Стратегічні напрямки розвитку науки в університеті: відбулася зустріч керівництва з провідними науковцями університету

2 листопада 2016 року

     2 листопада 2016 року. Сьогодні ректор Станіслав Ніколаєнко провів нараду з провідними науковцями НУБіП – академіками і член-кореспондентами НААН України. Її мета – визначити стратегічні напрямки розвитку науки в університеті. Ініціатива провести таку зустріч прийшла, як то кажуть, знизу і дістала підтримку керівництва.

     Очільник університету говорив про те, що дослідницьку роботу у дослідницькому університеті, яким є НУБіП, слід розвивати і залучати до цього молодь, необхідність створення на його базі Всеукраїнського дослідного центру, який би використовували усі аграрні виші для проведення спільних досліджень. Він також торкнувся планів збільшення фінансування наукових досліджень, поставив перед науковцями конкретні завдання, зокрема участі у вагомих міжнародних програмах, поєднання університетської науки з академічною. А підтвердженням актуальності цього напрямку став телефонний дзвінок від президента Національної академії аграрних наук України Ярослава Гадзала, який пролунав якраз під час цієї розмови.
     У навчально-наукові лабораторії за останній час наші партнери передали обладнання і техніки на умовах зберігання на 11 мільйонів гривень. А це дає нові можливості для грунтовних наукових досліджень.

     Станіслав Ніколаєнко принагідно розповів і про господарську діяльність університету. Чого варте лише перекриття дахів: сьогодні рахунок іде вже не на квадратні метри, а на… гектари! Якщо конкретніше, то 1,6 гектара, і значна частина робіт виконана своїми силами і власними матеріалами, що надходять з Боярської ЛДС. До речі, саме це господарство вразило міністра освіти і науки Лілію Гриневич, яка брала участь у виїзному засіданні жовтневої вченої ради. Не можна не згадати і про виробничий прорив інших НДГ, які на сьогодні вже дають вагомий дохід і при цьому відновлюють свої позиції як дослідні господарства. Успішно відновлюється і третій корпус. Адміністративним він вже не буде: під навчальний процес у ньому виділяються десять аудиторій, кілька комп’ютерних класів для загальноуніверситетських потреб. Все це загалом і дало підстави міністру назвати наш виш університетом, який активно розвивається.

     

     Про наукові плани говорив і перший проректор Ігор Ібатуллін. Він зазначив, що статус національного і дослідницького університету слід постійно підтверджувати, особливо в умовах, коли вимоги до цього стають все жорсткішими. На сьогодні НУБіП, порівняно з іншими вишами, загалом демонструє доволі високі показники. Але стояти на місці – значить рухатись назад.
     Цього року НУБіП подав на розгляд Міносвіти 56 наукових проектів – набагато більше, ніж інші університети (12 ). Але всього два з них набрали високу кількість балів – 75.
    Мова йшла і про необхідність збільшення індексу цитувань наших вчених у міжнародних наукометричних базах. І навіть якщо число публікацій достатнє, то посилань на них бракує, додав ректор. Тож не слід бути занадто скромними, потрібно якомога частіше цитувати своїх колег.

     

     Перший проректор торкнувся і питань госпдоговір них тематик (тут університет суттєво просунувся вперед, особливо УЛЯБП АПК і Український НДІ сільськогосподарської радіології), підготовки кадрів (особливо докторів наук), проведення наукових досліджень на базі навчально-дослідних господарств та господарської діяльності останніх.

Валентин Обрамбальський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook