- Home
- Навчальна робота
- Завдання для дистанційного навчання студентів
- Структура і зміст програми агрономічно-ознайомчої практики, яка проводиться кафедрою
- Структура і зміст програми навчальної практики, яка проводиться кафедрою
- Структура і зміст програми виробничої практики, яка проводиться дистанційно
- Обговорення освітньої програми
- Наукова та інноваційна робота
- Науково-методична робота
- Культурно-виховна робота
- Профорієнтаційна робота
- Історія кафедри землеробства та гербології
- Навчально-методичне забезпечення
- Обираю кафедру!
- Дорадництво і співпраця
- Підготовка наукових кадрів
- Матеріально-технічна база кафедри
- Академічна доброчесність
- Формалізація послуг для бізнесу
- Розклад занять та графік виходу на роботу НПП кафедри
Структура і зміст програми навчальної практики, яка проводиться кафедрою
Структура і зміст програми навчальної практики з дисципліни «Землеробство»
№ п/п | Тема практичних занять | Кількість годин |
1 | Аналіз системи сівозмін та стану їх освоєння в господарстві | 6 |
2 | Система обробітку ґрунту в полях сівозміни | 6 |
3 | Оцінка якості обробітку ґрунту та сівби (агротехнічний бракераж) | 6 |
№ п/п | Завдання, які потрібно виконати дистанційно | Примітка* | |
1. | Аналіз системи сівозмін та стану їх освоєння | ||
- Скласти схему чергування сівозміни; - Навчитись правильно класифікувати сівозміни та давати їх агрономічну оцінку; - Проаналізувати стан освоєння сівозмін. | Записують у щоденник практики систему сівозмін у вигляді таблиці 2, 3, визначаючи вид сівозмін. | ||
2. | Розробити систему обробітку ґрунту в сівозміні | ||
Склавши схему сівозміни, студент розробляє для неї систему обробітку ґрунту. При цьому слід враховувати біологічні особливості культури, для якої складають систему, час збирання попередника, тип забур’яненості, тип ґрунту. | |||
3 | Оцінка якості обробітку ґрунту та сівби (агротехнічний бракераж) | ||
- Провести оцінку проведення різних заходів обробітку ґрунту. - Дати оцінку виконання сівби сільськогосподарських культур та інших польових робіт. |
Завдання, які потрібно виконати дистанційно | Методичні рекомендації до його виконання |
- Скласти схему чергування сівозміни, правильно класифікувати сівозміни та давати їх агрономічну оцінку. | Кожен студент одержує дані структури посівних площ для нової сівозміни і складає схему чергування культур. Для цього студенти користуються матеріалом, наведеним у таблиці 1. враховуючи останню цифру залікової книжки, де вказана структура посівних площ та відповідно до неї складає схему сівозміни і заповнює вказану нижче форму: Записують у щоденник практики систему сівозмін у вигляді таблиці 2, 3, 4 визначаючи вид сівозмін. |
Розробити системи обробітку ґрунту для складеної схеми сівозміни. | Користуючись прикладами, наведеними в таблицях 5, 6, 7 скласти систему основного, передпосівного та післяпосівного обробітку ґрунту в полях сівозміни (таблиці наведено 8, 9, 10) Для складання систем обробітку грунту слід враховувати біологічні особливості культури, для якої складають систему, час збирання попередника, тип забур’яненості, тип ґрунту. |
- Провести оцінку якості обробітку ґрунту та сівби (агротехнічний бракераж) - Дати оцінку виконання сівби сільськогосподарських культур та інших польових робіт. | 1. Своєчасність виконання польових робіт оцінюють, порівнюючи фактичні з агротехнічно визначеними строками. 2. Глибину обробітку ґрунту визначають мірною лінійкою, мірним металевим стрижнем чи борозноміром в 10–25 місцях по діагоналі поля. В кожному з цих місць роблять 10 замірів. Середню величину зменшують на 10–15 % у зв’язку зі збільшенням товщини ґрунту після його розпушування. 3. Повноту підрізування бур’янів визначають підрахунком непідрізаних у 10-20 місцях, рівномірно вибраних уздовж діагоналі поля в рамках площею 1м2. 4. Гребенястість поверхні поля визначають, вимірюючи висоту гребенів (або глибину борозен) у 10–15 місцях уздовж діагоналі поля мірною лінійкою чи профілеміром. 5. Розпушення ґрунту встановлюють за відношенням середньої глибини обробітку, виміряної після виконання роботи, до глибини, виміряної в борозні. 6. Брилуватість ріллі (%) визначають у 10–15 місцях уздовж діагоналі поля, підраховуючи площу грудок розміром понад 10 см (основний обробіток) або 5 см (передпосівний обробіток) на поверхні ґрунту по відношенню до площі облікової рамки 1 м2 або 0,25 м2. Облікову рамку потрібно поділити дротом на клітинки (чарунки), розміром 10 м2. 7. Вирівняність ріллі визначають різницею (%) між довжиною мірного шнура, покладеного з копіюванням поверхні поля впоперек напряму обробітку ґрунту та його довжиною по прямій лінії на відрізку 10 м. 8. Загальну оцінку виконаної роботи визначають за сумою балів з усіх показників, керуючись відповідною шкалою записують у таблицю 14. 9. Нормативні допуски та відповідні їм оцінки виконання основних польових робіт наведені в таблицях 11-13. 10. Звітом про виконання даного завдання служить відомість оцінки якості польової роботи (табл. 15). |
Завдання, які потрібно виконати дистанційно | Посилання на відеоматеріал |
- Скласти схему чергування сівозміни, правильно класифікувати сівозміни та давати їх агрономічну оцінку. | |
Розробити системи обробітку грунту для складеної схеми сівозміни. | |
- Провести глибину проведення Провести оцінку глибини оранки, лущення. - Дати оцінку виконання сівби сільськогосподарських культур та інших польових робіт. | PRO картоплю ≠6 Основний обробіток ґрунту перед посадкою картоплі: налаштування плуга (відео) Як розрахувати норму висіву? GrowExYouTube.html |
Тема | Кількість балів | Примітка | |
max | min | ||
1 | 30 | 18 | |
2 | 30 | 18 | |
3 | 40 | 24 | |
Всього | 100 | 60 |
Вихідні дані | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Структура посівних площ, % | Оз. пшен. – 30% | Оз. пшен.- 12,5% | Оз. пшен.- 22,2% | Оз. пшениця – 28,6% | Оз. шен.- 33,3% | Конюшина - 10% | Люцерна10% | Пар – 10% | Льон11,1% | Зайнятий пар- 10% | Чорний пар-10% |
Кукурудза на силос-10% | Оз. жито12,5% | Оз. жито11,1% | Конюшина – 14,3% | Горох11,1% | Оз. пшен.- 30% | Оз. пшен.- 30% | Соняшник – 10% | Оз.пшен.- 33,3% | Соняшник -10% | Соняшник10% | |
Горох-10% | Конюшина - 12,5% | Конюшина - 11,1% | Соя- 14,3% | Соняшник -11,1% | Картопля - 20% | Цукрові буряки10% | Соя – 10% | Картопля22,2%, в т.ч. рання 11,1% | Чорний пар -10% | Оз.пш. - 40% | |
Яра пшениця-10% | Ячмінь12,5% | Ячмінь – 11,1% | Яра пшениця – 14,3% | Парчорний і зайнятий – 22,2% | Льон- 10% | Горох - 20% | Ячмінь20% | Горох11,1% | Оз.пш. - 40% | Кукурудза на силос10% | |
Кукурудза на зерно-20% | Горох12,5% | Горох – 11,1% | Цукрові буряки14,3% | Кукурудза на зерно22,1% | Горох10% | Пар -10% | Оз. пшен.- 40% | Ячмінь22,2% | Кукурудза на зерно – 10% | Ярі зернові – 10% | |
Соя-10% | Картопля – 12,5% | Картопля – 22,2% | Горох – 14,3% | Кукурудза на зерно - 10% | Соняшник10% | Горох10% | Кукурудза на силос10% | Кукурудза на зерно10% | |||
Ріпак озимий -10% | Ячмінь10% | Ячмінь10% | Ярі зернові – 10% | Багаторічні трави -10% | |||||||
Види бур’янів, що поширені в сівозміні | Хвощ польовий | Берізка польова | Мишій сизий | Волошка синя | Амброзія полинолис та | Вівсюг звичайний | Синяк звичайний | Берізка польова | Пушняк канадський | Вовчок соняшникковий | Гірчак рожевий повзучий |
Пирій повзучий | Лобода біла | Просо куряче | Буркун жовтий | Осот рожевий | Редька дика | Буркун білий | Горошок мишачий | Метлюг звичайний | Грицики звичайні | Підмаренник чіпкий | |
Плоскуха звичайна | Щириця звичайна | Лобода біла | Ромашка непахуча | Осот жовтий городній | Зірочник середній | Морква дика | Сокирки польові | Повитиця польова | Свинорий | Галінсога дрібноквіткова |
Типи сівозмін | Площа | Схема чергування культур | Структура сівозмінної площі, % | Види сівозмін | ||||||
чисті пари | зернові | зернобобові | просапні | сидерати | кормові та технічні не просапні | багаторічні трави | ||||
Польова | ||||||||||
Кормова | ||||||||||
Овочева |
Вид сівозмін | Структура посівів, % до сівозмінної площі | |||||||
Чорний пар | Зернові | Зернобобові | Просапні | Технічні непросапні | Кормові непросапні | Сидерати | Багаторічні трави | |
Зерно-парові | 10 | 90 | - | - | - | - | - | - |
Зерно-паро-просапні | 10 | 80 | - | 10 | - | - | - | - |
Зерно-трав’яні | - | 80 | - | - | 10 | - | - | 10 |
Зерно-просапні | - | 50 | 10 | 40 | - | - | - | - |
Травопільні | - | 50 | - | - | - | - | - | 50 |
Трав’яно-просапні | - | - | - | 80 | - | - | - | 20 |
Плодозмінні | - | 50 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | 10 |
Сидеральні | - | 50 | - | - | - | 20 | 20 | 10 |
Культура | Попередники | ||||||||||||||||||
Багаторічні трави | однорічні трави | горох | люпин на повну стиглість | люпин на зелену масу | сидеральні культури | соя | озимі зернові | ярі колосові | кукурудза на зерно | кукурудза на силос | просо | гречка | цукрові буряки | картопля | льон | соняшник | баштанні | чистий пар | |
Багаторічні трави | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 |
Однорічні трави | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
Горох | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 |
Люпин на зерно | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 |
Люпин на зелену масу | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 |
Сидеральні культури | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 |
Соя | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 |
Озимі зернові | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 |
Ярі колосові | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 |
Кукурудза на зерно | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 |
Кукурудза на силос | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
Просо | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 |
Гречка | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 |
Цукрові буряки | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 |
Картопля | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 2 | 3 |
Льон | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 |
Соняшник | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 3 |
Баштанні | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 |
Чистий пар | 3 | 3 |
Сільськогосподарські культури в порядку їх чергування в сівозміні | Основний обробіток | |||
Заходи | Глибина, см | Строки | Сільськогосподарські машини | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. Багаторічні трави | - | - | - | - |
2. Пшениця озима | Дискування Лущення Оранка | 8-10 12-14 20-22 | Після збирання попередника Через 10-12 днів Через 14 днів | БДТ-7 ППЛ-10-25 ПЛН-3-35 |
3. Кукурудза на зерно | Дискування Плоскорізний обробіток | 6-8 20-22 | Після збирання попередника Через 14 днів | ЛДГ-10 ПГ-3-5 |
4. і т. д. всі культури сівозміни |
Сільськогосподарські культури в порядку їх чергування в сівозміні | Передпосівний обробіток | |||
Заходи | Глибина, см | Строки | Сільськогосподарські машини | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. Багаторічні трави | - | - | - | - |
2. Пшениця озима | Культивація | 4-6 | Перед сівбою | КПС-4 |
3. Кукурудза на зерно | Боронування Культивація | 3-4 5-7 | На весні при настанні фізичної стиглості ґрунту Перед сівбою | БЗСС-1,0 УСМК-5,4 або |
4. і т. д. всі культури сівозміни |
Сільськогосподарські культури в порядку їх чергування в сівозміні | Післяпосівний обробіток | |||
Заходи | Глибина, см | Строки | Сільськогосподарські машини | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. Багаторічні трави | Ранньовесняне боронування | 3-4 | - | - |
2. Пшениця озима | Ранньовесняне боронування | 3-4 | ||
3. Кукурудза на зерно | Прикочування посівів Міжрядні обробітки | - 8-10 6-8 5-7 | Після сівби В міру появи бур’янів Через 12-14 днів Через 12-14 днів | ККН- 2,8 КРН-4,2А КРН-4,2А КРН-4,2А |
4. і т. д. всі культури сівозміни |
Сільськогосподарські культури в порядку їх чергування в сівозміні | Основний обробіток | |||
Заходи | Глибина, см | Строки | Сільськогосподарські машини | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Сільськогосподарські культури в порядку їх чергування в сівозміні | Передпосівний обробіток | |||
Заходи | Глибина, см | Строки | Сільськогосподарські машини | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Сільськогосподарські культури в порядку їх чергування в сівозміні | Післяпосівний обробіток | |||
Заходи | Глибина, см | Строки | Сільськогосподарські машини | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Показники | Допуски | Оцінка, бали | |
Своєчасність виконання | одночасно із збиранням урожаю попередника із запізненням на 2–3 дні | 3 1 | |
Відхилення від встановленої: глибина обробітку (для дискових знарядь - 6–10 см, для лемішних –10–14 см), см | ±1 ±1–1,5 ±1,8–2 | 3 2 1 | |
кількість непідрізаних бур’янів, штук на 10 м2 | 0–1 2–3 | 2 1 | |
гребенястість, висота гребнів, см | до 3–4 понад 4 | 2 1 |
Контрольні показники | Допуски | Оцінка, бали |
1. Відхилення від встановленої глибини оранки, см | ±1 ±1,5 ±2 Понад ±2 | 4 3 2 0 |
2. Гребенястість, см | 5-7 7-10 Понад 10 | 2 1 0 |
3. Брилуватість, % | Менше10 10-20 Понад 20 | 2 1 0 |
4. Загортання рослинних решток та органічних добрив, % | 100 98-99 | 2 1 |
Контрольні показники | Допуски | Оцінки, бали |
Для напівпарового зяблевого обробітку, першій весняній культивації та весняно-літньому обробітку чистих і зайнятих парів | ||
1. Відхилення від заданої глибини, см | ±1 ±2 понад 2 | 3 2 0 |
2. Кількість непідрізаних бур’янів, шт./10 м2 | 0-1 1-2 2-4 | 3 2 1 |
3. Вирівняність поверхні (висота гребенів), см | 3 4 5 | 3 2 1 |
4. Кришіння ґрунту, кількість грудок більше 5 см, шт./м2 | 3-5 10-5 | 1 0 |
Передпосівний обробіток ґрунту | ||
1. Відхилення від заданої глибини, см | задана ±1-2 понад 2 | 4 3 0 |
2. Вирівняність поверхні (висота гребенів), см | до 3 2-3 понад 3 | 2 1 0 |
3. Кришіння ґрунту, маса грудок більше 2-2,5 см, % | до 4 до 5 до 10 | 3 2 1 |
4. Залишилось непідрізаних бур’янів, шт./10 м2 | немає 1-2 | 2 1 |
Оцінювані роботи | Сума балів для загальної оцінки | ||
відмінно | добре | задовільно | |
Лущення стерні | 10-9 | 8-7 | 6-5 |
Оранка | 10-9 | 8-7 | 5 |
Передпосівна культивація | 11-10 | 9-8 | 7-6 |
Весняно-літній обробіток парів | 10-9 | 8-7 | 6-5 |
Досходове і післясходове боронування культур суцільного посіву | 10-9 | 8-7 | 6 |
Показники і одиниці їх виміру | Величини показників у пробах | Середнє | Оцінка в балах | |||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
1. 2. 3. і т.д. | ||||||||||||
Сума балів усіх показників | ||||||||||||
Загальна оцінка роботи |
№ п/п | Тема практичних занять | Кількість годин |
1. Видовий склад бур’янових угрупувань агрофітоценозів досліджуваного регіону. 2. Облік забур’яненості посівів с/г культури. 3. Встановлення типу та класу забур’яненості. 4. Розробка карти забур’яненості поля. 5. Розробка системи захисту посівів культури від бур’янів. Підбір відповідних дієвих хімічні та механічних заходів контролю чисельності бур’янів. | 18 |
№ п/п | Завдання, які потрібно виконати | Примітка* |
1 | Сформувати фотоколекцію бур’янових угрупувань | 10-15 фото різних бур’янових угрупувань (природних та штучних фітоценозів) характерних для вашогорегіону. |
2 | Визначити фактичну забур`яненість поля сівозміни, користуючись різними методами (окомірним, кількісним (рамка 50х50см у трикратній повторності) та за проективним покриттям). Проаналізувати зібраний фактичний матеріал. Визначити фітоценотичну роль бур’янового компоненту Зробити карту забур’яненості поля. Визначити тип та клас забур’яненості. | Використовувати рекомендовані методики та джерела наведені нижче, а також, навики аналізу прогнозованої забур’яненості набуті в процесі виконання розрахункової роботи з гербології. |
3 | Дати таксономічну характеристику видам бур`янів, що зустрічаються на полях сівозміни.Сформувати фото гербарій. | Фото неменше 30 різних рослин із зазначенням таксономії (українська та латинська назви виду і родини, ботанічний клас, біологічна група) |
4 | Підібрати та запропонувати найбільш дієві заходи контролю чисельності виявлених видів бур’янів. Здійснити підбір гербіцидів враховуючи проблемні види бур’янів, для 2 культур. | Можливі механічні методи та заходи контролю чисельності бур’янів. |
Завдання, які потрібно виконати дистанційно | Методичні рекомендації до його виконання |
Сформувати фотоколекцію бур’янових угрупувань. [1] | |
Визначити фактичну забур`яненість поля сівозміни, користуючись різними методами (окомірним, кількісним (рамка 50х50см у трикратній повторності) та за проективним покриттям). [1,5] Проаналізувати зібраний фактичний матеріал. Визначити фітоценотичну роль бур’янового компоненту [1,2,4] Зробити карту забур’яненості поля. [ 1,3,5] Визначити тип та клас забур’яненості. [ 1,2,4] Дати таксономічну характеристику видам бур`янів, що зустрічаються на полях сівозміни.[4,6] Сформувати фото гербарій. Підібрати та запропонувати найбільш дієві заходи контролю чисельності виявлених видів бур’янів. [ 2,4] Здійснити підбір гербіцидів враховуючи проблемні види бур’янів, для 2 культур. [ 2,4,7] | 1. ГЕРБОЛОГІЯ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до проведення навчальної практики з курсу Гербологія студентами агробіологічного факультету Спеціальність 201 – «Агрономія» сільськогосподарських ВУЗіВ III-IV рівнів акредитації. ОС «Бакалавр». Укладачі: ст.вик. А.А. Анісимова, доц. М.П. Косолап, доц. М.Ф. Іванюк, ст. вик. А.І. Бабенко. __________________ 2. Методичні вказівки до виконання розрахункової роботи "Розробка та обґрунтування оптимальної системи контролювання бур’янового компоненту в польових агрофітоценозах" Укладачі: ст.вик. А.А. Анісимова, доц. М.П. Косолап, доц. М.Ф. Іванюк, ст. вик. А.І. Бабенко. ________________________ 3. Розроблення системи інтегрованого контролю бур'янів у сучасному землеробстві Методичні рекомендації до виконання лабораторно практичних робіт з дисциплін «Теоретична і прикладна гербологія» та «Інтегрований контроль бур'янів у сучасному землеробстві» Укладачі: Ю.П. Манько, А.А. Петришина _____________________ 4. Практикум з гербології Навчальний посібник 2 – ге видання 2019 М.П. Косолап, І.Д. Примак,М.Ф. Іванюк, А.А. Анісимова, А.І. Бабенко. ______________________ 5. Лекція Анісимової А.А. «Моніторинг та прогноз забур’яненості посівів» від 27.03.2020 ____________________ 6.Атласи, визначники, презентації сходів бур’янів 7. Перелік та каталоги препаратів дозволених до застосування в Україні |
Завдання, які потрібно виконати | Посилання на відеоматеріал |
Переглянути інформативні відео щодо моніторингу посівів сільськогосподарських культур, опису окремих видів бур’янів, методів знищення бур’янів, тощо. | Знищення бур’янів електрикою В скільки листків кукурудзи вносити гербіциди? Спутниковые снимки. Индекс вегетации NDVI. AGRO by SAS. #2 Мониторинг посевов дронами. AGRO by SAS. #3 Горчак ползучий Амброзия полыннолистная https://www.youtube.com/watch?v=8WFJ3kbib5Q Осот и бодяк (меры борьбы с корнеотпрысковыми сорняками) TOP 10 технологий, которые изменят сельское хозяйство TOP 10 технологий, которые изменят сельское хозяйство Обзор. Роботы для сельского хозяйства |
№ п/п | Тема практичних занять | Кількість балів |
1 | Видовий склад бур’янових угрупувань агрофітоценозів досліджуваного регіону. (фотоколекцію бур’янових угрупувань, фотогербарій 30 видів) | 30 |
2 | Облік забур’яненості посівів с/г культури (трикратна повторність обліку, заповнений бланк обліку, фото-звіт підтвердження (фото трьох рамок в яких робили облік), визначений кількісно-видовий склад (шт./м2 видів), структура забур’яненості, %), встановлена фітоценотична роль видів, зазначені фази розвитку бур’янів на час обліку. Облік за проективним покриттям | 30 |
3 | Встановлення типу та класу забур’яненості. | 15 |
4 | Розробляють карту забур’яненості поля. | 5 |
5 | Розробка комплексної системи захисту посівів культури від бур’янів. Підбір відповідних дієвих хімічні та механічних заходів контролю чисельності бур’янів. | 20 |
У К Р А Ї Н А
Національний університет біоресурсів і природокористування України
Агробіологічний факультет
Кафедра землеробства та гербології
РОБОЧА ПРОГАМА
навчальної практики з дисципліни
«Основи землеробства і рослинництва»
за спеціальністю 193 – Геодезія та землеустрій
К И Ї В - 2023
Мета, завдання та компетентності навчальної практики
Важливою складовою практичної підготовки висококваліфікованих фахівців зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій » є навчальна практика. Вона є формою ознайомлення студентів з умовами та особливостями технології вирощування сільськогосподарських рослин за різних грунтово- кліматичних умовах.
Практична підготовка здобувачів вищої освіти є основною складовою якісної підготовки фахівців у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
До основного нормативного забезпечення проведення навчальної практики слід віднести:
- Закон України «Про вищу освіту»;
- Закон України «Про освіту»;
- Стандарт вищої освіти за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти;
- Наказ Міністерства освіти і науки України «Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів в Україні»;
- Освітньо-професійна програма і навчальний план зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій »;
- Положення НУБІП України;
- Інструкції з охорони праці, тощо.
Навчальна практика передбачає безперервність та послідовність її організації і проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до освітнього ступеня «Бакалавр».
Метою навчальної практики є набуття практичних навичок по впровадженню у виробництві основних елементів з землеробства, технологій вирощування сільськогосподарських рослин за ведення сучасних системи землеробства.
Основними завданнями проходження навчальної практики :
1.Знайомство з системою сівозмін в господарстві та її господарсько - економічна оцінка.
2.Вивчення видового складу агрофітоценозу, обстеження полів у сівозміні.
3.Розробка технологічної карти технології вирощування сільськогосподарських культур.
4. Формування умінь використовувати теоретичні знання на практиці та робити висновки на підставі аналітичних звітів;
У результаті проходження навчальної практики з студенти повинні знати:
- -фактори зовнішнього середовища, що забезпечують життя рослин та методи їх регулювання;
- поняття про родючість ґрунту, його показники та напрями відтворення;
- наукові еколого-виробничі основи сівозмін та методику їх . впровадження в господарствах;
- наукові основи систем землеробства, їх екологічну та економічну оцінку та методику опрацювання;
На підставі отриманих знань студент повинен уміти:
- розробити проект системи сівозмін для конкретного господарства,
- розрізняти поширені в Україні види вегетуючих бур'янів та їх насіння;
- давати оцінку якості виконаних польових робіт;
- використовувати результати моніторингу навколишнього середовища у
виробничій діяльності.
- складати технологічної карти технології вирощування сільськогосподарських культур.
Набуття компетентностей:
загальні компетентності (ЗК):
ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
ЗК 5. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій.
ЗК 6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК 7. Здатність працювати в команді.
ЗК 8. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість.
ЗК 10. Здатність діяти відповідальною та свідомо.
фахові (спеціальні) компетентності (СК):
СК 1. Критичне осмислення теоретичних засад підприємницької, торговельної та біржової діяльності.
СК 2. Здатність обирати та використовувати відповідні методи, інструментарій для обґрунтування рішень щодо створення, функціонування підприємницьких, торговельних і біржових структур.
Організація проведення навчальної практики
Навчальна практика з Основ землеробства і рослинництва проводиться на 2 курсі у 2 семестрі з метою формування практичних навиків з дисципліни .
Навчальна практика у Національному університеті біоресурсів і природокористування України регламентується наступними положеннями:
- Про організацію освітнього процесу в НУБІП України (оновлене)
- Положення про практичну підготовку студентів НУБіП України
- Порядок проведення практичної підготовки у навчально-дослідних господарствax НУБіП України
Згідно з навчальним планом для ОС «Бакалавр» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» навчальна практика з біржової діяльності передбачена тривалістю 1 тижня та в обсязі 25 годин.
Навчально-методичне керівництво практикою здійснює кафедра землеробства та гербології. На початку практики студенти отримують інструктаж з охорони праці. Для поглиблення отриманих знань використовуються навчально-дослідні господарствa НУБіП України, навчально-науково-виробничі лабораторії НУБіП України , інтернет-ресурси .
Контроль за роботою студентів під час навчальної практики здійснює керівник практики. Студент при проходженні навчальної практики повинен згідно з вимогами програми практики оформити письмовий звіт про проходження навчальної практики, представивши його на кафедру землеробства та гербології та своєчасно скласти залік з практики у вигляді захисту звіту, під час якого перевіряються набуті знання і вміння.
4. База навчальної практики
Навчальна практика для студентів ОПП «Геодезія та землеустрій» спеціальності 193 ОС «Бакалавр» проводиться у НУБІП України на кафедрі землеробства та гербології, шляхом виїзних занять (екскурсій) до експериментальних баз НУБіП України: Агрономічної дослідної станції, навчальних господарств «Великоснітинське», «Ворзель», передових аграрних підприємств, фермерських господарств, а також на базі Плодоовочевого саду НУБІП та лабораторій кафедри.
Програма та структура
навчальної практики з Основ землеробства і рослинництва
№ | Зміст і види роботи | Тижні/Дні | Розподіл годин | ||
Практичні заняття | Самостійна робота | Всього | |||
1 | Користуючись документацією, визначити тип виробничої діяльності господарства (спеціалізацію), ознайомитися з експлікацією земельних угідь і планом трансформації їх ( якщо такі є), вивчити за картосхемою план земельного користування господарства, проглянути документи з системи сівозмін ( записати схеми чергування культур по всіх типах сівозмін, фактичне розміщення культур по полях у поточному році). | 1/1 | 4 | 2 | 6 |
2 | Вивчення стану забур’янення посівів та розробка системи хімічних заходів контролю бур’янів . | 1/2 | 4 | 2 | 6 |
3 | Розробити технологічну карту вирощування сільськогосподарських культур. Склавши схему сівозміни, кожен студент розробляє для однієї с.г. культури систему обробітку ґрунту. При цьому слід враховувати біологічні особливості культури, для якої складають систему, час збирання попередника, стан вологості ґрунту, тип забур’яненості, тип ґрунту, агрохімічні та агрофізичні його властивості. Систему захисту від бур’янів. | 1/3,4 | 5 | 2 | 7 |
4 | Підготовка звіту про навчальну практику та щоденника практики. Захист звіту. | 1/5 | 4 | 2 | 6 |
Всього |
|
| 25 |
Організація проведення навчальної практики
Відповідальність за організацію, проведення і контроль навчальної практики покладається на керівників практики, призначених кафедрою землеробства та гербології НУБІП України. Безпосередньо організацію навчальної практики та контроль за її проведенням здійснюють завідувач, НПП кафедри землеробства та гербології. До керівництва практикою студентів залучаються досвідчені НПП кафедри.
Організаційні заходи НПП кафедр, що відповідають за проведення навчальних практик студентів:
НПП кафедри зобов’язані:
- знати та дотримуватись вимог «Положення про практичну підготовку студентів НУБіП України»;
- розробляти та вдосконалювати програми практики, навчально-методичне забезпечення та звітні документи;
- проводити організаційні заходи перед початком навчальної практики, а саме:
-інструктаж про порядок проходження практики та охорону праці;
-надання студентам-практикантам необхідних документів (програми, щоденників, календарних планів, індивідуальних завдань, методичних вказівок тощо);
- ознайомлення студентів із системою звітності за результати практики, а саме: подання письмового звіту, оформлення щоденника, тощо;
- проведення зі студентами попереднього обговорення змісту та результатів практики тощо;
- здійснювати контроль за проходженням практики студентами на базі практики;
- надавати завідувачу кафедри письмовий звіт про проходження практики із зауваженнями та пропозиціями щодо її поліпшення.
- своєчасно подати звіт про проходження практики студентів на кафедру.
НПП кафедри мають право:
- перевіряти рівень підготовленості студента до виконання конкретних завдань під час проходження практики;
- здійснювати контроль щодо забезпечення належних умов навчання студентів та проведення з ними обов’язкових інструктажів з охорони праці та техніки безпеки;
- вимагати від студентів виконання правил внутрішнього розпорядку та контролювати виконання цих правил;
- вживати заходи щодо порушення студентами правил внутрішнього розпорядку, правил техніки безпеки і охорони праці, невиконання студентами програми практики;
- вести або організовувати ведення табеля проведення практики студентів;
- у складі комісії проводити підсумкову атестацію за результатами практики студентів;
Методи навчання
Методами навчання є способи спільної діяльності й спілкування викладача і здобувачів вищої освіти, що забезпечують вироблення позитивної мотивації навчання, оволодіння системою професійних знань, умінь і навичок, формування наукового світогляду, розвиток пізнавальних сил, культури розумової праці майбутніх фахівців.
Під час навчальної практики використовуються наступні методи навчання:
- пояснення, обговорення, демонстрація;
- практичні кейси, дискусії, розрахункові завдання;
- підготовка аналітичних звітів, презентації.
Застосування методики проблемного навчання та технологій дистанційного навчання.
Вимоги до оформлення звіту про проходження навчальної практики
По закінченні навчальної практики студент складає звіт і здає його керівнику практики. Складання звіту є частиною роботи студента та його навчальним завданням, яке виконується ним самостійно. Вимоги до оформлення звіту про навчальну практику містяться у методичних вказівках.
Звіт з навчальної практики повинен містити:
1) титульний аркуш;
2) вступ;
3) розділи звіту.
4) висновки.
Вступ повинен містити відомості про мету і завдання навчальної практики. В розділах звіту подається опис проведення практичних робіт згідно з підпунктами встановленими в змісті навчальної практики. Висновки містять результати оцінювання отриманих результатів за виконаними індивідуальними завданнями.
Підведення підсумків навчальної практики
Порядок і організація підведення підсумків з навчальної практики студентів визначаються «Положенням про екзамени та заліки у Національному університеті біоресурсів і природокористування України».
Підведення підсумків навчальної практики проводиться після її закінчення за результатами виконання програми практики.
Загальною формою звітності студента за навчальну практику є звіт, підписаний і оцінений керівником практики.
Звіт має містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуальних завдань і оформлюється відповідно до вимог.
Атестація студентів за результатами навчальної практики проводиться комісією з двох науково-педагогічних працівників (у т.ч. керівником практики) після аналізу звіту студента.
Атестація студентів за результатами навчальних практик проводиться в університеті на базі практики в останній день її проведення або протягом перших десяти днів після її завершення. Оцінку за практику вносять у екзаменаційну відомість та залікову книжку студента.
Відпрацювання пропущених днів практики проводиться на базі практики у відповідності до чинних Положень НУБІП України.
Підсумки практик обговорюються на засіданнях кафедри, а загальні її підсумки підводяться на засіданнях вчених рад факультету.
За результатами навчальної практики керівник готує зведений звіт і не пізніше 10 днів після навчальної практики подає його на кафедру.
Оцінювання результатів навчальної практики
Загальна оцінка підсумків роботи студента уміщує сумарне оцінювання:
- якості виконаної роботи під час практики;
- якості наповнення та оформлення звіту про практику;
- відвідування практики;
- якості захисту звіту про практику (обґрунтованість, логічність, чіткість, переконливість у доповіді та відповідях на запитання).
Проходження студентами навчальної практики оцінюється за 100-бальною шкалою (зараховано або не зараховано) і враховує наступні блоки:
Вид роботи | Оформлення матеріалів практики | Зміст матеріалів практики | Захист звіту з практики | Всього |
Сума балів | 10 | 30 | 60 балів | 100 балів |
Кожний блок оцінюється окремо та сумується для виведення підсумкової оцінки. Оцінка за навчальну практику викладається у відомість обліку успішності. Студент, який не виконав програму практики, неякісно оформив звіт або несвоєчасно його представив, не додержувався вимог практики й отримав негативний відгук про роботу або незадовільну оцінку під час захисту звіту, вважається таким, який не виконав навчального плану.
Оцінювання знань студента за результатами проходження навчальної практики відбувається за 100-бальною шкалою і переводиться в національні оцінки згідно з табл. 1 «Положення про екзамени та заліки у НУБіП України.
Таблиця 1
Співвідношення між рейтингом здобувача вищої освіти і національними оцінками
Рейтинг здобувача вищої освіти, бали | Оцінка національна за результати складання | |
екзаменів | заліків | |
90-100 | Відмінно | Зараховано |
74-89 | Добре | |
60-73 | Задовільно | |
0-59 | Незадовільно | Не зараховано |
11. Методичне забезпечення
1. Методичні вказівки до виконання програми навчальної практики з дисципліни «Основи землеробства і рослинництва» для спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» К- 2023 д.а. 4,5. Укладачі: Рожко В.М., Карпенко О.Ю.
2.Електронне розміщення курсу на сайті НУБІП України за посиланням https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=772
Базова література
1.Основи землеробства і рослинництва. Підручник./ С.П. Танчик, В.М. Рожко, О.Ю. Карпенко, А.А. Анісимова Київ, НУБіП України, 2023.- 239 с.
2. Основи землеробства і рослинництва С.П. Танчик, В.М. Рожко, О.Ю.
Карпенко, А.А. Анісимова Київ, НУБіП України, 2018.- 239 с.
3.Основи землеробства і рослинництва Видання друге, доповнене і
перероблене: навчальний посібник /С.П. Танчик, В.М. Рожко, О.Ю.
Карпенко, А.А. Анісимова - Київ, НУБіП України, 2019.- 259 с.
4.Технологія виробництва продукції рослинництва: навчальний
посібник / Ю.П. Манько, С.П. Танчик, О.А. Цюк, О.Ю. Карпенко, В.М.
Рожко., В.М. Дудченко- Київ: НУБіП України, 2019.- 220 с.
5.Землеробство з основами грунтознавства / С.П. Танчик, В.М. Рожко,
О.Ю. Карпенко- Київ, Прінтеко, 2020.- 443 с.
6.Гудзь В.П. та ін. Землеробство: Підручник для студентів та викладачів вищих навчальних закладів 2-4 рівнів акредитації та навчальний посібник для навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації.- К.: Центр учбової літератури», 2014.- 463 с.
7.Гудзь В.П. та ін. Землеробство: Підручник для агрономічних спеціальностей с.- г. вузів 3–4 рівнів акредитації та навчальний посібник для навчальних закладів 1-2 рівнів. -К.: Урожай, 1996.- 389 с.
Допоміжна
1. Гудзь В.П. та ін. Екологічні проблеми землеробства: Підручник для студентів вищих навчальних закладів.- Житомир: Вид-во «Житомирський національний агроекологічний університет», 2010.- 708 с.
2. Гудзь В. П. Тлумачний cлoвник з землерoбcтва. – К.: Аграрна наука; 2004.
4. Єщенко В.О. Сівозміни Лісостепової зони / В.О. Єщенко, В.П. Опришко, П.Г. Копитко.- Умань: Вид. Уманський держ. агроуніверситету, 2007.- 175 с.
5. І.Д.Примак «Механічний обробіток в землеробстві» В.Г.Рошко.,В.П.Гудзь 2002 -320с.
6. Примак І.Д. Раціональні сівозміни в сучасному землеробстві / І.Д. Примак, В.Г. Рошко, Г.І. Демидась // За ред. І.Д. Примака.- Б. Церква: Оригінал-маркет «Білоцерківський державний аграрний університет», 2003.- 384 с.
7. Шикула М.Н. Концепція ґрунтозахисного біологічного землеробства в Україні.// Ґрунтозахисна біологічна система землеробства в Україні. – К.: “Оранта”, 2000 – 389 с.
8. Гордієнко В.П., Геркіял О.М., Опришко В.П., Землеробство, -К. Вища школа, 1991.-264 с.
9. Гудзь В.П., Примак І.Д., Юник А.В.. та інші, Адаптивні системи землеробства, К.:Центр учбової літератератури,2007. – 336 с.
Інформаційні ресурси
https://superagronom.com/karty/karta-gruntiv-ukrainy#x
https://www.youtube.com/watch?v=mIqMowIudHs
• https://www.youtube.com/watch?v=anKrvaIjDkA
• https://www.youtube.com/watch?v=Mnw4NKKVKDw
• https://www.youtube.com/watch?v=woF1lD7_L4E
• https://
• https://www.youtube.com/watch?v=cVNQ_l9mN1U
• https://www.youtube.com/watch?v=LbDGrHDZAKg&ab_channel=AgroBlog