніша книга німецькою мовою про новітню історію України ‒ від угоди про асоціацію з Євросоюзом і Майдану. Книга цікава як джерело докладного опису подій, які змінили хід історії України.

 

   У першому томі книги описано про те, з чого все почалося, ‒ про відкладене тогочасним президентом України Віктором Януковичем підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
   У другому томі висвітлено події 2014 року в Україні – анексія Криму, початок війни на Донбасі та поява самопроголошених квазідержавних утворень «ДНР» та «ЛНР».
   Пан Вінфрід Шнайдер-Детерс свою лекцію розпочав з висловлення щирих слів підтримки українського народу в ці трагічні дні та сказав, що мета його зустрічі не презентація книги, а розповісти присутнім про сприйняття агресивної війни в Україні німецьким громадянським суспільством. Він переконаний, що суспільна думка дуже вплинула на німецький уряд щодо питань постачання зброї для України.

 

   Особисто він, як німецький публіцист, хоче донести суспільству, що війна путіна – це війна на винищення української нації, подібна війні гітлера в свій час. А для України ‒ це війна про існування України, як суверенної європейської держави. Але сьогодні Україна захищає не лише себе, свої кордони, але і всю Європу, її свободу. Враховуючи ці надзвичайно важливі обставини, Європа повинна об'єднатися і всіляко допомагати Україні на шляху до Перемоги, тому що внаслідок нерішучості європейських країн та США щодо прийняття рішень стосовно постачання озброєння, Росія змогла продовжити війну на південних рубежах України.

 
   Зараз Берлін і Вашингтон діють рішуче, але все-таки немає одностайності в прийнятті рішень щодо надання Україні далекобійного озброєння, що значно сповільнює контрнаступ ЗСУ. Побоювання і аргументи стосовно того, що Україна буде застосовувати далекобійне озброєння на території росії є абсолютно безпідставними.

 

   Студенти не залишилися байдужими до промови спікера й активно долучилися до обговорення. Студент спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Мельничук Вдадислав задав питання про те, коли пан Вінфрід зацікавився політикою в Україні та які настрої і відношення німецького суспільства до подій в Україні. На що пан Вінфрід відповів, що ще з 70-х років ХХ ст. цікавиться Україною і постійно стежить за подіями в Україні і навіть є свідком Революції гідності 2014 року. Щодо німецького суспільства, тут має місце поділ його на 2 табори – ті, хто підтримують Україну і засуджують війну і ті, хто перебуває під впливом російської пропаганди. Майоров Назар, студент спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», подякував пану Вінфріду Шнайдер-Детерсу за його проукраїнську позицію і поцікавився питанням мотивації путіна розпочати війну в Україні. Пан Вінфрід відповів, що головна причина – це радикальний націоналізм російського диктатора.

 

 

   Свій виступ пан Вінфрід Шнайдер-Детерс подякував студентам за влучні та змістовні запитання. Він сказав, що приємно вражений їх активною громадянською позицією.
    Для студентів спеціальності «Філологія» цікавим був не тільки зміст лекції, а й можливість послухати носія мови, яку вони вивчають.
На останок пан Вінфрід Шнайдер-Детерс висловив своє бачення майбутнього України. Він переконаний, що Україна переможе путінську росію силою зброї.     А майбутнє України – членство в НАТО і ЄС!

Тетяна Кичкирук,
куратор групи МВ-23002б


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook