Конструктивна зустріч членів проектної групи з ОНП 101 Екологія з здобувачами наукового ступеню доктор філософії

26 лютого 2021 року

 Підготовка аспірантів у закладах вищої освіти України потребує чимало зусиль як з боку здобувачів, так і з боку ВНЗ. Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» та Постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 року № 261, якою затверджено Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук, здобувачі повинні проводити наукові дослідження згідно з індивідуальним планом наукової роботи, в якому визначаються зміст, строки виконання та обсяг наукових робіт, а також запланований строк захисту дисертації протягом строку підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі.

З метою дотримання всіх вимог підготовки, 24 та 25 лютого 2021 року була організована зустріч із здобувачами ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» спільно з членами проектної групи ОНП: гарантом програми, доктором сільськогосподарських наук, професором Наталією Анатоліївною Макаренко та кандидатом педагогічних наук, доцентом Вітою Петрівною Строкаль.

На он-лайн зустрічі 24 лютого здобувачів було проінформовано про основні Положення Постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 року № 261. Зокрема звернула увагу, що відповідно до Пункту 9 Постанови, підготовка в аспірантурі (ад’юнктурі) чи докторантурі передбачає виконання особою відповідної освітньо-наукової або наукової програми закладу вищої освіти (наукової установи) за певною спеціальністю та проведення власного наукового дослідження; невід’ємною складовою освітньо-наукової програми аспірантури (ад’юнктури) та наукової програми докторантури є підготовка та публікація наукових статей. Здобувачам було запропоновано більш детально ознайомитися із нормативними документами, які забезпечують освітній процес підготовки здобувачів у НУБіП України та переглянути зміст і програмні результати освітньо-наукової програми «Екологія» і надати свої ґрунтовні пропозиції щодо покращення даної програми. Також, вона зазначила, що всі вище перераховані документи, а також всю необхідну інформацію можна знайти на сайті кафедри екології агросфери та екологічного контролю у рубриці «Аспірантура» (https://nubip.edu.ua/node/1175/7).

Не менш важливим питанням є вимоги до проведення наукових досліджень здобувачів. Зокрема у Пункті 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 року № 261 прописано, що аспіранти (ад’юнкти) і докторанти проводять наукові дослідження згідно з індивідуальним планом наукової роботи, в якому визначаються зміст, строки виконання та обсяг наукових робіт, а також запланований строк захисту дисертації протягом строку підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі. Для обговорення даного питання, 25 лютого гарант програми спільно із здобувачами доктора філософії зустрілися в навчально-науково-виробничій лабораторії кафедри екології агросфери та екологічного контролю. На зустрічі Наталія Анатоліївна більше детально переглянула індивідуальні плани наукової роботи всіх здобувачів. Зосередила увагу, що індивідуальний план – це невід’ємна складова наукової роботи, є обов’язковим до виконання і використовується для оцінювання успішності запланованої роботи, невиконання його є підставою для ухвалення рішення про відрахування аспіранта. Також, гарант програми запропонувала аспірантам обговорювати результати наукових досліджень на наукових семінарах, які будуть проходити на базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю, бути більш активними у життєдіяльності кафедр, де виконується наукова робота та слідкувати за виконанням індивідуального плану наукової роботи.

 

Наталія Анатоліївна Макаренко, 

гарант програми 101 Екологія,

д.с.-г.н., професор

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook