Фестиваль студентської науки

5 червня 2020 року

Щороку у травні Національний університет біоресурсів і природокористування України урочисто проводить Фестиваль студентської науки. У першому його турі змагаються між собою гуртки, що функціонують на кафедрах в межах кожного факультету чи ННІ і визначають одного переможця, який бере участь у другому турі конкурсу, де змагається за першість вже з такими ж переможцями з інших факультетів та ННІ. У 2020 році студентські гуртки змагалися дистанційно, тобто університетська комісія оцінювала як їх поточну роботу, так і вела співбесіду зі старостами гуртків на платформі Cisco Webex у зв’язку з карантином.
І етап – оцінювання діяльності студентських наукових гуртків університету згідно з «Положенням про проведення Фестивалю студентської науки в Національному університеті біоресурсів і природокористування України» - проходив з 18 по 22 травня. Результати оцінки базувалися на інформації про діяльність гуртків, яка відображена на їхніх веб-сторінках. Аналізувалися також та презентації, представлені гуртками і присвячені їх діяльності та здобуткам у 2019/2020 навчальному році. У I турі Фестивалю брали участь 239 студентських гуртків, які презентували свої наукові здобутки та активність у різних заходах, а також стратегію власного розвитку на наступний рік. Цього року додався ще один критерій оцінювання – наявність та активність ведення інтернет-сторінки наукового гуртка на сайті університету.
Факультет землевпорядкування щороку бере активну участь у фестивалі студентської науки. У 2019-20 навчальному році на розгляд комісії на І етапі конкурсу було представлено роботу 9 гуртків:
1. Кафедри землевпорядного проектування «Просторовий розвиток та інженерна інфраструктура територій» доц. Кустовська О.В.
2. Кафедри геодезії та картографії «Картографічне моделювання проблем природокористування» проф. Ковальчук І.П.
3. Кафедри геодезії та картографії «Геодезичні технології лісовпорядкування» доц. Рафальська Л.П.
4. Кафедри геодезії та картографії «Геодезія» доц. Шевченко О.В.
5. Кафедри геодезії та картографії «Топографо-геодезичні та картографічні вишукування в землеустрої» проф. Євсюков Т.О., старш. викл. Ярова Б.М.
6. Кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі «ГІС в автоматизованих кадастрових системах» доц. Кошель А.О.

7. Кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі «ГІС-аналітик» доц. Дроздівський О.П.

8. Кафедри управління земельними ресурсами «Інноваційні методи в управлінні земельними ресурсами» проф. Дорош О.С., доц. Бутенко Є.В.
9. Кафедри земельного кадастру «Кадастрово-реєстраційна діяльність» старш. наук. співроб. Заяць В.М., доц. Тихенко О.В.

За рішенням загальноуніверситетської комісії, перемогу на першому (факультетському) етапі конкурсу, з невеликим відривом від другого місця (його зайняв гурток «Топографо-геодезичні та картографічні вишукування в землеустрої», наукові керівники професор Євсюков Т.О., ст. викладач Ярова Б.М.) здобув гурток «Картографічне моделювання проблем природокористування», науковий керівник, професор Ковальчук І.П. Третє місце зайняв гурток «Просторовий розвиток та інженерна інфраструктура територій» (науковий керівник, доцент Кустовська О.В.).
Фестиваль проводиться з метою розвитку студентської наукової та інноваційної діяльності, оволодіння студентами методикою наукової роботи. Щороку Фестиваль студентської науки приурочується до Дня нашого університету, цей рік не став вийнятком. 28-29 травня відбувалося святкування 122-річчя НУБіП України та Дня науки. ІІ етап ІХ «Фестивалю студентської науки – 2020» відбувався 28 травня. У його програмі головним питанням було підведення підсумків фестивалю та визначення кращих студентських наукових гуртків університету. Урочисте засідання відбувалося у формі веб-конференції, під час якої члени комісії вели співбесіди зі старостами студентських наукових гуртків – переможцями І етапу фестивалю.



Як вже зазначалося, оцінювали досягнення наукових гуртків члени університетського журі, до якого входили голова ради молодих вчених НУБіП України, голови ради аспірантів, голови навчально-наукового комітету студентської організації, науково-дослідної частини, голів рад молодих вчених структурних підрозділів університету. У ІІ етапі Фестивалю студентської науки змагалися за першість 16 наукових гуртків – переможців першого етапу конкурсу.


Староста гуртка «Картографічне моделювання проблем природокористування», магістрантка 1 року навчання кафедри геодезії та картографії Дар’я Влаєва, яка, до речі, у 2019 році була переможницею II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, розповіла комісії про наукове спрямування гуртка, напрями його роботи, перспективи досліджень, публікаційну активність членів гуртка, публікації у фахових виданнях, участь у Всеукраїнських олімпіадах. Важливо, що гурток співпрацює з фірмами та землевпорядними організаціями, які мають найновіші прилади та обладнання, що дозволяє виконувати сучасні за змістом і новизною дослідження. Акцент староста гуртка зробила на власному досвіді досліджень, участь у виконанні держбюджетної теми кафедри геодезії та картографії. Також відзначено й те, що у 2020 році член гуртка Віта Коваленко стала абсолютною переможницею II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Членами комісії відзначено, що сайт гуртка наповнений актуальною інформацією та новинами. Презентація відповідає передбаченим критеріям та відображає чималі наукові здобутки гуртківців.
 


За результатами засідання журі ІХ «Фестивалю студентської науки-2020» були визначені переможці. Як видно з таблиці, гурток «Картографічне моделювання проблем природокористування» кафедри геодезії та картографії факультету землевпорядкування зайняв почесне друге місце! Така подія в історії гуртка, як і факультету в цілому, сталася вперше, незважаючи на те, що і в попередні роки він завойовував відзнаки Фестивалю студентської науки!

Факультет землевпорядкування і кафедра геодезії та картографії сердечно вітають студентський науковий гурток «Картографічне моделювання проблем природокористування», його старосту Дар’ю Влаєву, заступника наукового керівника, асистентку Катерину Лук’янчук і наукового керівника, завідувача кафедри, професора Івана Ковальчука з перемогою у конкурсі!
Дякуємо також усім керівникам гуртків факультету землевпорядкування та їх членам за наполегливу і плідну наукову роботу. Бажаємо всім учасникам подальших успіхів і натхнення для досягнення нових наукових вершин!

Олександр Шевченко,
заступник декана факультету землевпорядкування
з навчальної та виховної роботи


Іван Ковальчук,
заступник декана факультету землевпорядкування
з наукової роботи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook