«Університетська освіта» для першокурсників у світлинах бібліотеки НУБІП України

8 жовтня 2018 року

    На базі інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки НУБіП України в рамках вивчення дисципліни «Університетська освіта» викладачами кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів - доцентом Олександром Савченком та асистентом Старковою Ельвіною були проведені практичні заняття: «Інформаційна культура» для студентів I курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Наукова бібліотека НУБіП України є однією із найбільших бібліотек вищих аграрних закладів освіти України. Вона активно сприяє виконанню одного з основних завдань, яке стоїть перед навчальним закладом, – навчити майбутніх спеціалістів самостійно освоювати нове, критично оцінювати й ефективно використовувати інформацію у навчальній і подальшій науково-дослідній або професійній діяльності

    Мета практичного заняття: ознайомити студентів зі структурою бібліотеки та правилами користування; формувати навички самостійного інформаційного пошуку в автоматизованих бібліотечних системах, базах даних і мережі інтернет; підвищити рівень інформаційної культури студентів.

     Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки – Лариса Сідько разом зі співробітниками: Людмилою Артюх, Ольгою Брагар, Антоніною Бабич спочатку розповіли про організацію і ведення системи каталогів бібліотеки потім навчали першокурсників, як здійснювати пошук необхідної інформації в традиційному та електронному каталозі, як можна завантажити повні тексти навчально-методичної літератури з електронної бібліотеки та електронного каталогу наукової бібліотеки.

  

     Студенти дізналися про склад наукової бібліотеки, який складається із 5 відділів: комплектування, наукової обробки документів і організації каталогів; інформаційно-бібліографічного; інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення; обслуговування навчальною літературою; обслуговування науковою та художньою літературою.

    Працівники інформаційно-бібліографічного відділу навчили студентів  самостійно орієнтуватися в бібліотечному фонді; підбирати літературу, користуючись алфавітним, систематичним каталогами та систематичною картотекою статей.

     Відвідувачів також зацікавила інформація про національний депозитарний фонд бібліотеки FAO (Food and Agricultural Organization) в Україні. У даний час депозитарний фонд становить понад 1000 документів англійською мовою, у т.ч. аналітичні матеріали, статистичні збірники, звіти та ін.

     Практика показала, що проведення занять "Інформаційної культури" має позитивний результат: значно збільшилась кількість студентів, які користуються електронним каталогом та базами даних самостійно.

   Такі заняття мають на меті допомогти студентам розвинути творче мислення, сформувати знання і навички інформаційного забезпечення навчальної та науково-дослідницької діяльності.

 

     Висловлюємо велику вдячність працівникам бібліотеки  за цікаву змістовну доповідь  про діяльність бібліотеки та екскурсію.

Ельвіна Старкова, к.т.н., асистент

кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook