Науковці університету надали допомогу у врятуванні 200-літнього вікового історичного дерева «Лесин Ясен»

8 червня 2020 року
     До Університету звернулося керівництво Луцької міської ради з проханням провести науковцями НУБіП України комплексне обстеження 200-літнього вікового історичного дерева „Лесин Ясен” у зв’язку з його критичним станом, який викликаний сильним нахилом дерева в сторону Замкової площі, яке виникло весною 2020 року.

Замок Любарта і 200-літній “Лесин Ясен” з висоти пташиного польоту
 

     200-літнє вікове історичне дерево „Лесин Ясен” є символом старовинного Луцька і Історико-культурного заповідника „Старий Луцьк”, який об’єднує найвизначніші історичні будівлі Волині та займається їх збереженням. У центрі заповідника розташована візитівка міста – величний Луцький замок із довколишніми адміністративними й господарськими будівлями. Проте, „Старий Луцьк” – це ще й давні церкви та садиби, наприклад, родинний маєток Косачів, де росла видатна письменниця Леся Українка. Поряд із старовинним Луцьким замком, або Замком Любарта, зростає окраса цієї території – 200-літнє історичне дерево ясена звичайного із власною назвою „Лесин Ясен”. Історія дерева пов’язана з тим, що поряд, у кафедральному будинку, протягом 1890-1891 рр., мешкала сім’я Косачів і їх знаменита донька – видатна українська поетеса Леся Українка.

      

Зовнішній вигляд 200-літнього історичного дерева – „Лесин Ясен” на час його обстеження
 

Сильний нахил історичного дерева у бік Замкової площі

     З метою вирішення цього важливого питання була укладена угода про проведення робіт з обстеження, підготовки та розробки рекомендацій та експертного висновку щодо лікування та оздоровлення 200-літнього вікового історичного дерева „Лесин Ясен”. На його основі був сформуваний творчий колектив фахівців від кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України для виконання зазначених робіт. Доцент кафедри ЛАтаФД Кушнір А.І. разом з арбористами, випускниками Університету і за участю місцевих фахівців провели детальне обстеження 200-літнього вікового історичного дерева „Лесин Ясен”, який зростає на Замковій площі біля Луцького замку. На основі отриманих результатів розроблений пакет документів щодо лікування та оздоровлення 200-літнього вікового історичного дерева „Лесин Ясен” методами сучасної арбористики.

Початок обстеження історичного дерева – „Лесин Ясен” разом з представниками Луцької міської ради

 

Арбористи готові до проведення обстеження 200-літнього історичного дерева – „Лесин Ясен”

Проведення арбористами обстежувальних робіт у кроні 200-літнього історичного дерева – „Лесин Ясен”

Стан ушкоджень стовбура 200-літнього історичного дерева – „Лесин Ясен” на місці втраченої скелетної гілки

Значні ушкодження кореневої системи 200-літнього історичного дерева – „Лесин Ясен”, особливо в місцях їх бетонування
 

     Науковцями кафедри ЛАтаФД запропоновано проведення ряд першочергових і перспективних заходів щодо лікування та оздоровлення 200-літнього вікового історичного дерева „Лесин Ясен”, які передбачають:

  1. Термінове проведення санітарної чистку крони від сухих і ушкоджених гілок (орієнтовно біля 20 %), які є небезпечні для екскурсантів та відвідувачів, за допомогою методів сучасної арбористики.
  2. Встановлення біля історичного дерева двох металевих підпірних стійок Л-подібного типу, які забезпечать підтримку сильно нахиленого (біля 300) в сторону Замкової площі дерева і убезпечать пішоходів та транспортні засоби від можливого його падіння.
  3. Після завершення вегетаційного періоду доцільно проведення балансу крони дерева, особливо тих гілок, які нахилені в сторону Замкової площі. Саме балансування крони слід буде провести у декілька етапів.
  4. Організація території біля дерева шляхом встановлення металевої огорожі ажурного типу (Н = 1,5 м) для зменшення рекреаційного навантаження на кореневу систему і таким чином закрити доступ відвідувачів до історичного дерева, а також встановлення камер відеоспостереження.
  5. На дупло, яке утворилося шляхом відламування скелетної гілки діаметром біля 0,5 м, доцільно встановити металеву сітку для запобігання потрапляння всередину вологи, органічних решток та сміття і тим самим сприяння подальшому розвитку гнилизни, а також необхідно влаштувати над ним накриття по типу „дашка”.
  6. Проведення повного комплексного обстеження стану дерева із залученням вітчизняних і зарубіжних фахівців за використання сучасних приладів та обладнання (томограф, резістограф тощо) і на його основі прийняти рішення щодо подальшого лікування і оздоровлення історичного дерева.
  7. Встановлення біля „Лесиного Ясена” аншлагу з інформацією про історію дерева і славетну українську поетесу Лесю Українку, адже у 2021 році Україна буде відзначати її 150-річчя від народження.

Пам’ятне фото учасників експедиції з обстеження 200-літнього історичного дерева – „Лесин Ясен”


 Олена Колесніченко,
завідувачка кафедри ландшафтної 
архітектури та фітодизайну

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook