Студентка першого курсу факультету ветеринарної медицини Анастасія Зінчук: хочу, щоб у тварин, як і у людей, все було гаразд

22 листопада 2016 року

    Про те, чому кияни вступають на факультет ветеринарної медицини, проблеми сучасної молоді та перспективи для випускників сьогодні говоримо зі студенткою першого курсу факультету ветеринарної медицини Анастасією Зінчук.

– Чому ти – мешканка великого мегаполісу, обрала для навчання наш університет, який спеціалізується на науках про життя. Що спонукало обрати фах ветеринарного лікаря?
– Насправді, це – моя дитяча мрія. Десь із класу шостого, коли почалися розмови з подругами про майбутнє, я не захотіла бути як вони – принцесами, бізнесменами чи президентами. Батьки також були не в захваті від моєї позиції.
Крім того, ми з сестрою займалися волонтерством і допомагали тваринкам у притулку на Електротехнічній. Мені це подобалося і так я остаточно визначилася із спеціальністю. Хочу, щоб у тварин, як і у людей, все було гаразд.

Що ж до вибору вишу, то я отримала бюджетне місце в Білоцерківському аграрному, але пішла до НУБіП на контракт. Чому? Тому що багато родичів і знайомих радили вступати саме сюди. Тут – найліпша база, найфаховіші викладачі. Я була в університеті на всіх днях відкритих дверей. Навіть, лікувала свою собаку в клініці, до речі, успішно.

– Багато студентів вступають на ветеринарну медицину, очікуючи, що їхнім профілем діяльності будуть декоративні тварини. А які твої очікування?
– Так, це зараз популярно, особливо великий попит на таких спеціалістів у містах. Проте допомоги потребують і сільськогосподарські тварини, а не тільки котики та собачки. І мене не лякає те, що, можливо, після навчання доведеться поїхати працювати в село.

– Якщо взяти класичних лікарів, то пропрацювавши десяток років, здобувши досвід, вони втрачають цікавість: всі хвороби зустрілись, всі загадки розгадані і триває монотонна рутинна робота. Як на тебе, може захоплення тваринами згаснути?
– З людиною набагато простіше. Бо людина є людина, дитина, жінка або чоловік. А у ветеринарній медицині – якщо наскучить працювати з коровами, будемо зі свинями чи кролями. Є ж і багато екзотичних тварин. По великому рахунку, коли обираєш професію, потрібно зважати на багато факторів і, перш за все, на свої уподобання. От, наприклад, у нас навчається хлопець, який не любить фізику, хімію і анатомію. Питання: коли ти обирав спеціальність, ти ж знав, що прийдеться ці предмети вивчати? Знав, а значить існує інша мотивація, аніж покликання душі. Можливо, хтось приходе навчатися тому, що є державне місце, або тому, що спеціальність модна.

– Окрім волонтерства, у тебе є ще якісь, можливо, творчі уподобання?
– Я займалася танцями. Проте зараз не вистачає часу, аби брати участь у конкурсах і виступах. Ще дуже люблю читати книги. І для мене був шок, коли з моїх одногрупників лише третина щось читає. А решта – навіть не розуміє для чого читати… Для них поняття книга є щось чужорідне. Той, хто читає, для них – дивна людина. Звісно всі різні: одні обирають книгу, інші – кіно. Комусь подобається математика, а комусь – історія.

Варто відмітити, що у нас в університеті є унікальні можливості для розкриття творчих талантів, від співів – до студентського самоврядування. Бо керувати – це теж мистецтво. Разом із тим, я не розумію навіщо вивчати предмети, які ми проходили у школі? Хоча це питання не до університету, а до вищої освіти в цілому.

Інтерв’ю провів Денис Рудень 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook