Студентка Катерина Федина – учасниця програми International Forestry Fellowship Program у США

15 листопада 2019 року

Цього року у межах міжнародної програми International Forestry Fellowship Program 2019 (IFFP) фахівці лісового господарства з Грузії, Албанії, Швеції, Німеччини, Іспанії та України мали можливість попрацювати пліч-о-пліч з представниками Лісової служби США на базі національних лісів і науково-дослідних підрозділів. Основними критеріями, які розглядалися під час вибору кандидата для отримання гранту стали професійні знання в лісовій галузі, комунікабельні якості, зокрема й відповідний рівень англійської мови. Студентка магістратури ННІ лісового та садово-паркового господарства Катерина Федина стала учасником міжнародної програми стажування IFFP від Лісової служби та Національного лісового фонду США (National Forest Foundation). 

Катерина проходить стажування з серпня 2019 року по грудень 2019 року в Тихоокеанській північно-західний дослідній станції (Pacific Northwest Research Station). Одна з лабораторій цієї дослідної станції, в якій проходить стажування, розташована на території Орегонського державного університету (Oregon State University) в місті Корваліс, штат Орегон, США. Це одна з найбільших лабораторій Тихоокеанської дослідної станції за кількістю вчених. Вчені лабораторії досліджують актуальні теми, пов’язані з управлінням природними ресурсами та взаємозв’язком природного середовища з суспільством. Різновекторність проблематики створює різноманітні напрями науково-дослідної діяльності: від мікроскопічних досліджень на молекулярному рівні до масштабного математичного моделювання на ландшафтному рівні з використанням дистанційних технологій, зокрема, даних, одержаних за допомогою супутників та літаків.

 Завдяки наукової співпраці вчених Лісової Служби США та НУБіП України, зокрема професора Сергія Зібцева та доцента Віктора Миронюка, студентка магістратури Катерина Федина отримала можливість працювати в команді знаного вченого Алана Ейгера. Дослідники займаються моделюванням природних пожеж на ландшафтному рівні, вивчають умови виникнення лісових пожеж та методи зниження їхніх ризиків шляхом управління горючими матеріалами. Алан Ейгер тривалий час співпрацює з Регіональним Східноєвропейським Центром моніторингу пожеж в Україні над проблематикою природних пожеж на територіях, забруднених радіонуклідами. Катерина долучилась до одного з таких проектів, який стосується моделювання поведінки лісових пожеж. Наразі вона вивчає всю специфіку виникнення, поведінку, причини пожеж на території Чорнобильської зони відчуження.

Оскільки дослідна станція знаходиться на території Орегонського державного університету, в стажерів є можливість познайомитись не тільки з лісами штату Орегон, але й з життям студентів. У вільний час учасники програми намагаються максимально познайомитись з Національними природними парками, відвідати виставки, пов’язані з управлінням лісами, які знаходяться в штаті Орегон, США. Катерина мала можливість розповісти своїм колегам про своє навчання в НУБіП, також про ліси України, зону відчуження. Презентація викликала зацікавленість в молодих вчених Коледжу лісового господарства, які теж вивчають екологію пожеж. Науковці задавали багато питання про українські ліси, обмінювались ідеями та пропозиціями.

Такі програми дозволяють молодим науковцям отримати нові знання та цінний фаховий досвід, налагодити дружні міжнародні зв’язки співпраці між країнами. А обмін ідеями є важливим етапом під час пошуку нових наукових рішень та розвитку лісового господарства.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook