Науковці факультету харчових технологій взяли участь в онлайн-конференції «Харчування та нутріцевтики в імуномодуляції та збільшенні опору організму проти інфекцій»

2 листопада 2020 року
     31 жовтня НПП та магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК прийняли участь в online-конференції "Харчування та нутріцевтики в імуномодуляції та збільшенні опору організму проти інфекцій", яка організувана Всеукраїнським громадським об’єднанням «Асоціація дієтологів України».

    На даному заході головними модераторами були доценти кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП України, кандидат медичних наук, доцент, лікар-терапевт, гастроентеролог, дієтолог Олег Швець та кандидат медичних наук, доцент, дієтолог, гастроентеролог Олександр Мартинчук, які висвітлили такі теми як: «Харчування у забезпеченні ключових функцій імунної системи», «Можливості використання вітамінної підтримки за умов вірусних інфекцій, зокрема COVID-19»,  «Практичне застосування нутрицевтиків для зменшення ризику респіраторних вірусних інфекцій» та «Комплексна ефективність імуномодуюлюючих фітотерапевтичних комплексів».

     Підчас загрози інфікування COVID-19, особливо гостро повстає питання зміцнення імунітету.

     До розвитку імунодефіцитних станів (низького імунітету) може призвести низка факторів, серед яких провідну роль відіграє порушення балансу в раціоні.

      • Енергетичне недоїдання пов'язано зі значним порушенням клітинного імунітету, викликаючи цілий ряд складних порушень: зміна функції фагоцитів, системи комплементу, концентрації секреторних антитіл до імуноглобуліну А та продукції цитокінів.

     • Дефіцит окремих поживних речовин також призводить до змінених імунних реакцій: це спостерігається навіть тоді, коли стан дефіциту є помірним.

     • Нестача мікронутрієнтів може стати причиною порушення імунітету: цинку; селену; заліза; міді; вітамінів А, С, Е і В-6; і фолієвої кислоти. Всі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції.

     • Переїдання і ожиріння також знижують імунітет. Ожиріння характеризується системним і центральним запаленням, яке робить людину дуже сприйнятливою до хвороб, особливо до тих, які мають відношення до порушень імунітету.

 

    Голова асоціації дієтологів України Олег Швець впевнений, що саме здорове та збалансоване харчування є запорукою оптимальної діяльності кожної системи організму людини. Імунна система не лише не є виключенням з цього правила, але й може вважатись особливо залежною від надходження значного переліку харчових речовин.

     У підсумку варто наголосити на тому, що здорове харчування, хоча й не дає стовідсоткової гарантії від інфікування вірусами, але робить його ймовірність у декілька разів менше, а перебіг вірусного захворювання легшим та менш тривалим», - зазначає Олег Швець.

     «Триває еволюція наукових знань про особливості нового патогена та пошук ефективних способів попередження хвороби та лікування пацієнтів. За відсутності великих та тривалих досліджень впливу моделей харчування та окремих харчових речовин на ризик перебігу хвороби, спеціалісти у галузі харчування пропонують використовувати наявну інформацію щодо ролі дієти в оптимізації імунної відповіді загалом та можливості викорисатння вітамінної підтримки за умов вірусних інфекцій, зокрема COVID-19» - наголосив у своїй доповіді Олександр Мартинчук.

      Не менш цікавими та корисними були також доповіді інших доповідачів зокрема такі теми, як:

     - Дієтичні інтервенції для зменшення ризику та важкості перебігу вірусних інфекцій.

     - Вітаміни, мінерали та мікроелементі у взаємодії з ключовими ланками імунітету.

     - Дієтична саплементація під час епідемії COVID-19.

     - Роль кишкової мікробіоти в регуляції імунітету людини.

     - Синергізм дії основних компонентів сапліментів для корекції імунітету.

     - Функціонально-метаболічний контініум.

     - Застосування природних імуномодуляторів в комбінації з нутрицевтиками.

     - Харчування та збільшення імунного опору організму до інфекційних агентів.

    По закінченню онлайн-конференції було проведено фінальне тестування і всі учасники не лише успішно склали тестування, а й отримають сертифікат безперервної медичної освіти від Асоціації дієтологів України.

Учасники конференції щиро дякують організаторам за надзвичайно важливі дослідження та проведення такого

роду заходів.

Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів

o
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook