Вільні творити майбутнє

November 16, 2022

 

  21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Цього дня з інтервалом у дев’ять років розпочалися два наймасовіші протести в сучасній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності.

  Революція Гідності – масовий громадянський протест періоду 21 листопада 2013 – 22 лютого 2014 року, який тривав 94 дні і був викликаний антиконституційними діями влади. Епіцентром подій став столичний майдан Незалежності. Протест почався під євроінтеграційними гаслами, а згодом перетворився на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму Януковича проти корупції та порушень прав людини, яка показала рішучість українців у питанні визначення демократичного та європейського майбутнього України, захисту національної ідентичності та державної незалежності.
Помаранчева революція та Революція Гідності – важливі етапи національної визвольної боротьби, яка бере початок від часів Української революції та триває досі як російсько-українська війна.

  Завдяки Революції Гідності Україна отримала новий шанс для цивілізаційного вибору, руху до демократії, очищення від рудиментів тоталітарного й людиноненависницького комуністичного минулого. Однак, на відміну від подій Помаранчевої революції, обстоювання власної гідності та свободи взимку 2013–2014 років коштувало Україні життя та здоров’я багатьох патріотів.

  Цей день установлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го –лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

  День Гідності та Свободи є не лише черговою пам’ятною датою в календарі, цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено День Гідності та Свободи, є одними з ключових моментів українського державотворення, знаковими точками консолідації народу та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості.

  Завершити хочеться словами Президента України Володимира Зеленського: «Ми заплатили й продовжуємо платити за свободу велику ціну. І ніколи не забудемо всіх, хто віддав за Україну життя. І ніколи не пробачимо тим, хто забирав ці життя й хотів позбавити нас волі. Але головне, що це нікому не вдалось і ніколи не вдасться… Для українців немає нічого дорожчого, ніж Гідність і Свобода. Ми довели це під час Помаранчевої революції 2004-го. Ми на весь світ заявили про це під час Революції Гідності 2013-го. Ми щодня доводимо це в боротьбі за незалежність на сході України. Українська нація готова й надалі захищати свою Свободу, Незалежність і Гідність. Адже «в ріднім краї панувати не дамо нікому!» Ніколи та нікому, хто б не зазіхав на територіальну цілісність нашої держави».

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                        Наталія Ямнич, старший викладач кафедри англійської філології

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook