Філософія міжнародних відносин очима посланця Євросоюза: лекція Егідіуса Варейкіса на гуманітарно-педагогічному факультеті

26 вересня 2017 року

 Дипломатія є витонченою зброєю цивілізованого воїна..
М. Уоткінс

26 вересня гостем НУБіП України став Голова Регламентного комітету Ради Європи, доповідач Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань міграції, біженців та переміщених осіб, член Литовського парламенту, лектор Університету Вітольда Великого, спеціаліст з питань національної та міжнародної безпеки, політичних проблем на території пострадянських країн, успішний дипломат Егідіус Варейкіс.

Пан Варейкіс прочитав лекцію на тему «Конфронтація цивілізацій у ХХІ столітті» для викладачів та студентів гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Міжнародні відносини» та всіх бажаючих. Лекція була присвячена проблемам політичного, соціокультурного, історичного існування світу, аспектам міжцивілізаційних взаємодій, можливостям футурологічного прогнозування та вивчення майбутнього людства.

 

Лектор зупинився на таких філософських ідеологемах, як «кінець історії», «мультикультуралізм», «демократія», «національна ідентичність», «глобалізація» та інші. Пан Варейкіс приділив увагу також проблемним питанням інтеграції України до Євросоюзу, європейським структурам безпеки та співробітництва, дипломатичним можливостям залагодження стосунків з державами тощо.

 

Лекція викликала великий інтерес, жваву дискусію та чисельні запитання у студентів та слухачів, на які доповідач дав відверті та по-дипломатичному коректні відповіді. Теми, запропоновані для осмислення паном Варейкісом, стимулювали наших майбутніх дипломатів та міжнародних діячів до їхнього живого обговорення й за межами конференц-зали.

 

Захід було проведено за сприяння кафедр філософії на чолі з Л.А. Чекалем та історії та політології на чолі з С.О. Біланом.

Савицька І.М.,
Культенко В.П
доценти кафедри філософії

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook