НАУКОВІ НОВИНИ: Стрес радикально змінює мозок

29 липня 2019 року

Стресові події не проходять для мозку безслідно і радикально змінюють роботу нейронних мереж. Швейцарські фахівці встановили, що довгострокові наслідки стресу набагато серйозніші, ніж прийнято вважати. Дослідники провели експерименти з мишами і за допомогою генетичного редагування та сканування мозку виявили раніше приховані механізми впливу стресу на мозок. Виявилося, що негативні події запускають каскади хімічних реакцій, які радикально змінюють спосіб взаємодії нейронних мереж головного мозку, пише у Forbes David DiSalvo. Стрес вчить мозок реагувати на небезпеку: за частки секунди в цьому складному органі запускається безліч синхронних процесів, щоб прийняти рішення і пережити загрозливу ситуацію, пояснюють автори.

У новому дослідженні перед ученими стояло завдання з'ясувати, що управляє цим злагодженим взаємодією. Щоб відповісти на це питання, команда зосередилася на нейромедіаторs норадреналінs, концентрація якого в мозку зростає під час стресу. Для цього вони генетично відредагували мозок гризунів, щоб вибірково контролювати вивільнення норадреналіну. Потім мозок сканували за допомогою функціональної МРТ. Результати виявилися несподіваними. Вивільнення норадреналіну миттєво реструктуризувало нейронні мережі мозку для перехресної взаємодії. Найбільш сильними були зміни в ділянках, які відповідають за обробку сенсорних подразників, а також в мигдалині - «епіцентрі» системи реагування. Але нейромедіатор не просто полегшував спілкування, він перебудовував нейронні зв’язки, що перевищувало всі очікування. "Я не міг повірити, що ми спостерігаємо такі сильні наслідки", - сказав перший автор дослідження Valerio Zerbi, фахівець із досліджень мозку університету Цюріха.
Вчені вважають, що специфічна динаміка, яка спостерігається у мишей, повинна бути схожа з процесами, які відбуваються в мозку людини. І якщо норадреналін реструктурує нейронні мережі у людей схожим чином, то це означає, що довгострокові наслідки від стресу значно глибші, ніж зазвичай вважають, припустили автори. «Попередні дослідження вже пов'язували приплив норадреналіну зі змінами в мозку, але тоді ми недооцінили цей ефект, особливо в мигдалині», - заявили автори. Результати мають важливе значення для нового розуміння розвитку почуття тривоги у людей, яке сьогодні є найбільш поширеним психічним розладом в світі.
Дослідження було опубліковане в журналі Neuron 18 червня 2019 р.

Джерела: 1, 2,. 34, 5.

Підготував проф. В. Трокоз

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook