ВІДПРАЦЮВАННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК З «ВЕТЕРИНАРНОЇ МІКРОБІОЛОГІЇ» ТРИВАЄ

8 червня 2021 року

З метою закріплення знань з дисципліни «Ветеринарна мікробіологія» студенти 9 групи 2 курсу під керівництвом доцента Ганни Козловської протягом трьох днів у навчальній лабораторії кафедри активно відпрацьовували практичні навички для використання їх у майбутній професійній діяльності.

Програма навчальної практики з ветеринарної мікробіології дозволяє формувати основи клінічного мислення майбутнього лікаря, впроваджуючи в навчальний процес активні форми проведення занять. Моделюючи конкретні клінічні випадки, студенти свідомо обирали матеріал і метод дослідження, що дозволило підтвердити діагноз і призначити адекватну терапію хворим тваринам.

Для виконання завдання щодо бактеріологічного дослідження патматеріалу, відібраного від хворих тварин, зокрема ексудату з рани вушної раковини собаки та проб фекалій від собаки з ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, було сформовано дослідницькі групи з 3 - 4-х студентів, котрі здійснювали дослідження відповідно до чинних нормативних документів. При цьому студенти відпрацьовували практичні навички щодо виділення та ідентифікації збудників, зокрема досліджували морфологію, тинкторіальні, культуральні та ферментативні властивості виділених мікроорганізмів, користуючись сучасними мікробіологічними методиками.

Під час санітарно-бактеріологічного дослідження об'єктів зовнішнього середовища, зокрема питної води, змивів з поверхонь, з рук студентів, досліджували загальну мікробну забрудненість цих об’єктів та виявляли санітарно-показові мікроорганізми.

В процесі виконання робочої програми навчальної практики у студентів сформувався ряд компетенцій: здатність формулювати метод дослідження і вибір шляхів її досягнення; вміння використовувати нормативні правові документи в лабораторній практиці; володіння основними методами захисту персоналу від можливих наслідків (аварій, катастроф і т. п.) під час виконання робіт; уміння правильно користуватися спеціальною апаратурою, інструментарієм і обладнанням в  мікробіологічній лабораторії; здатність аналізувати та інтерпретувати результати діагностичних досліджень.

По закінченню навчальної практики студенти підготували звіти-доповіді, що стосувалися лабораторної діагностики інфекційних захворювань тварин, з використанням власних презентацій. Подібний ораторський досвід у майбутньому дасть можливість студентам почуватись більш впевнено під час виконання лікарської діяльності і ведення професійних дискусій.

Ганна Козловська, к. вет. н., доцент кафедри епізоотології,
мікробіології і вірусології

 
 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook