Наш університет 30 років тому (відзначенню річниці незалежності України присвячується): Україна – це вічність, не тільки сьогоднішня, але передусім майбутня й минула

19 серпня 2021 року
Україна має тисячолітню історію. На шляху становлення державності були поразки й перемоги, фатальні помилки та компромісні рішення, визначні та доленосні події. Здобуття незалежності у 1991 році – це не просто надзвичайна подія для України, це факт історичної справедливості, до якої український народ йшов крізь боротьбу, гніт і репресії.

У 2021 році наша країна святкує 30 річницю своєї незалежності. Ми пропонуємо вам пригадати події серпня 1991 року та ознайомитись з матеріалами, опублікованими в університетській газеті «За сільськогосподарські кадри» протягом 1991 р. Адже з нагоди відзначення 30-ої річниці незалежності України ми, бібліотекарі, вирішили започаткувати серію публікацій про те, яким був наш університет 30 років тому, і наша друга публікація присвячена саме цій події, адже український політичний діяч Ярослав Стецько сказав: «Україна – це вічність, не тільки сьогоднішня, але передусім майбутня й минула».

24 серпня 1991 року – позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила «Акт проголошення незалежності» і дві постанови: «Про проголошення незалежності України» (із призначенням на 1 грудня республіканського референдуму з підтвердження Акта незалежності) та «Про військові формування в Україні» (щодо утворення Міноборони та підпорядкування всіх військових формувань, дислокованих на території республіки, Верховній Раді України).
Того ж дня, 24 серпня, Верховна Рада ухвалила постанову «Про департизацію державних органів, установ та організацій», якою припинялась діяльність організацій політичних партій в усіх органах державної влади та управління, правоохоронних органах, установах радіо і телебачення, інших державних установах, органах і організаціях.

У публікації «За рішенням зборів» в газеті «За сільськогосподарські кадри» від 24 вересня 1991 р., № 13 відзначено, що 30 серпня цього ж року відбулися розширені збори трудового колективу Української сільськогосподарської академії – представників факультетів та інших підрозділів. Збори «прийняли рішення, в якому зазначається, що антиконституційний державний переворот безславно провалився, а події 19-21 серпня стали тяжким випробуванням для всіх демократичних сил, для кожного з нас» та постановили «…схвалити постанову Верховної Ради УРСР «Про проголошення незалежності України»; згідно з постановою Верховної Ради України від 24.VIII.91 р. про департизацію державних установ – припинити в УСГА дію всіх партійних і релігійних організацій та рухів, які переслідують політичні цілі; не зважати на партійну належність при зайнятті службових посад, адміністративно не переслідувати за ідеологічні погляди».

У відповідності з вище зазначеним були внесені зміни в статус академії та штатний розпис відповідних структурних підрозділів.

У цій же газеті за 29 жовтня 1991 року (№ 15) надруковано звернення «Відозва до колективів сільськогосподарських навчальних закладів України». Відозва ухвалена 10 жовтня 1991 року Вченою радою Львівського сільськогосподарського інституту, підписана Романом Тринько – головою ради, членом-кореспондентом Української академії аграрних наук, доктором економічних наук, професором. В повідомленні йдеться про фальсифікаційні публікації у місцевій періодиці півдня і сходу України, де ведеться безсоромна агітація проти нашої незалежності: «Божевільна думка про відокремлення історичних українських земель від України пронизує фарисейське звернення Олександра Солженіцина, опубліковане газетою «Труд» 8 жовтня ц. р. Таким способом намагаються сіяти дурман поміж людьми, які ще не встигли збороти у собі того колоніального раба, не пробудили в своїх душах потоптану громадянську гідність..» У зверненні лунає заклик до викладачів, студентів, співробітників сільськогосподарських навчальних закладів всім прийти на референдум 1 грудня і проголосувати «…за наше вільне життя і не дати політичним авантюристам втягнути народи України в безглузде протиборство і криваве протистояння….»

 

На шпальтах газети «За сільськогосподарські кадри» від 24 грудня 1991 року (№ 19) у рубриці «Наш календар» надруковано статтю «Він став символом України. З біографії М. С. Грушевського». Це спогади визначного українського історика, публіциста і громадського діяча, першого Президента України, які датуються 1906 роком, написані у Львові. З 1906 року і далі йде розповідь вже автора статті (на жаль, невідомого). Публікація приурочена до 125-річчя від дня народження видатного українця.

 

В передмові до статті написано: «…Нині прийшли часи великого прозріння і ми, ніби отямившись від довготривалого безпам’ятства, нарешті можемо віддати шану всім синам і дочкам України, котрі весь свій талант і все життя віддали заради свободи, національної гідності нашого народу».

Отже, гортаючи сторінки вузівської багатотиражки «За сільськогосподарські кадри» за 1991 рік, можна з упевненістю відзначити, що колектив нашого університету (в 1991 році УСХА) займав активну патріотичну позицію щодо підтримання незалежності нашої держави.


Лариса Сідько,
завідувачка інформаційно-бібліографічного
відділу наукової бібліотеки

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook