МАГІСТРИ ОПАНОВУЮТЬ УЛЬТРАЗВУКОВУ ДІАГНОСТИКУ ПОРОСНОСТІ

22 березня 2017 року

21 березня студенти магістратури другого року навчання магістерської програми «Ветеринарне забезпечення свинарства» навчались проводити УЗД поросності у свиноматок. Практичне заняття проводилось в стаціонарі клініки «Ветмедсервіс» під керівництвом доцентів кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Жука Ю.В. та Деркача С.С. Напередодні студенти прослухали лекцію Деркача С.С. на тему «Сучасні методи діагностики вагітності у свиноматок».

Сонографію в реальному часі застосовують з 22–23-го дня супоросності. Точність даного методу складає більше 98%. Для контролю поросності за допомогою УЗД необхідне знання певних фізіологічних моментів ембріонального розвитку. Якщо запліднення пройшло успішно, ембріони прикріплюються до слизової оболонці матки на 12–15-й день та живляться секретом слизової оболонки.

Фаза прикріплення являється найбільш вразливим моментом супоросності. У подальшому в супоросних тварин кількість рідини у ембріональному міхурі поступово збільшується і на 16–17-ту добу після осіменіння у матці фіксують появу ехонегативних ембріональних міхурів, які на екрані монітора відображаються як темні порожнини неправильної форми овалу, довжиною до 2 см та шириною до 1,7 см.


Починаючи з 19–20-ї доби супоросності, в ембріональних міхурах візуалізуються ембріони. Вони мають ехопозитивне, світло-сіре зображення, довжиною 0,7–0,9 см та шириною 0,5–0,7 см на фоні ехонегативного зображення ембріонального міхура. На ранніх стадіях розвитку ембріон прилягає до стінки ембріональних міхурів, проте ехогенність його відрізняється більш інтенсивним зображенням, ніж ендометрію.


Завідувач кафедри, професор Любецький В.Й.
 

 

 
 
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook