Перші кроки навчально-науково-дослідної лабораторії «Дослідження ефективного спалювання твердих вуглеводів» Бережанського агротехнічного інституту

29 жовтня 2018 року

     Згідно Закону України «Про вищу освіту» та «Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти» науково-педагогічні працівники, які здійснюють освітній процес, обов’язково повинні мати рівень наукової активності. Рейтинг вищого навчального закладу у великій мірі залежить від наукових здобутків та їх практичної реалізації. Тому у нашому інституті з 1.05.18.р. згідно наказу директора № 60/1 почала роботу навчально-науково-дослідна лабораторія «Дослідження ефективного спалювання твердих вуглеводів».

     Роботи, які виконуються у лабораторії, відповідають зареєстрованій в УкрНТІ науковій тематиці - Дослідження процесу спалювання агропелет (номер державної реєстрації № 0115U003379). Мета створення лабораторії - дослідження альтернативних джерел енергії, удосконалення пристроїв для ефективного спалювання відходів сільськогосподарського виробництва та інших твердих вуглеводів, патентування винаходів і конструкцій, конструкторський і технологічний супровід виготовлення пристроїв, їх випробування та опублікування матеріалів досліджень.

     За звітний період виконано:

  • конструкторську розробку теплогенератора з регулюванням ваги спалюваних пелет та їх автоматичної подачі в камеру згоряння (патент України на винахід №113102), до переваг якого відноситься простота конструкції, широкий діапазон потужностей, повнота спалювання пелет і великий коефіцієнт корисної дії.
  • конструкторську розробку газового двоконтурного конусного котла з подвійними рідинними сорочками (патент України на винахід №97023). В даному котлі при проходженні потоку розігрітих газів через конічний  канал з однаковими площами поперечних перерізів по всій довжині і змінною площею конусних поверхонь підвищується ефективність теплопередачі і відповідно збільшується ККД.

     В даний час проводиться технологічна підготовка для виготовлення теплогенератора і газового котла в майстерні інституту та закупівля необхідних матеріалів.

     Також паралельно працівниками лабораторії виконується конструкторська розробка вітрової електростанції відповідно патенту України на винахід №116829. Дана вітрова електростанція здатна перетворювати енергію повітряних потоків швидкістю менше 5 м/сек. в електричну, має просту конструкцію, що дозволяє її виготовлення і використання в індивідуальному секторі і великих господарствах.

     Здійснюється конструкторська розробка гідравлічної вальцево-пресової пелетувальної машини (патент України на корисну модель №114277).

     До переваг запропонованої конструкції належать: мала матеріаломісткість, висока технологічність при виготовленні, мала енергозатратність на одиницю виробленої продукції (пелет).

ust1

 

     Схема і ескіз теплогенератора з регулюванням ваги спалюваних пелет та їх автоматичної подачі в камеру згоряння. Патент України на винахід №113102 

ust4

Схема газового двоконтурного конусного котла з подвійними рідинними сорочками. Патент України на винахід №97023

ust5

Схема вітрової електростанції Патент України на винахід №116829  

Микола Клендій,

керівник лабораторії

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook