СТУДЕНТИ-АГРОБІОЛОГИ ЄВГЕНІЙ СОРОКА І ТЕТЯНА ШЕПЕЛЬ – ПЕРЕМОЖЦІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «АГРОНОМІЯ»

22 березня 2017 року

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 1266 від 20.10.2016 р. у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва 16-17 березня 2017 р. проведено Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності «Агрономія». У першому турі прийняли участь 48 наукових робіт з 19 вищих навчальних закладів України. За результатами їх рецензування науковцями Харківського НАУ ім. В.В. Докучаєва, Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, Інституту овочівництва і баштанництва НААН України, Національного наукового центру "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського" було визначено 12 кращих робіт з 9 ВНЗ України, які рекомендовано до участі у заключному етапі конкурсу. Програмою ІІ туру конкурсу передбачався захист наукових робіт у формі презентації доповідей, а також відповідей на поставлені питання авторитетного журі і присутніх.

     Приємно відмітити, що до заключного етапу Всеукраїнського конкурсу були відібрані дві наукові роботи студентів агробіологічного факультету нашого університету, які були високо оцінені галузевою конкурсною комісією.
     Євгеній Сорока – студент першого курсу магістратури агробіологічного факультету відзначений дипломом другого ступеня за наукову роботу «Застосування елементів технології точного землеробства для оптимізації живлення сільськогосподарських культур» (науковий керівник - доцент кафедри ґрунтознавства і охорони грунтів ім. професора М.К. Шикули Оксана Леонідівна Тонха). Ним запропоновано нові підходи до оцінки забезпеченості грунту поживними речовинами з урахуванням неоднорідності родючості на окремих ділянках поля. За рахунок диференційованого внесення мінеральних добрив суттєво вирівнюється поживний режим грунту, а також більш раціонально використовуються добрива.

     Студентка IV курсу агробіологічного факультету, президентський стипендіат Тетяна Шепель за наукову роботу «Оцінка нових самофертильних зразків люцерни посівної» (науковий керівник – кандидат с.-г. наук Башкірова Н.В.) відзначена дипломом третього ступеня. Її робота присвячена виведенню нових сортів люцерни. Для успішної селекційної роботи в цьому напрямку необхідно одержати нові самофертильні зразки з високим рівнем самосумісності, високим проявом ознак насіннєвої продуктивності та низькою інбредною депресією на урожайність кормової маси, що і вдалось молодому селекціонеру. 

     Студенти протягом двох днів ознайомились з матеріальною навчальною базою Харківського аграрного університету, познайомились зі студентами інших ВНЗ, навіть встигли потоваришувати. 

    Щиро вітаємо наших переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Агрономія» Євгенія Сороку і Тетяну Шепель, а також їх наукових керівників – доцента кафедри ґрунтознавства і охорони грунтів ім. професора М.К. Шикули Оксану Леонідівну Тонху і доцента кафедри генетики, селекції і насінництва ім. професора Зелінського Наталію Вікторівну Башкірову, зичимо їм подальших успіхів на науковій ниві! 

Віктор Забалуєв,
декан агробіологічного факультету

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook