Відкрита лекція з дисципліни “Вступ до фаху”

12 жовтня 2020 року

 

 

На кафедрі публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності 8 жовтня 2020 року для 1 курсу бакалаврату зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» була проведена відкрита лекція доцентом, к. наук з держ. управл. Стецюк Наталією Миколаївною з дисципліни «Вступ до фаху» на тему: «Основи місцевого самоврядування та регіонального управління».
 
 
 
На занятті  студенти мали можливість отримати знання щодо поняття, принципів та основних функцій місцевого самоврядування; сутності територіальної громади; цілей регіонального управління; напрямів державної регіональної політики.  Завдяки лекції вони набувають вміння окреслювати систему місцевого самоврядування; визначати функції рад, виконавчих органів рад, органів самоорганізації населення, територіальних громад; впорядковувати роботу органів і посадових осіб місцевого самоврядування; застосовувати механізми регіонального управління та навички, які притаманні майбутнім фахівцям, що сприяє розширенню їх компетенції.
            Студенти мали можливість переглянути слайди, на яких висвітлювались наступні питання у певній послідовності та логічному зв’язку: поняття місцевого самоврядування; система місцевого самоврядування; функції місцевого самоврядування; правова основа місцевого самоврядування; територіальні громади, як головний суб’єкт місцевого самоврядування; принципи громадської участі; організаційні основи регіонального управління. Представлено наявне навчально-методичне забезпечення дисципліни: навчальні посібники, підручники, методичні матеріали до вивчення курсу, інформаційні ресурси для самостійної роботи з вивчення дисципліни. Подача матеріалу була з урахуванням того, що в аудиторії знаходяться слухачі, які тільки починають вивчати предмет.
 
Під час лекції розглядалось місцеве самоврядування в Україні, як  реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення. Лекція спроектувала специфіку майбутньої діяльності студента, що реалізується через зміст повноважень органів місцевого самоврядування.
 
 
            Тематика лекційного матеріалу інформаційно наповнена сучасними дослідженнями стосовно територіальних громад, як головного суб’єкта місцевого самоврядування. Було зазначено, що територіальна громада безпосередньо вирішує питання, віднесені до відання місцевого самоврядування, використовуючи різні форми прямої демократії.
 
Лекція донесла до свідомості студентів важливість теми через наочні об’єкти адміністративних систем європейських країн, що покращило сприйняття студентами інформації. Було сконцентровано увагу студентів на достатній кількості переконливих фактів, прикладів, текстів і правових документів, роз'яснення нових термінів, що сприяло активізації мислення слухачів. Наприкінці сформульовані питання для самостійної роботи з обговорюваних проблем. Наприкінці лекції зроблено висновок про те, що місцеве самоврядування та регіональне управління відрізняються багатофункціональністю, багатоієрархічністю та чутливістю до впливу дії ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження на публічне управління. У середньо- та довгостроковій перспективі це зумовлює потребу врахування викликів та відповідних стратегічних перетворень місцевого самоврядування. Адаптація регіонального управління до сучасних умов сприятиме розвитку спроможних територіальних громад України.
 
 
Наталія Стецюк, 

к.держ.упр., доцент кафедри

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook