Відбулася VІ Міжнародна науково-практична студентська конференція «Світ мов і мови світу»

April 2, 2023
     30 березня 2023 року на гуманітарно-педагогічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася VІ Міжнародна науково-практична студентська конференція «Світ мов і мови світу» – престижний науковий форум молодих дослідників. Організатор конференції – кафедра романо-германських мов і перекладу. Мета конференції – підвищення ефективності та якості наукових досліджень, ґрунтовне вивчення проблем сучасної освіти, розширення міжнародних контактів університету, забезпечення можливостей для міжнародного студентського обміну, посилення мотивації до вивчення іноземних мов і дослідження сучасних проблем у галузі філології й методики викладання іноземних мов.
     Цьогорічна Конференція зібрала представників міжнародної наукової спільноти, студентів із Австрії, Польщі, Швеції, Франції, Угорщини, Сполучених Штатів Америки, Китаю. Широкою була й географія представників українських закладів вищої освіти – від Слов’янська, Херсона, Полтави до Кам’янця-Подільського, Луцька. До роботи заходу долучилися науковці, студенти провідних столичних університетів: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», а також педагогічні працівники й учні закладів загальної середньої освіти.
     Із вітальним словом до учасників, гостей заходу звернулися заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор філологічних наук, професор Світлана Харченко, директор Київської гімназії східних мов № 1, заслужений працівник освіти України Оксана Проскура, доктор філологічних наук, професор завідувач кафедри романо-германських мов і перекладу Національного університету біоресурсів і природокористування України Марія Личук, побажавши їм плідної і натхненної праці.


     Розпочала роботу пленарного засідання Оксана Гаврилів, кандидат філологічних наук, доцент Інституту освіти вчителів Віденського університету з доповіддю «Мова і війна». Доповідачка висвітлила питання мови і свідомості, мови і насильства, вербальної агресії, мовного гумору під час війни, зацікавивши передусім студентську спільноту.
 

 

     Микола Мовчан, голова Спілки українців Західної Австралії, адміністратор Школи української мови та культури імені Тараса Шевченка привітав учасників наукового заходу від імені української діаспори в Австралії.
     Жвавий інтерес викликала доповідь Алли Ренської, студентки Кьореші гімназіум (Угорщина) «Hrigoriy Skovoroda und Ungarn». Молода дослідниця відшукала угорський слід у житті Григорія Сковороди, зазначивши, що філософ перебував від 1744-го до 1751 року у місті Токаї. Українці Угорщини зберігають пам’ять про Григорія Сковороду на землі, яка, за словами поета, була для нього «Любою Гунгарією».
 

     Розмаїттям, актуальністю відзначалися й доповіді інших доповідачів пленарного засідання: Aaronа Harforda, Ph.D candidate, Faculty of Electric Power Engineering and Automatics, Kyiv Polytechnic Institute of Igor Sikorsky (Utilization of Internet-Based One-On-One English Platforms for the Exchange of Perspectives and Ideas in STEM); Антона Дреймана, асистента кафедри романо-германських мов і перекладу Національного університету біоресурсів і природокористування України (The use of chatbots for teaching languages).

 


     Своїми поглядами стосовно потреби у проведенні таких наукових заходів поділилися науково-педагогічні працівники й студенти.
Оксана Тепла, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри романо-германських мов і перекладу, член оргкомітету конференції: «Основна мета конференції - долучення студентів до досліджень у галузі лінгвістики та перекладу, формування у них умінь і навичок презентувати наукові доробки. Мій виступ торкається проблеми проблеми мови як «м’якої сили» на противагу «твердій», доповідь з теми «Мова як інструмент м’якої сили у створенні позитивного іміджу України на міжнародній арені». Поняття «м’якої сили» не є новим для мовознавства, політології та дипломатії. Багато впливових країн давно використовують цей інструмент як потенціал іміджу держави».


     Катерина Лупінова, студентки першого курсу спеціальності «Філологія»: «Англійська мова стала для мене другою мовою, я навіть іноді мислю нею. Я підготувала доповідь про те, наскільки важливо вивчати англійську, і чому саме вона посідає перше місце серед усіх мов. Англійська - справді важлива мова, адже вона найбільш поширена в світі, і її вивчають майже у всіх країнах. Мені дуже приємно, що я маю змогу на конференції поспілкуватися з носіями англійської мови».
    Ляшенко Адріана, студентки першого курсу спеціальності «Філологія»: «Для мене участь у цій конференції - це досвід. Я теж мала можливість висвітлити свою тему «Фальшиві друзі перекладача». Це дуже цікаво, адже участь в конференції беруть науковці і студенти з інших країн Європи, зокрема Угорщини, Австрії, Франція тощо. Кожен з них розповідає про свою рідну мову, відповідно їхні доповіді – іноземною, тому я маю можливість попрактикуватися».

     Конференція продовжила свою роботу на секційних засіданнях за такими напрямами: картини світу в романо-германських і слов’янських мовах; актуальні проблеми перекладознавства та міжкультурної комунікації; сучасна дискурсологія і теорія комунікації; сучасні проблеми психології і лінгвістики у сьогоденні; лінгвістичні та методологічні аспекти викладання іноземних мов; історична і філософська думка: світова практика; педагогічні теорії та практики у полікультурному освітньому середовищі. Вони впевнено стали на наукову стезю, і ми віримо, що участь у Конференції допомогла їм набути впевненості у їхніх наукових починаннях.
 

     За результатами роботи конференції підготовлено електронний збірник матеріалів конференції.
     Дякуємо учасникам конференції за плідну роботу, активну дискусію й наукове зацікавлення лінгвістичними проблемами!


Йордана Курганевич,
студентка 1-го курсу спеціальності "Журналістика",
Оксана Тепла,
доцент кафедри романо-германських мов і перекладу

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook