Навчальна практика з дисципліни «Лікарські рослини» або Як стати відеоблогером майбутньому лікарю ветеринарної медицини?

1 червня 2020 року

Невід’ємною складовою підготовки лікаря ветеринарної медицини є опанування знань з дисципліни «Лікарські рослини», які необхідні для практичної роботи згідно кваліфікаційної характеристики. Викладання дисципліни «Лікарські рослини» на кафедрі фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії забезпечують в.о. завідувача кафедри Вадим Іщенко і доценти Григорій Бойко та Юлія Палиця. Навчальна практика з цього предмету передбачає закріплення теоретичних надбань та практичних навичок відповідно викладеного за затвердженого програмою матеріалу з вивчення лікарських рослин.


Під час навчальної практики студенти опановують навички з визначення рослин, їх придатності для заготівлі лікарської сировини, техніки збору, консервації, оцінки якості.

В період із 4 по 29 травня 2020 року студенти факультету ветеринарної медицини 9, 10, 11 груп 1 курсу скороченого терміну навчання ОС «Бакалавр» спеціальності «Ветеринарна медицина» дистанційно проходили навчальну практику з дисципліни «Лікарські рослини». Керівництво навчальною практикою здійснювали доценти кафедрі фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Григорій Бойко і Юлія Палиця.
30-ти годинна навчальна практика з дисципліни «Лікарські рослини» передбачала опрацювання студентами таких тем:

  • Організація і проведення заготівлі лікарської рослинної сировини. Гербаризація лікарських рослин.
  • Первинна обробка і сушіння лікарської рослинної сировини.
  • Оцінка якості лікарської рослинної сировини.
  • Виготовлення лікарських форм із лікарської рослинної сировини. 
  • Лікарські препарати із рослинної сировини, що випускаються фармацевтичною промисловістю.

Організувати навчальну практику дистанційно не склало ніяких труднощів. Індивідуальні завдання студенти отримували через атестований на навчальному порталі Elearn електронний навчальний курс «Лікарські рослини». Консультації проводились на базі платформи Zoom. Зв'язок із викладачами підтримували за допомогою групового чату у месенджері Viber.


Родзинкою програми навчальної практики було виготовлення доступних лікарських форм за вибором студента у домашніх умовах.

Зафільмований процес виготовлення лікарських форм і викладення відзнятого матеріалу для перегляду у створений спільний google-диск давали студентам додаткові бали. Це дало можливість студентам відчути себе відеоблогерами і навчитись працювати із інструментами дистанційного використання спільних матеріалів.

Проведення навчальної практики в онлайн форматі дали не лише нові знання студентам і викладачам, але й поштовх до вдосконалення своїх навичок і втілення нових форм у дистанційній освіті.

Студенти 9, 10, 11 групи 1 курсу скороченого терміну навчання ОС «Бакалавр» спеціальності «Ветеринарна медицина» успішно виконали програму онлайн навчальної практики. Про активність та наполегливість студентів під час навчальної практики свідчить травневий графік звітності по всім видам діяльності на електронному навчальному курсі «Лікарські рослини». Підтвердженням цьому є три яскравих піки активності студентів, які відповідають термінам проходження навчальної практики.

Григорій Бойко
Юлія Палиця

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook