Відеолекторій присвячений 165-річчю Івана Франка

28 вересня 2021 року

28 вересня 2021 року проведено відеолекторій присвячений 165-річчю від дня народження І. Франка у групі 103- Ф.

Викладач Оксана Бажан звернула увагу на роль Івана Франка як митця у світовій культурі та літературі. Адже він був поетом, прозаїком, драматургом, перекладачем, видавцем. Викладач розглянула проблему концептуалізації іншомовного дискурсу І. Франка. Підкреслила, що тема вимагає синтетичного аналізу, властивого багатьом працям Каменяра, насамперед його докторській дисертації. З іншого боку, такий підхід дає можливість звести воєдино все мовне розмаїття перекладацького та, загалом, творчого доробку митця насамперед з теоретичного погляду в усьому багатстві стилів – наукового, публіцистичного та художнього.

Студенти обговорили становлення творчого шляху Франка, згадали його історію кохання, проаналізували докази як Франкового атеїзму, так і його віри... Прозвучало багато поетичних замальовок.

Окрім того, Оксана Миколаївна розповіла про словозмінні особливості іменників, прикметників, займенників у площині варіантності в усіх прижиттєвих поетичних збірках письменника. Мовна еволюція в контексті аналізу морфологічних варіантів іменних частин мови свідчить про спробу поета долучитися до творення унормованої системи відмінювання української літературної мови.

Отже, творчість Івана Фанка проінтерпретовано як єдиний надтекст, у якому образ людини еволюціонує у своїй взаємодії зі світом та допомагає дослідникам зрозуміти як проблеми літературознавчі, так і мовознавчі.

Оксана Бажан, викладач української мови

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook