З’їзд лісівників України: галузь потребує якісно підготовлених фахівців

2 жовтня 2018 року

     У Києві відбувся IV з’їзд лісівників України, головною метою скликання якого було опрацювання спільних рішень щодо шляхів подолання штучно створеної кризи у лісовій галузі, подальшого розвитку та реформування українського лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду.

     У з’їзді брали участь близько 500 делегатів від трудових колективів підприємств, організацій і установ лісового господарства, наукових та освітніх установ, профспілок та громадських організацій лісівничого спрямування.

     У своєму виступі під час з’їзду ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко акцентував увагу на основних проблемах, з якими наразі пов’язаний процес підготовки фахівців лісового господарства:

«Держзамовлення – 193 місця зі спеціальності «лісове господарство» з-поміж 700 необхідних по всій державі. Ці цифри багато про що говорять. Зокрема, правильним рішенням було стимулювання деревообробних підприємств у площині поглиблення переробки деревини. Разом із тим, державне замовлення на спеціальність «деревообробні та меблеві технології» у 2018 році в НУБіП становить 11 місць» – наголосив очільник одного з провідних ВНЗ в країні з підготовки лісогосподарських фахівців.

     З’їздом прийняті документи, які направлені Президенту України, Голові Верховної Ради України та керівникам її профільних комітетів, Прем’єр-міністру України, керівництву Мінагрополітики.

     Пропозиції Станіслава Ніколаєнка були враховані та висвітлені у звернені з’їзду. Зокрема:

  1. Збільшити у два рази державне замовлення на підготовку у вищих навчальних закладах спеціалістів лісогосподарських та деревообробних спеціальностей.
  2. Разом з Національною академією наук України та Національною академією аграрних наук України створити спеціальну наукову комісію з вивчення процесу масового всихання лісів та розробки науково-практичних рекомендацій щодо боротьби з цим явищем і виділення на ці цілі відповідних коштів.

     Відеозапис виступів під час IV з’їзду лісівників України можна переглянути за посиланням:

https://www.facebook.com/forestUKR/videos/488385391681312

Юрій Марчук,
в.о. завідувача кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України,
Голова Товариства лісівників України

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook