Практичне заняття з фотограмметрії та дистанційного зондування із використанням квадрокоптера DJI Phantom 4 pro

26 березня 2018 року

      23 березня 2018 року для студентів ОС «Магістр» заочної форми навчання спеціальності «Геодезія та землеустрій» ННІ Післядипломної освіти було проведено лабораторне заняття з дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування» під керівництвом доцента кафедри управління земельними ресурсами Бутенка Євгена Володимировича, в рамках якого відбулося знайомство з основами фотограмметричної зйомки місцевості із застосуванням квадрокоптера DJI Phantom 4 pro. 


       Квадрокоптер DJI Phantom 4 pro дозволяє робити ортофотозйомку, зйомку в форматі 3D. Максимальна висота польоту квадракоптера 6000 м над рівнем моря, максимальний час польоту 30 хвилин, максимальна швидкість польоту в режимі S: 72 км/ч , в режимі A: 58 км/ч, в режимі P: 50 км/ч; під час зйомки застосовується супутникова система позиціонування GPS/ГЛОНАСС. Керування квадракоптером відбувається за допомогою смартфона на базі операційної системи Android.

 


       Під час заняття проведена 3D зйомка території 10 корпусу НУБіП України. Зйомка проводилася на висоті 70 метрів, ділянка знімалася розміром 100 х 100 м. Процес зйомки зайняв лише 5 хвилин. За цей час 20-ти мегапіксельна камера зробила 67 знімків, які необхідні для побудови 3D Map моделі об’єкта зйомки. Після обробки знімків буде отримано зображення 3D, яке прив’язане до системи координат WGS 84.


     Процес камеральної обробки відбувається за допомогою програми Pix4D, яка включає 3 основні етапи: вирівнювання фотознімків, формування хмари точок місцевості та трансформування зображення в ортофотоплан.


       Проведене заняття було змістовним та цікавим, так як об’єднало в собі практичний досвід землевпорядників Кіровоградської області ПП «Гео-кадастровий центр» та можливості використання новітньої техніки при розв’язанні завдань із землеустрою.

 

Доцент кафедри управління земельними ресурсами Євген Бутенко
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook