Заходи до 100 річчя факультету тваринництва та водних біоресурсів тривають: Міжнародна науково-практична конференція «Теорія і практика формування конкурентоспроможного вівчарства та козівництва України в умовах євроінтеграції»

7 жовтня 2021 року
     Кожний з нас, як науково-педагогічний працівник уклінно вдячний своєму вчителю, науковому керівнику кандидатської дисертації, науковому консультанту докторської дисертації, адже те наукове зерно, що вони в нас зароджують надалі плодоносить вічно нашими науковими досягненнями, успіхами вже наших учнів. Шанування наших наукових наставників при житті повинна бути завжди і ніколи не згасати…
 
     Так, можна зазначити, що Штомпель Микола Васильович, який працював у стінах НУБіП України, був науковим наставником цілого покоління провідних науковців в галузі вівчарства. Шанування видатного вченого в галузі вівчарства, селекціонера і генетика, доктора біологічних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України, співавтора таврійського типу асканійської тонкорунної породи овець і шести заводських ліній має гарну традицію на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві.
     І тому 6 жовтня 2021 року проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Теорія і практика формування конкурентоспроможного вівчарства та козівництва України в умовах євроінтеграції», присвячену 85-річчю від дня народження Миколи Васильовича Штомпеля на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві провідного факультету тваринництва та водних біоресурсів славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України.
     Вшанувати пам'ять видатної людини в ошатній залі факультету тваринництва та водних біоресурсів зібралося вельми поважне зібрання науковців, виробничників, колег, друзів, студентів як з України, так і з Чехії, Ізраїлю, Австрії, Франції, Молдови тощо, загалом більше 70 осіб, звичайно з дотриманням усіх санітарних норм.
     На початку науково-практичної конференції від імені ректорату університету з вітальними словами до учасників конференції звернувся начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, який зазначив, що конференція покликана вшанувати велику людину – Миколу Васильовича Штомпеля, дослідження якого є неоціненними, а справу всього життя продовжують його послідовники та учні.
     Привітав учасників потужного зібрання декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко. Декан факультету відзначив про важливість проведення подібних заходів, не втрачати пам’яті про видатних наукових особистостей, вирішувати проблеми продовольчої безпеки, тому нам є над чим працювати. Тож Руслан Кононенко побажав учасникам конференції плідних результатів у вирішенні проблем галузі вівчарства і козівництва на державному та світовому рівнях і гостино запросив на свято 100 років від дати заснування факультету.
     Традиційно організатори конференції запрошують родичів видатного вченого – доньку Олену Коваленко та онучку. Пані Олена поділилася згадками про Миколу Васильовича, подякувала за те, що з роками пам'ять про видатного вченого в галузі вівчарства не згасає. 
     Пленарні доповіді розпочалися зі спогадів про особистість Миколи Штомпеля. Про професора Штомпеля як колегу цього дня говорив професор Микола Захаренко. У пам’яті він залишився як людина високої моральної культури, приклад для наслідування педагогам. Він шанував у студентів уміння слухати. Згадуючи вченого, Тетяна Нежлукченко зазначила, що Микола Васильович мав надзвичайно глибокі фундаментальні знання в галузі вівчарства, з якими ніхто на теренах країни не міг конкурувати. Як викладач, він був водночас і вимогливий, і професійний, віддавав себе повністю студентам. Зупинилася доповідачка і на життєвому шляху видатного науковця. Стосовно нинішнього стану галузі, якою опікувався Микола Штомпель, то тут спостерігається, нажаль, різке зменшення поголів’я овець.
     Цього дня ще багато тих, хто знав непересічну особистість Миколи Штомпеля, ділилися своїми спогадами. А на секційних засіданнях розглядали актуальні питання розвитку вівчарства та козівництва у сучасних умовах, розведення і селекції сільськогосподарських тварин, технології виробництва продукції тваринництва.
     З яскравими та науково-практичними доповідями виступили: науковці НУБіП України, Інституту тваринництва НААН України, Інституту тваринництва степових районів імені М. Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства, Дніпровського державного аграрно-економічного університету, Буковинської державної дослідної станції НААН, Одеського державного аграрного університету, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Миколаївського НАУ та багато інших провідних ЗВО. З доповіддю виступив Троцький Мар'ян, голова Громадської Спілки «Вівчарство та козівництво України», проінформувавши присутніх про основні правила міжнародної торгівлі живими тваринами.
     Фахові дискусії розгорнулися за результатами доповідей Володимира Похила, Світлани Костенко, Василя Хмельовського, адже підняті питання є актуальними та навіть нагальними у їх вирішенні.
  
     Карантинні обмеження не стали на заваді участі у міжнародній конференції багатьох учасників, отже вони могли доєднатися та активно приймати участь у науковому заході за допомогою хмарного додатку «Cisco Webex».
     Змістовними, фаховими, інноваційними були доповіді наших колег – виробничників, бізнесменів, стейкхолдерів, представників комерційних фірм-партнерів: Фермерське господарство «Тетяна-2011», ФГ «Доообра ферма», ТОВ «УКРАЇНА ІС», науково-експериментальна ферма «Святогорська коза», ТОВ «Ветсервіспродукт», ТОВ «Ветсинтез», «АгроИмпЭкс», компанія «ДеЛаваль» та ін. Особливої уваги заслуговує презентація та доповідь Василя Цвика, засновника відомого Українського бренду «Zinka», а також голови роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів. Василь Цвик поділився досвідом успішного господарювання та всіма можливими «підводними каміннями» цього цікавого, рентабельного бізнесу. Бренд «Zinka» пропонує поціновувачам такі оригінальні крафтові козячі сири, як «Камамбер» та «Бюш-де-Шевр» з білою цвіллю, багато різновидів напівтвердих сирів з різними травами, смачний зернистий сир, а ще молоко, йогурти та кефір з козячого молока. Відмітив свою повагу до вітчизняних науковців, тваринників, фахівців з вівчарства власник ферми, сировар (Франція) – Lionel М.
  
     Планову «Каву-брейк» організатори конференції цікаво поєднали з науковою дегустацією сирів, представлених науково-експериментальною фермою «Святогорська коза». Виробниками було зазначено: «Якщо ви тільки шукаєте свій смак фермерського сиру, починайте не з молодих, а з найбільш витриманих. Такий сир втрачає вологу і смаки у ньому концентруються. Тому витриманий сир має яскравий смак молока, чіткий аромат. Навіть, якщо ви вперше куштуєте фермерський сир, то отримаєте від нього задоволення та навчитеся розрізняти смаки й присмаки»!!!
  
     Додала конференції практичної значущості виставка продукції вівчарства та козівництва за представлення вовнової та молочної продукції компаній-партнерів кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві.
  
     За підведенням підсумків роботи та прийняття резолюції конференції в.о. завідувача кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Вадим Лихач та професор кафедри Василь Туринський, доцент Наталія Богданова подякували адміністрації факультету та університету, колегам, спонсорам, випускникам, раді роботодавців факультету, виробничникам та всім тим, хто долучився до організації цього наукового заходу.

     Школа професора Миколи Штомпеля активно продовжує справу свого учителя, в тому числі, і на міжнародному рівні!

 
Вадим Лихач,
в. о. завідувача кафедри технологій

у птахівництві, свинарстві та вівчарстві 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook