Представники кафедри лісівництва пройшли підготовку в тренувальному центрі для пожежників Лісової Служби США

6 липня 2018 року

     Наприкінці червня старший викладач кафедри лісівництва Василь Гуменюк пройшов підготовку в тренувальному центрі для пожежників, що знаходиться у місті Sweet Home, США. Курс організовано за фінансової підтримки відділу міжнародних програм Лісової Служби США, метою якого є використати досвід з теоретичної та практичної підготовки пожежників початкового рівня отриманий під час навчання в США для підготовки лісових пожежних та регіональних інструкторів з підготовки керівників гасіння пожеж в Україні.

     Загалом у навчаннях взяли участь близько 200 осіб зі штату Орегон, які вирішили опанувати професію лісового пожежного, здобувши теоретичні знання та практичний досвід у пожежогасінні. Від України у навчаннях брали участь старший викладач кафедри лісівництва НУБіП України, співробітник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Василь Гуменюк, а також начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Національного університету цивільного захисту України (м. Харків) Андрій Лісняк.

     Навчання в тренувальному центрі проходило за спеціально розробленою програмою підготовки лісового пожежного в умовах наближених до реальних. Згідно з програмою всіх учасників було розділено на пожежні команди по 20 осіб та розселено в наметах. Щодня проходили лекційні заняття з інструкторами, польові навчання, під час яких кожен отримував досвід роботи з ручними інструментами, технікою та іншим обладнанням для пожежогасіння, а також здійснювалося відпрацювання злагодженої роботи в команді та навиків у створенні протипожежних бар’єрів, проводилися додаткові лекційні заняття.

     Також однією з обов’язкових умов навчання було складання іспиту з фізичної підготовки – Pack test – Arduous, який передбачав проходження дистанції 4,8 км з екіпіруванням загальною вагою 23 кг за 45 хвилин.

     Після успішного складання усіх тестів з теоретичної, практичної та фізичної підготовки пожежна команда отримувала допуск до заключного командного іспиту, який передбачав гасіння справжньої низової пожежі в умовах лісу. За роботою пожежних команд та процесом гасіння спостерігали інструктори та засоби масової інформації. До речі, правильна робота із ЗМІ також входить у професійні обов’язки пожежника (див. відео за посиланням: https://nbc16.com/news/local/new-wildland-firefighters-practice-craft-in...).

     Після проведення гасіння, виконання оперативно-тактичних завдань та усіх заходів з остаточної ліквідації пожежі учасники отримали сертифікати про успішне завершення курсу і мають дозвіл працювати на посаді пожежного другого типу (FF2) в будь-якому штаті США.

Олександр Сошенський

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook