Пам’ятаємо загиблих, шануємо живих! Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну!

30 серпня 2021 року
    Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.
 
       29 серпня 2014 року почався вихід українських військ з Іловайська через так званий зелений коридор, наданий військовими Російської Федерації. Але російська сторона не дотрималася домовленостей і розпочала масований обстріл колон наших військ і техніки. Унаслідок цього у серпні 2014 року Україна втратила понад 300 воїнів, ще майже стільки потрапили в полон, понад 400 отримали поранення. Та навіть у меншості й без підкріплення наші захисники довели, що здатні зірвати плани ворога та зупинити його просування на рідній землі.
     За ці сім років українські воїни ще не раз демонстрували надзвичайний героїзм і стійкість у захисті територіальної цілісності України. Прізвища 228 військовослужбовців ЗСУ та інших військ сектору безпеки й оборони, які загинули цього дня у 2014-2020 роках, було оголошено сьогодні на подвір’ї Міноборони. Після кожного озвученого прізвища воїни почесної варти здійснювали удар у Дзвін пам'яті та салютували з особистої зброї.
  
       Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.
     До заходів долучився Національний університет біоресурсів і природокористування України.
 
 
 

    Основна частина заходів відбувалася на території Міністерства оборони України та на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору, біля Стіни пам'яті загиблих героїв. 
    Довідка. Відзначають День пам’яті захисників України саме 29 серпня, оскільки цього дня в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі. Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
   Зала пам’яті захисників України створена на вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. Її спеціально розташовано таким чином, щоби й військовослужбовці, працівники Міноборони та Генерального штабу, й пересічні громадяни могли зайти до Зали та віддати шану своїм захисникам.
     Біля споруди Зали пам’яті облаштовано плац для проведення урочистих церемоніальних заходів та Пам’ятний знак, у якій вмонтовано осколки снарядів із Дзвоном Пам’яті. Щоденний поминальний ритуал здійснюється ударами дзвону, залежно від кількості загиблих у цей день.
     В середині Зали пам’яті, на спеціальних подіумах, розміщено Книги пам’яті з іменами загиблих. Структура Книг побудована за принципом календаря: один розворот — один день, де згадуються всі загиблі у цей день за всі роки.
 
    Присутні вшанували пам’ять захисників України хвилиною мовчання та поклали квіти до Стели Пам’яті.
Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну!
 
Ірина Курінна,
фахівець відділу виховної роботи
та студентських справ ННЦ ВР і СР
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook