Насичений перший тиждень цікавою програмою навчальної практики у першокурсників харчового факультету пройшов успішно!

11 червня 2021 року
НУБІП України

     В кінці літньої сесії у студентів-харчовиків першого курсу проходить навчальна практика. Перший тиждень практики виявився надзвичайно насиченим різними подіями, що відбулися. Передусім перед проходженням практики всі студенти пройшли інструктаж з техніки охорони праці. Провела цей інструктаж викладач кафедри охорони праці та інженерії середовища, доцент Євгенія Марчишина, яка чітко і ретельно розповіла як себе поводити на підприємствах, на вулиці при грозовому дощі, при можливому попаданні на тіло кліщів, бо зараз саме ці моменти є важливими з точки зору збереження здоров’я.

     Першим підприємством, яке охоче нас прийняло, був спільний українсько-словенський хлібопекарський комплекс, що знаходиться в селі Крушинка Васильківського району Київської області.

     Компанія Кулиничі (саме під такою назвою відома всім споживачам) безперервно вивчає можливості розширення асортименту продукції, прагнучі надати українському споживачеві широкий вибір хлібобулочних і кондитерських виробів. 
Своє виробництво підприємство розвиває за трьома основними напрямками:
  • Виробництво хліба та хлібобулочних виробів;
  • Виробництво кондитерських виробів;
  • Виробництво продукції за технологією «Part Baked».
     З 1999 року «Кулиничі» у співпраці з провідними європейськими виробниками хлібопекарського обладнання почали впроваджувати новітні технології у виробництво хлібобулочних виробів, що дозволило істотно урізноманітнити асортимент продукції, що випускається. Підприємство було обладнано 7 автоматизованими лініями.
     З моменту запуску виробництва при хлібзаводі діє акредитована в сисиемі УкрСЕПРО лабораторія, фахівці якої котролюють всі етапи виробництва від надходження сировини до моменту упаковки готової продукції.
     В 2007 році в асортименті з’явилася продукція, яку виготовляють за технологією «Park Baked»: круасани, штруделі, слойки та булочки. Суть технології полягає в тому, що приготування продукції призупиняється у момент 90 % готовності з подальшим шоковим заморожуванням до температури -18 ºС. Виготовлена за такою технологією продукція має термін зберігання не менше трьох місяців. Протягом цього терміну заморожений напівфабрикат може бути в будь-який час розморожений і доведений до повної готовності.
     Студенти змогли побачити весь процес виробництва батонів та українського хліба, які на той час вироблялися, від замішування тіста до упакування. Після цього відбувся майстер-клас, який проводили самі студенти. Вони готували слойоні тістечка, які потім самі й смакували з чаєм. А ще подивилися відеоролик про історію хлібопечення та скуштували щойно спеченого ще хліба. Ці відчуття словами не можна передати! Це як материнське молоко для новонародженої дитини, такий незабуваючий і приємний смак свіжовипеченого батона ще надовго буде супроводжувати кожного відвідувача. 
     Оскільки наразі через карантинні обмеження багато харчових підприємств не готові проводити екскурсії на свої підприємства, тому нами були проведені також віртуальні екскурсії на цукрові підприємства та пивзаводи. Впродовж декількох годин на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК після ознайомлення з відеороликами про сучасні цукрові і пивоварні заводи України та Європи відбувалося жваве обговорення і проведення паралельної дискусії позитивних сторін виробництва цукру-піску та слабоалкогольних напоїв у нас та за кордоном. Ознайомлення з основним технологічним обладнанням, спільним та відмінним, для цих двох виробництв, технологічними поняттями, які до цих пір були ще невідомими студентам, відчуття певних нюансів виробництва готових продуктів – все це стало ще одним етапом підвищення рівня знань наших першокурсників.
     Ще один продуктивний день відбувся за участі проведеної лекції доктора економічних наук, професора кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів Віктора Ємцева на тему: «Проривні інноваційні технології сучасності». Великий досвід Віктора Івановича як викладача та роботодавця факультету відчувався в кожному слові, а ще надав можливість студентам окунутись в нові технологічні продукти.
     А потім студенти разом зі своїми наставниками відвідали 33-ю Міжнародну агропромислову виставку АГРО-2021, яка проходить на цьому тижні в Національному комплексі «Експоцентр України».  Це найбільш очікувана багатопрофільна виставка у галузі сільського господарства.
     Незважаючи на те, що наші студенти –це майбутні харчовики, вони з великим задоволенням відвідали такі спеціалізовані виставки:
  • ExpoAgroTech – сільськогосподарська техніка, обладнання і запасні частини;
  • Біопаливо – відновлювальні джерела енергії;
  • Hi-Tech Агро – автоматизація, керування альтернативною енергетикою, GPS і GIS-технології;
  • Organic – органічні продукти, засоби і технології;
  • Agro Build-Expo – будівництво: техніка, БМЗ, будівельні матеріали;
  • Агро - транспорт і логістика – забезпечення транспортування і зберігання продукції;
  • EcoHouse – демонстрація переліку будівельних екологічно чистих матеріалів і технологій;
  • Сучасний Фермер – комплексні рішення для невеликих фермерських господарств та приватних землевласників;
  • Рослинництво і агрохімія – агротехніка, агрохімія, екологічні продукти і технології, присадибне господарство, садівництво, городництво, рослинництво, теплиці.
     Організатори виставки приготували програму, яка включає: ділові заходи - форуми, конференції та круглі столи; експозицію харчовиків зі всіх областей України. І це ще більше заворожило студентів, які побували на такій виставі вперше в своєму житті. При цьому набули нових знань і тепер будуть більш озброєними при вивченні спецдисциплін.
 
     Останні день тижня студенти разом з викладачами процесів і обладнання переробки продукції АПК прийняли участь в ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Європейські виміри сталого розвитку», яка відбулася в онлайн режимі за допомогою zoom конференції. Студенти прослухали цікаві доповіді на пленарному засіданні Катерини Себкової (Чехія), Юлії Войтенко-Палган (Швеція), Марії Галабурди з НУБіП України, Каті Беденкорф (Бельгія). Особливо зацікавила студентів доповідь викладача з нашого університету щодо запобігання фальсифікаціям у ланцюзі виробництва та обігу харчових продуктів. 
     На секційному засіданні «СОЦІАЛЬНА СКЛАДОВА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я» виступила доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Марія Жеплінська з темою «Медова вода для оздоровлення організму». Ця тема наразі є актуальною як для зміцнення імунітету організму людей, так і в плані проведення досліджень для освітньої програми «Нутриціологія здорового харчування», що діє на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК вже другий рік.
     Тож тиждень видався надзвичайно насиченим, але не менш цікавим буде і наступній тиждень. Не розкриваємо поки карти. Дочекайтесь. Далі буде…
 
Марія Жеплінська
Доцент кафедри процесів
і обладнання переробки продукції АПК
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook