Славетна історія університету сторінками старовинних книг: Бараков Петро Федорович – вчений-агроном, професор кафедри загального землеробства Новоолександрійськго інституту

17 березня 2021 року
    Ми продовжуємо серію публікацій про наукові праці відомих вчених в галузі сільського господарства з фонду рідкісних і цінних видань нашої книгозбірні, де є чимало цікавих документів для дослідників історії аграрної науки. Тож, цього разу працівниками відділу інформаційних технологій наукової бібліотеки оцифровано ще одну, чергову перлину фонду.

    Це лекції для студентів третього курсу з загального землеробства Баракова Петра Федоровича (1858-1919 рр.), що є одним із яскравих представників наукової школи Василя Васильовича Докучаєва, які разом з Н.M. Сибірцевим і К.Д. Глінкою, зробили значний внесок у становлення та розвиток ґрунтознавства, як незалежної науки.
    Пропонуємо до вашої уваги видання «Лекции, читанные студентам ІІІ курса Института С.Х. и Л. профессором П. Ф. Бараковым», написані від руки студентом А. Реутським в Новоолександрійську та видані у Варшаві в 1895 р.
    Цікавим є той факт, що на першій сторінці цієї книги угорі помічаємо напис «Дар студента Н. Назарова. 1922 р.», очевидно, цю книгу подарував бібліотеці саме студент Назаров Н. у 1922 р., який навчався за цією книгою і після закінчення курсу передав її нашій бібліотеці.

    Повний текст цього видання Бараков, П. Ф. Общее земледелие : лекции, читанные студентам ІІІ курса Института С.Х. и Л. профессором П. Ф. Бараковым / П. Ф. Бараков. – 2-е исправленное издание. – Новая Александрия : Литография Шиллера. Варшава, 1895. – 680 с. – можна переглянути та завантажити за посиланням:    dglib.nubip.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/6238

    Важливо зазначити, що Новоолександрійський інститут сільського господарства та лісівництва (Ново-Олександрія, Люблінська губернія, нині місто Пулави, Польща) був одним із перших вищих сільськогосподарських навчальних закладів в Європі та Росії, а у період з 1892 р. по 1895 р. саме В. Докучаєв виконував обов'язки директора цього закладу. Загалом, історія нашого університету переплетена з історією Новоолександрійського інституту сільського господарства та лісівництва, оскільки Київський лісогосподарський інститут розпочав свою історію в 1840 р. з лісного факультету Інституту сільського господарства і лісівництва в Маримонті (Польща), який згодом у 1862 р. перебазувався до м. Новоалександрії.

    Скоріш за все, частину книжкового фонду Новоолександрійського інституту також було передано до Київського лісогосподарського інституту. Саме тому, видання «Общее земледелие : лекции, читанные студентам ІІІ курса Института С.Х. и Л. профессором П. Ф. Бараковым», «Записки Ново-Александровского института сельскаго хозяйства и лъсоводства» та інші цінні книги з’явилися у фондах нашої бібліотеки.
    У книзі помічаємо має багато цікавих ілілюстрацій, а на окремих сторінках можна побачити автограф Петро Федорович Баракова.

    Значну увагу в своїх лекціях професор Бараков приділяє ґрунтам – їх фізичним, хімічним властивостям, обробітку, удобренню, меліорації. Зазначає про важливість якості насіннєвого матеріалу, метеорологічних умов для росту та розвитку культурних рослин, догляду та захисту рослин.

     До речі, у науковому доробку Петра Федоровича Баракова, про книгу, що знаходиться в фонді нашої наукової бібліотеки: «Общее земледелие : лекции, читанные студентам ІІІ курса Института С.Х. и Л. профессором П. Ф. Бараковым» (1895 р.), інформації ми не знайшли. Можливо, це видання було невідоме широкому загалу.
    Нижче наведемо деякі факти життя і наукової діяльності Петра Федоровича Баракова – відомого вченого, агронома, ґрунтознавця.

    Народився в 1858 році. Закінчив С.-Петербурський університет в 1884 році. В 1884-1894 роках працював на Богодухівській дослідній станції Орловської губернії.
З 1893 р. брав участь у спеціальній експедиції лісового відділу під керівництвом В. В. Докучаєва, щоб знайти шляхи правильної організації водно-лісового господарства в степовій смузі, де йому було доручено організацію сільськогосподарських експериментальних робіт.
    Крім того, Петро Бараков брав участь в організації та розробці програми дослідження Одеської та Полтавської дослідних станцій.
    У січні 1894 року Петро Федорович зайняв посаду ад'юнкт-професора кафедри загального сільського господарства Новоолександрівського інституту.
    Професор Бараков організовував екскурсії студентів на сільськогосподарські підприємства у різні куточки країни (Царицин, Казань, Полтавська область, Херсон, Одеса та ін.). Перший тур очолили П.Ф. Бараков і Н.M Сибірцев в маєтках Люблінської губернії.
   У 1900 р. його призначено професором кафедри загального землеробства, він бере активну участь у роботі різних наукових товариств: є членом ґрунтової комісії, членом редакційного комітету журналу «Почвоведение», почесним членом Докучаєвського ґрунтового комітету.
    У 1909 р. видав перший в Росії навчальний посібник із загального землеробства – «Курс общего земледелия» / С.-Петербург, ч. 1, 1903 р.; ч. 2, 1909 р., який перевидавався 4 рази, останнє видання було у 1931 р.
    У 1914 році у зв'язку з початком Першої світової війни, разом з інститутом вчений переїхав до Харкова.
    Помер Петро Федорович Бараков у 1919 році в місті Железноводск.

Лариса Сідько,
завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу
наукової бібліотеки НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook