Студент факультету ветеринарної медицини Роман Скрипник: міжнародний досвід – запорука успіху

3 січня 2017 року

     З 12 по 16 грудня 2016 року студент факультету ветеринарної медицини Роман Скрипник, як переможець грантової програми, отримав можливість повністю оплаченого стажування у відділенні Інституту Фрідріха Леффлера (Friedrich-Loeffler-Institut, Німеччина), що заходиться на острові Рімс (Insel Riems). Навчання було присвячено темі наукової роботи Романа, а саме сучасним методам лабораторної діагностики небезпечної хвороби – лихоманки Крим-Конго. Дана хвороба є спільною як для тварин так і для людини. Збудником її є вірус, що належить до родини Bunyaviridae, а переносниками цієї хвороби найчастіше є іксодові кліщі родів Hyalomma, Amblyomma та Rhipicephalus, які зустрічаються і на території України.

     За час навчання у Німеччині Роман опанував європейські вимоги щодо відбору, зберігання і транспортування кліщів, їх ідентифікацію до роду та статі, освоїв методики виділення рибонуклеїнової кислоти вірусу із кліщового гомогенату з подальшою постановкою полімеразної ланцюгової реакції у реальному часі. Крім цього, разом із співробітниками лабораторії, він мав можливість освоїти не лише класичні методи діагностики, але й опанувати нові, які ще тільки розробляються, як наприклад метод in-house ELISA. І насамкінець, навчання не було б завершеним, якби не лекційний курс, який стосувався актуальних питань роботи у лабораторіях з різними рівнями біобезпеки.

     Отримані знання і навички допоможуть Роману Скрипнику у написанні магістерської роботи з новаторським підходом і передовими світовими досягненнями, що стосуються теми його досліджень, а також дадуть змогу розширити співпрацю з колегами Німеччини.

Микола Цвіліховський,
декан факультету ветеринарної медицини
Марина Галат,
координатор міжнародних програм
факультету ветеринарної медицини 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook